Cytuj:
Koledzy jestem zarejestrowany w UP. Pani powiedziała mi ze oni dofinansowują tylko 20 % koszt. kw. Bo podobno UP jest jest biedny i niema kasy, po za tym zeby dostac te 20 % trza znalesc pracodawce, i o n musi wystawic taki papier ze jak zrobisz kw to on cie zatrudni na min 1rok.
Niestety, PUP-y są jednostkami samodzielnymi, obowiązują je tylko pewne ogólne przepisy, reszta to łaska i niełaska urzędnicza. No i oczywiście budżet danego UP na szkolenia.
U mnie np. mimo tego że szkolenie skutkuje praktycznie sytuacją dającą "efekt zatrudnienia" tylko gdy PJ jest połączone z KW, to "nie ma pieniędzy" i mam sfinansowane tylko PJ Kat. C. I to też nie pod wspomniane przepisami "uprawdopodobnienie zatrudnienia", lecz "
gwarancję zatrudnienia"... Różnica w tytule dokumentu pod względem prawnym jest znaczna. O tyle dobrze, że czas zatrudnienia w tym dokumencie nie był podany.
Do bani trochę, ale zależało mi bardzo żeby zrobić prawko do końca tego roku, to się zgodziłem - zresztą kto wie czy w przyszłym roku by się coś zmieniło.
Ustawowo przysługuje też zwrot kosztów dojazdu na szkolenie - ale cóż mam powiedzieć... Nie ma na to środków. Mam nadzieję że nie wyląduję na bruku z powodu trwającego kursu i chęci jego ukończenia
A KW prawdopodobnie będę próbował robić z projektu unijnego w szkole jazdy gdzie teraz robię prawko.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje