Cytuj:
C mam od czerwca 2009, więc wcale nie muszę się z tym śpieszyć.
Jednak pytałem pod względem głównie finansowym i czasowym.
Robiąc szkolenie okresowe dla C uzyskuję kod 95, czyli uzyskuję wpis, że mam kwalifikację. Do D robię uzupełniającą na podstawie 95 dla C i zaliczając uzupełniającą jestem "czysty" i pełnoprawny. Przyśpieszona raczej mi się nie kalkuluje, bo idą za tym ograniczenia, a mam 21 lat, więc jeszcze 2 lata musiałbym czekać.
Kwalifikacja wstępna pełna dla D również mi nie podchodzi, bo mimo, że z nią uzyskałbym też 95 dla C, to po pierwsze 280 godzin zajęłoby jakieś 3-4 miesiące, a po drugie cena jest dwa razy większa, niż wariant, który przyjąłem wcześniej.
w mojej ocenie nie możesz zrobić uzupełniającej do D ponieważ nie miałeś świadectwa kwalifikacji do tej kategorii.
kwalifikacja uzupełniająca jest przeznaczona dla posiadaczy świadectwa kwalifikacji ty masz takie do kategorii C i mając prawko wydane w 2009 będziesz kwalifikację łacznie z wpisem kodu 95 do prawka robił w ostatnim terminie czyli w 2014 roku.
do prawa jazdy kategorii D musisz zrobić kwalifikację z tej prostej przyczyny że zrobiłeś je po terminie wejścia przepisów czyli 10.09.2008 ( taka chyba data była graniczna).
tu masz akt prawny:
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 2 lipca 2008 r. kierowca,
który po raz pierwszy otrzymał prawo jazdy kat. D ( autobus) po 10 września 2008 r. bądź kat. C ( samochód ciężarowy ) po 10 września 2009 r. powinien ukończyć kurs kwalifikacji wstępnej.
W ramach kwalifikacji wstępnej wyróżniamy 8 typów szkoleń - 4 w zakresie bloku programowego określonego odpowiednio do kategorii prawa jazdy C,C+E,C1,C1+E, oraz 4 w zakresie bloku programowego określonego odpowienio do kategorii prawa jazdy D, D+E, D1,D1+E
-kwalifikacja wstępna
-kwalifikacja wstępna przyspieszona
-kwalifikacja wstępna uzupełniająca
-kwalifikacja wstępna uzupełniająca przyspieszona
Kurs kwalifikacji wstępnej składa się z zajęć teoretycznych oraz praktycznych w łącznym wymiarze 280 godzin. Zajęcia obejmują
* część podstawową - 195 godzin,
* część specjalistyczną:
- zajęcia teoretyczne - 65 godzin
- zajęcia praktyczne w ruchu drogowym - 16 godzin
- zajęcia praktyczne z jazdy warunkach specjalnych - 4 godziny
DO SZKOLENIA W ZAKRESIE KWALIFIKACJI WSTĘPNEJ MOŻE PRZYSTĄPIĆ OSOBA, KTÓRA:
* przebywa co najmniej 185 dni w roku na terenie RP - ze względu na więzi osobiste lub zawodowe, bądź
* studiuje od co najmniej 6 miesięcy na terenie RP i przedstawi zaświadczenie potwierdzające ten fakt
* niebędąca obywatelem Państwa członkowskiego UE, mająca zamiar wykonywać przewozy na rzecz podmiotu mającego siedzibę na terytorium RP