Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 maja 2011, 10:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Witam. Sprawa wygląda tak, że kategorię C robiłem jeszcze w czasie starych zasad, kiedy obowiązywał mnie kurs na przewóz. Niedawno jednak zrobiłem D i chciałbym raczej pojeździć trochę tymi autobusami, ale nie wiem, które kursy mnie dotyczą.

Byłem przekonany, że musiałbym zrobić najpierw okresowe na C, a później, po uzyskaniu kodu 95 kwalifikację uzupełniającą. I tu jest problem, bo co rozmawiam z instruktorami, to każdy mówi prawie co innego, a już żaden nie potwierdził moich przypuszczeń. Jedni mówią, że trzeba zrobić przyśpieszoną, inni, że tylko okresowe, a jeszcze inni chcą mi wcisnąć pełną.

Jak więc to rozegrać i ewentualnie jak wyjaśnić to instruktorowi? Pytam jak wyjaśnić, bo chyba już nie mam cierpliwości. Jednemu wyjaśniałem, że muszę najpierw zdobyć kod 95 na C, a później uzupełniającą na D, to najpierw przytakiwał, a kilka dni później jednak zmienił zdanie i mówił już coś zupełnie innego. A może to ja coś pokręciłem i źle sobie dobieram kursy?

Post Wysłano: 28 maja 2011, 10:50

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam. Sprawa wygląda tak, że kategorię C robiłem jeszcze w czasie starych zasad, kiedy obowiązywał mnie kurs na przewóz. Niedawno jednak zrobiłem D i chciałbym raczej pojeździć trochę tymi autobusami, ale nie wiem, które kursy mnie dotyczą.

Byłem przekonany, że musiałbym zrobić najpierw okresowe na C, a później, po uzyskaniu kodu 95 kwalifikację uzupełniającą. I tu jest problem, bo co rozmawiam z instruktorami, to każdy mówi prawie co innego, a już żaden nie potwierdził moich przypuszczeń. Jedni mówią, że trzeba zrobić przyśpieszoną, inni, że tylko okresowe, a jeszcze inni chcą mi wcisnąć pełną.

Jak więc to rozegrać i ewentualnie jak wyjaśnić to instruktorowi? Pytam jak wyjaśnić, bo chyba już nie mam cierpliwości. Jednemu wyjaśniałem, że muszę najpierw zdobyć kod 95 na C, a później uzupełniającą na D, to najpierw przytakiwał, a kilka dni później jednak zmienił zdanie i mówił już coś zupełnie innego. A może to ja coś pokręciłem i źle sobie dobieram kursy?
są to dwie różne kwalifikacje choć są elementy wspólne.
kwalifikacja jest robiona do odpowiedniej kategorii prawa jazdy.
jeżeli masz zamiar jeździć autobusami to powinieneś robić kwalifikację na kategorię D.
jeżeli wcześniej nie miałeś świadectwa kwalifikacji obejmującego kategorię D to możesz zrobić kwalifikację przyspieszoną(choć tu nie jestem pewien ale poprzez analogię do kategorii C gdzie pełna jest tylko dla "młodocianych").
co do kwalifikacji na kategorię C możesz zrobić tylko kurs dokształcjący i pewnie musisz jeżeli chcesz jeździć ciężarówką bo byc może masz prawo jazdy z tego okresu który teraz jest objęty szkoleniem.

Post Wysłano: 28 maja 2011, 12:17

Użytkownik

Użytkownik

C mam od czerwca 2009, więc wcale nie muszę się z tym śpieszyć.
Jednak pytałem pod względem głównie finansowym i czasowym.
Robiąc szkolenie okresowe dla C uzyskuję kod 95, czyli uzyskuję wpis, że mam kwalifikację. Do D robię uzupełniającą na podstawie 95 dla C i zaliczając uzupełniającą jestem "czysty" i pełnoprawny. Przyśpieszona raczej mi się nie kalkuluje, bo idą za tym ograniczenia, a mam 21 lat, więc jeszcze 2 lata musiałbym czekać.
Kwalifikacja wstępna pełna dla D również mi nie podchodzi, bo mimo, że z nią uzyskałbym też 95 dla C, to po pierwsze 280 godzin zajęłoby jakieś 3-4 miesiące, a po drugie cena jest dwa razy większa, niż wariant, który przyjąłem wcześniej.

Post Wysłano: 28 maja 2011, 14:24

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
C mam od czerwca 2009, więc wcale nie muszę się z tym śpieszyć.
Jednak pytałem pod względem głównie finansowym i czasowym.
Robiąc szkolenie okresowe dla C uzyskuję kod 95, czyli uzyskuję wpis, że mam kwalifikację. Do D robię uzupełniającą na podstawie 95 dla C i zaliczając uzupełniającą jestem "czysty" i pełnoprawny. Przyśpieszona raczej mi się nie kalkuluje, bo idą za tym ograniczenia, a mam 21 lat, więc jeszcze 2 lata musiałbym czekać.
Kwalifikacja wstępna pełna dla D również mi nie podchodzi, bo mimo, że z nią uzyskałbym też 95 dla C, to po pierwsze 280 godzin zajęłoby jakieś 3-4 miesiące, a po drugie cena jest dwa razy większa, niż wariant, który przyjąłem wcześniej.
w mojej ocenie nie możesz zrobić uzupełniającej do D ponieważ nie miałeś świadectwa kwalifikacji do tej kategorii.
kwalifikacja uzupełniająca jest przeznaczona dla posiadaczy świadectwa kwalifikacji ty masz takie do kategorii C i mając prawko wydane w 2009 będziesz kwalifikację łacznie z wpisem kodu 95 do prawka robił w ostatnim terminie czyli w 2014 roku.
do prawa jazdy kategorii D musisz zrobić kwalifikację z tej prostej przyczyny że zrobiłeś je po terminie wejścia przepisów czyli 10.09.2008 ( taka chyba data była graniczna).
tu masz akt prawny:
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 2 lipca 2008 r. kierowca, który po raz pierwszy otrzymał prawo jazdy kat. D ( autobus) po 10 września 2008 r. bądź kat. C ( samochód ciężarowy ) po 10 września 2009 r. powinien ukończyć kurs kwalifikacji wstępnej.

W ramach kwalifikacji wstępnej wyróżniamy 8 typów szkoleń - 4 w zakresie bloku programowego określonego odpowiednio do kategorii prawa jazdy C,C+E,C1,C1+E, oraz 4 w zakresie bloku programowego określonego odpowienio do kategorii prawa jazdy D, D+E, D1,D1+E

-kwalifikacja wstępna

-kwalifikacja wstępna przyspieszona

-kwalifikacja wstępna uzupełniająca

-kwalifikacja wstępna uzupełniająca przyspieszona

Kurs kwalifikacji wstępnej składa się z zajęć teoretycznych oraz praktycznych w łącznym wymiarze 280 godzin. Zajęcia obejmują

* część podstawową - 195 godzin,

* część specjalistyczną:

- zajęcia teoretyczne - 65 godzin

- zajęcia praktyczne w ruchu drogowym - 16 godzin

- zajęcia praktyczne z jazdy warunkach specjalnych - 4 godziny

DO SZKOLENIA W ZAKRESIE KWALIFIKACJI WSTĘPNEJ MOŻE PRZYSTĄPIĆ OSOBA, KTÓRA:

* przebywa co najmniej 185 dni w roku na terenie RP - ze względu na więzi osobiste lub zawodowe, bądź

* studiuje od co najmniej 6 miesięcy na terenie RP i przedstawi zaświadczenie potwierdzające ten fakt

* niebędąca obywatelem Państwa członkowskiego UE, mająca zamiar wykonywać przewozy na rzecz podmiotu mającego siedzibę na terytorium RP

Post Wysłano: 28 maja 2011, 16:41

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
w mojej ocenie nie możesz zrobić uzupełniającej do D ponieważ nie miałeś świadectwa kwalifikacji do tej kategorii.
kwalifikacja uzupełniająca jest przeznaczona dla posiadaczy świadectwa kwalifikacji ty masz takie do kategorii C
No właśnie po to jest kwalifikacja uzupełniająca, aby do posiadanych uprawnień na przewóz rzeczy dorobić sobie na przewóz osób nie musząc odbywać całego kursu podstawowego od początku do końca.
Cytuj:
kwalifikacja uzupełniająca jest przeznaczona dla posiadaczy świadectwa kwalifikacji ty masz takie do kategorii C
Tutaj znalazłem coś takiego i według tego stwierdziłem, że potrzebuję najpierw okresowego do uzyskania 95, a później uzupełniającej:
http://kursyswiadectwokwalifikacji.pl/K ... niajaca_11
Cytuj:
Szkolenie kwalifikacji uzupełniającej na przewóz osób robi kierowca który posiada kurs kwalifikacji wstępnej na przewóz rzeczy i ma wydane prawojazdy D, D1, D+E, D1+E po 10 września 2008
Cytuj:
i mając prawko wydane w 2009 będziesz kwalifikację łacznie z wpisem kodu 95 do prawka robił w ostatnim terminie czyli w 2014 roku.
A to dlaczego? Jest obowiązek ukończenia tego DO 2014 roku, a nie tylko i wyłącznie w 2014.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]