Przeglądnąłem temat od swojego postu i się za głowę chwytam nie którymi stwierdzeniami. Przykład pierwszy.
Cytuj:
Proponuje wysłać ten film do TV żeby pokazali że to busy to mordercy na drodze a nie TIRy.....
Kolego Man wszyscy jedziemy na tym samym wózku czy to kierowcy ciężarówek, busów, autobusów itp. wiec jest to podcinanie gałęzi na której sami siedzimy.
Cytuj:
Tak na marginesie - o ilu wypadkach spowodowanych przez towarowego busa słyszeliście w mediach?
Nie wiele razy, ale też zdarzały się spektakularne kiedy to gość zamiast ładunku wiózł 17 osób w tamtym roku i wszyscy zginęli. Zresztą nie matu tej masy i media się tym nie zajmują, ale wypadki są jak się poruszacie po drogach to widzicie co się dzieje. Podam prosty przykład kilka kilometrów ode mnie otwarli magazyn firmy kurierskiej dwa lata temu i w prawie co drugim wypadku na tym terenie biorą udział auta podwykonawców owej firmy.
Cytuj:
Nie wszystkie busy na 3.5T, ważą 5T.. tutaj przeładowanie nie jest ważne, tutaj brak tachografu jest największym minusem..
Kolego wykorzystywanie tego typu pojazdów przez firmy nie jest spowodowane tylko brakiem tachografu. Ale także brakiem opłat z drogi, prędkość która nie jest ograniczona, brak kontroli na przeładowanie. I najważniejsze takim pojazdem może jeździć zasadniczo każdy na kat. B. Co do przeładowywania pojazdów to tak było jest i będzie tutaj dochodzi inny problem samego zabezpieczenia ładunku gdzie większość nie spina palet bo przewóz na krótkim odcinku to nie potrzeba. Ja sam z przerwami siedzę w tym transporcie przez 10 lat i z roku na rok jest coraz lepiej (
) konkurencja duża ,sprzęt coraz to bardziej zniszczony , a na temat zarobków nie będę się wypowiadał. Skwituje to tym stwierdzeniem.
Cytuj:
To jest tylko nasz wina, bo gonimy za pieniedzmi i dajemy sie dymac. Sami sobie jesteśmy winni.
Pozdrawiam Wilk 09
.