Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 cze 2011, 12:10

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam wszystkich!
Całkiem niedawno zrobiłem sobie kat. C, a teraz planuje rozpocząć kurs na C+E.
W związku z tym mam dylemat na co się zapisać czy na naczepę czy na tandem? Słyszałem że tandemem łatwiej się manewruje i dla tego łatwiej zdać egzamin, tylko że podejmując prace praktycznie wszędzie jeździ się naczepą i czy nie będzie problemu z przestawieniem się z tandemu którym uczyło się na kursie z pracą na ciągniku z naczepą?
Dodam jeszcze że na egzaminie też będę miał wybór czym zdawać

Post Wysłano: 24 cze 2011, 13:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Premium

Wg mnie z naczepą jest łatwiej.

Post Wysłano: 24 cze 2011, 15:09

Użytkownik

Użytkownik

Pod jakim względem łatwiej? Ponoć tandem mniej zachodzi od naczepy i głównie dla tego łatwiej jest przejść plac na egzaminie.
Tandem kusi tym, że szybciej uporam się z egzaminem, a wiadomo jeden egzamin to koszt prawie 200zł. Więc nie każdego stać na takie wydatki.
Patrząc na to z drugiej strony przykładowo:
Idę na tandem, zdaję ten egzamin, później idę do pracy na naczepę i tu klops. Może z podpięciem większych problemów by nie było ale jak by przyszło gdzieś cofnąć to może pojawić się problem

Post Wysłano: 24 cze 2011, 17:27

Nie ma znaczenia na czym będziesz zdawał. I tak potem musisz się nauczyć jazdy na zestawie, na którym nie jeździłeś podczas kursu.

Post Wysłano: 24 cze 2011, 18:20

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGA

Wolfzan ma racje,nie istotne czym będziesz zdawał,jeździć nauczysz się dopiero jak pójdziesz do roboty za fajere,ja osobiście zdawałem naczepą .Pozdro

Post Wysłano: 24 cze 2011, 19:05

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH13

Idz na taki sprzęt, na którym będziesz zdawał egzamin, zaoszczędzisz sobie stresów na egzaminie.
Na kursie i tak nie nauczysz się jezdzić, tylko tego jak zdać egzamin.

Post Wysłano: 24 cze 2011, 23:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 41154221
Samochód: golf 3

powiem tak , ja uczylem sie na naczepie i zdawalem na naczepie i zdalem za 1 ale latwo nie bylo bo wiadomo inne auto inny plac i mialem jedna powtorke na placu ale zdalem, poszedlem do roboty i musze jezdzic tandemem nie mialem zadnego szkolnia z nauki cofania ani nawet jezdzenia tandemem itd odrazu po niby 10 dniach jezdzenia z kims ciagnikiem z naczepa wsadzili mnie na auto i radz sobie sam :) tandemem moze lepiej sie cofa na luku i gdzies wjechac jak masz miejsce ale tandem ma o wiele gorszy skret i nie potrzeba o wiele wiecej miesjca zeby cofnac zawrucic i wogole z tym lipa , z naczepa ciagnik obraca sie w miejscu prawie i o podjechaniu pod rampe tandemem mozna pomazyc no i moje auto ma 19 metrow a z naczepa maja 17.
jesli egzamin masz na naczepie to ucz sie na naczepie a jak znajdziesz roboty i tak sam sie musisz nauczyc.pozdrawiam

Post Wysłano: 25 cze 2011, 13:30

Cytuj:
no i moje auto ma 19 metrow
18,75m
Cytuj:
a z naczepa maja 17.
16,50m

Post Wysłano: 25 cze 2011, 22:24

Użytkownik

Użytkownik

Chodzi mi tylko o to czy jak pójdę na tandem bo łatwiej jest zdać, i później pójdę do pracy na naczepę czy sobie poradzę?

Post Wysłano: 25 cze 2011, 22:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 41154221
Samochód: golf 3

dasz sobie rade po kursie tym ani tym nie bedziesz umial dobrze jezdzic i parkowac

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]