Moim zdaniem w ogóle nie powinieneś się przejmować. Ja np. mam wadę wzroku, nosiłem okulary, ale były dla mnie nie wygodne, więc nie noszę. Na kat. B za "pozytywne" badanie zapłaciłem 50zł i w PJ mam terminowe na 10 lat, na samym dole na odwrocie mam wpis 01.06, który upoważnia mnie do noszenia okularów, lub też soczewek. Tak więc w razie kontroli policja czy inspekcja nic nie może Tobie zarzucić, ale na wszelki wypadek możesz wozić w schowku okulary. Soczewek Ci nie sprawdzą, zresztą nie mają prawa, chyba że z lekarzem, albo w jakiś inny potwierdzony sposób.
Robiąc kat. C powiedziałem Pani doktor, że później będę robił C+E, więc niech tam od razu wpisze na dwie kategorie. Napisała to samo i wzięła 100zł. Jak odbierałem PJ na C+E też mam wpisane na dole na odwrocie 01.06
Ogólnie zrobiłem na początku błąd, bo powinienem od razu jej powiedzieć, żeby było bez żadnej wady, ale zrobię tak, jak za 10 lat będę wymieniał prawko. Zresztą to jest bez różnicy, od tego roku każdy, czy z wadą, czy bez ma terminowe prawo jazdy.
Ja mam teraz 18 lat, Ty pewnie też jesteś w moim wieku, więc wcale się nie załamuj. Akurat takie rzeczy można ominąć.
Nie wiem jak jest z KW, tam też są jakieś zadania i badają rozróżnianie kolorów, ale to już później tylko z górki.
Głowa do góry panie kolego