Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 lip 2011, 21:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: M 90

Witam.
A więc mam taki problem z zbiorniczkiem od chłodnicy Mana 15-232 M90.Po zrobienia około 8tys km od postoju samochodu zauważyłem pęknięcia na zbiorniczku,wyglądało że jest mało płynu,płyn został uzupełniony ale wyciekał przez te pęknięcia.Więc uzupełniłem ubytki płynnym metalem,nic teraz nie puszcza dodatkowo zrobiłem dziurkę w korku wiertłem 2(tak mi poradził pewien kierowca)Problem polega na tym że bardzo gorąco robi się w kabinie po 2 godz jazdy temperatura oleju nie szaleje jest na poziomie. Zbiorniczek podzielony jest na 2 części oddzielony dwoma krokami jedne na chłodnice drugi na ogrzewanie.I mam problem z uzupełnieniem tych 4 komór z ogrzewania.Wlewając wężykiem przelewa się z 1 komory do 2 ale dalej już nie wycieka przez korek .Ewidentnie widać że są braki w 3 i 4 komorze.Nie mam zielonego pojęcia jak nalać do tych ostatnich próbowałem przekładać wężyk do 3 komory ale bez skutecznie

Może ktoś poradzi jak mam wlać ten płyn żeby było po równo
Zielony korek jest to chłodnica,czarny ogrzewanie

Obrazek

Post Wysłano: 09 lip 2011, 23:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: man

ja mam taki w swoim manie i tam nic nie leje zadnego płynu ani nic.

Post Wysłano: 10 lip 2011, 0:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
nic teraz nie puszcza dodatkowo zrobiłem dziurkę w korku wiertłem 2(tak mi poradził pewien kierowca)

Na początek kup teraz nowy korek :/

Post Wysłano: 10 lip 2011, 10:28

Użytkownik

Użytkownik

Chłopie większej bzdury nie słyszałem - pod czarnym korkiem masz mieć pusto ew. śladowe ilości płynu , jak jest dużo to uszczelka pod głowicą lub tuleja do wymiany.A z korkiem - jak masz dziurawy to obniża ci się temp. wrzenia do 100 stopni , przy dobrym temp wrzenia jest 110-120 stopni zależnie od modelu

Post Wysłano: 10 lip 2011, 12:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Chłopie większej bzdury nie słyszałem - pod czarnym korkiem masz mieć pusto ew. śladowe ilości płynu , jak jest dużo to uszczelka pod głowicą lub tuleja do wymiany.A z korkiem - jak masz dziurawy to obniża ci się temp. wrzenia do 100 stopni , przy dobrym temp wrzenia jest 110-120 stopni zależnie od modelu
Kolego to ja nie wiem.
2tyg temu spotkałem na postoju takiego samego mana rówierz solówkę i jego kierowca twierdził że mam brak płynu w zbiorniczku z korkiem czarnym.Dla porównania zobaczyłem jak on ma i wszystkie te komory miał zalane płynem

A co do dziurki którą z robiłem w korku to z tego co się dowiedziałem to nic nie szkodzi.
W moim przypadku to lepiej bo jak się zagrzeje to płyn wycieka przez dziurkę.A nie jak wcześniej przez pęknięcia

Co do przegrzewania się to myślę ze termostat bo od zakupu nie był wymieniany

Post Wysłano: 10 lip 2011, 14:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

W te komory pod czarnym korkiem odpowietrzającym płyn przelatuje z głównej komory od zielonego korka którędy się wyłącznie dolewa płyn, czarnego w ogóle nie powinno się odkręcać gdy masz zalane pod korek i podnosi się poziom płynu wraz z wzrostem jego temperatury.
Gdy płyn stygnie po zgaszeniu silnika płyn wraca z powrotem z tych komór do zbiorniczka przez podcienienie jakie panuje w układzie.

Pozostaje ci tylko wymiana zbiorniczka na nowy bo z biegiem czasu pęknięcia się pogłębiają zwłaszcza zimą duża różnica temperatur z jednej gorący płyn z drugiej wiejące przez atrapę prosto na zbiorniczek zimne powietrze

Filmy z tras

Post Wysłano: 13 lip 2011, 23:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

kolego po pierwsze to kup nowy zbiorniczek bo dolewaniem jakiegoś uszczelniacza to sprawisz tyko to że w auto będzie się grzać my do f 90 płaciliśmy 2 lata temu 800 zł brutto za zbiorniczek. Korek zielony ma być cały czas szczelny i dokręcony na maxa a poziom płynu ma być na tą faską która tak jakby dzieli zbiornik na pół :roll:
W prawej przegrodzie na dnie tylko powinna być śladowa ilość oleju i nic więcej :roll:
Tak jak powiedział kolega MAN różnica temp powoduje pękanie zbiorniczka i te pękanie robi się pod korkiem w dolnej połówce ja na zimę zakładam kawałek plexy od wewnętrznej strony zbiorniczka bo po dwóch latach na oryginalnym zbiorniczku BEHR pojawiają się już bardzo malutkie pęknięcia :roll:

Post Wysłano: 20 lip 2011, 19:22

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo

Czy to nie jest zbiorniczek z Opoltransu?

Post Wysłano: 20 lip 2011, 21:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy to nie jest zbiorniczek z Opoltransu?
Tak kolego to z opoltransu

Post Wysłano: 21 lip 2011, 16:29

Użytkownik

Użytkownik

No to sobie odpowiedziałeś - nie kupuje się części w opoltransie. Chyba, że auta ma isc do arabów :)

U nas, części z opoltransu mają gwarancję "door to door" czyli od bramy warsztatu do bramy wjazdowej na plac :):)

Post Wysłano: 21 lip 2011, 17:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
No to sobie odpowiedziałeś - nie kupuje się części w opoltransie. Chyba, że auta ma isc do arabów :)

U nas, części z opoltransu mają gwarancję "door to door" czyli od bramy warsztatu do bramy wjazdowej na plac :):)
Tyle że na zdjęciu jest orginał zbiornik BEHR/HELLA czyli to samo ce w serwisie :wink:

Filmy z tras

Post Wysłano: 21 lip 2011, 19:00

Użytkownik

Użytkownik

Tego nie wiem - nie ładuje mi się to zdjęcie w przeglądarce Opera 11.50.

Podejrzę w IE może.

Post Wysłano: 21 lip 2011, 20:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mechaniczny powiem ci ze rok temu kupiłem zawór odcinający półbiegi w opoltransie i po 4 dniach się rozsypał,to chyba coś w tym jest

Narazie nie wymieniam.Termostat wymieniłem i nic narazie się nie dzieje.Nie mam za bardzo kiedy to zrobić.Samemu nie jest to łatwe a tyle lat był nie ruszany to tak łatwo nie pójdzie.

Post Wysłano: 22 wrz 2011, 19:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Winą nie był termostat ani korek,zbiorniczek ,tylko pęknięta głowica

Post Wysłano: 24 wrz 2011, 17:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Mechaniczny powiem ci ze rok temu kupiłem zawór odcinający półbiegi w opoltransie i po 4 dniach się rozsypał,to chyba coś w tym jest

Narazie nie wymieniam.Termostat wymieniłem i nic narazie się nie dzieje.Nie mam za bardzo kiedy to zrobić.Samemu nie jest to łatwe a tyle lat był nie ruszany to tak łatwo nie pójdzie.

Jeśli cena jest dla ciebie najważniejsza to bez znaczenia gdzie to kupisz bo i tak będzie to chińszczyzna . Trzeba było kupić coś dobrego a nie taniego .

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]