Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 sie 2011, 15:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

witam. właśnie dorwałem swoją pierwszą pracę na międzynarodówce, w sierpniu trasy mają być na austrię, czechy, słowację, niemcy, czasem może szwecję. mam pytanie do kierowców, ktorzy już jeździli na te kraje: na co mam uważać, czego pilnować, jak wygląda kwestia opłat, winiet czy bramek na autostradach? a może jakieś inne, ważne rady? z góry dzięki ;)

Post Wysłano: 06 sie 2011, 15:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

opłaty drogowe:
Polska, Czechy, Słowacja i Austria - boxy na szybę - odpowiednie dla każdego kraju, Niemcy: "mautownica" zabudowana w aucie (Toll Collect) ewentualnie wykupujesz opłatę ręcznie w automatach ( Toll Collect - przeważnie na stacjach paliw, restauracjach, granicach, terminalach promowych - przy autostradach) Szwecja - obowiązuje Eurowinieta - taka sama jak na Kraje Beneluxu.

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Post Wysłano: 06 sie 2011, 17:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MIETEK MPIII 18.440

Najważniejsza rada: nie wstydź się pytać swojego spedytora,czy nawet samego szefa.
Chyba wiedzą,że zatrudnili człowieka bez doświadczenia. Nikt Cię nie wyśle za granice nie udzielając ci ważnych informacji.
Od siebie dodam,że na Szwecji jeździj max 85km/h. Jak są ograniczenia do np.30km/h,to lepiej zwolnić.

Post Wysłano: 07 sie 2011, 10:52

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: brak

Kolego na co masz uważać w takich krajach jak Czechy i Słowacja to na ograniczenia prędkości, na znak stopu (musisz się zatrzymać na to są uczuleni), przekraczanie linij ciągłych, a tak to wszystko to samo co w Polsce. Pozdrawiam Wilk 09 8) .

Post Wysłano: 09 sie 2011, 22:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6960608
Samochód: Audi A3

Witam,
Nie chcę robić nowego tematu, ale mój Tato ma problem i poprosił, żebym popytał Was jak co i gdzie jest na Słowacji, bo będzie musiał jechać w tym tygodniu. Moje pytania są następujące gdzie idzie wykupić urządzenie do poboru opłat. Jaka jest najmniejsza początkowa opłata ile kosztuje wykup urządzenia i jakie dokumenty ojciec potrzebuje. Jutro rano tata mi napiszę do jakiej miejscowości dokładnie jedzie także nie wiem którym przejściem będzie jechał.

Post Wysłano: 09 sie 2011, 23:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2371800

Cytuj:
Witam,
Nie chcę robić nowego tematu, ale mój Tato ma problem i poprosił, żebym popytał Was jak co i gdzie jest na Słowacji, bo będzie musiał jechać w tym tygodniu. Moje pytania są następujące gdzie idzie wykupić urządzenie do poboru opłat. Jaka jest najmniejsza początkowa opłata ile kosztuje wykup urządzenia i jakie dokumenty ojciec potrzebuje. Jutro rano tata mi napiszę do jakiej miejscowości dokładnie jedzie także nie wiem którym przejściem będzie jechał.
Przed wjazdem na Słowację, na przejściu wypożycza za kaucją (chyba 50€, jeśli się mylę poprawcie) boxa do naklejenia na szybę, coś jak nasze viaboxy + musi doładować sobie stosowną kwotą, która wystarczy mu do miejsca rozładunku i powrotu do granicy.
Jadąc dostawczakiem + przyczepa ciężka wypożyczyli nam (jechałem z kolegą), o ile pamięć mnie nie myli na dowód kumpla, ale to był transport na potrzeby własne, opony na imprezę sportową, więc jechaliśmy tylko z dokumentem WZ z magazynu. Być może coś się zmienia przy jeździe z CMR.

Przy wyjeździe najzwyczajniej go zwraca i dostaje kaucję, oczywiście o ile wszystko jest ok z urządzeniem.

Kalkulator jest tutaj https://www.emyto.sk/web/guest/toll/calculator, tata może sobie obliczyć ile powinien mieć na koncie tego Słowackiego boxa.
Na stronie emyta jest też instrukcja do obsługi tego urządzonka i inne przydatne info.

Post Wysłano: 10 sie 2011, 0:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGL / A4

Cytuj:
Przed wjazdem na Słowację, na przejściu wypożycza za kaucją (chyba 50€, jeśli się mylę poprawcie) boxa do naklejenia na szybę, coś jak nasze viaboxy
Chyba coś Ci się pomyliło :mrgreen:
Obrazek
Tak wygląda urządzenie do poboru opłat na Słowacji.

Post Wysłano: 10 sie 2011, 9:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolego na co masz uważać w takich krajach jak Czechy i Słowacja to na ograniczenia prędkości, na znak stopu (musisz się zatrzymać na to są uczuleni), przekraczanie linij ciągłych, a tak to wszystko to samo co w Polsce. Pozdrawiam Wilk 09 8) .

na Słowacji zakaz wyprzedzania na autostradach !!!!!! koszt 100 ojro

Post Wysłano: 10 sie 2011, 9:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Przed wjazdem na Słowację, na przejściu wypożycza za kaucją (chyba 50€, jeśli się mylę poprawcie) boxa do naklejenia na szybę, coś jak nasze viaboxy
Obrazek

za brak myta na slowacji 1650 ojro.

Jak sie swieci Zielony pierwszy od gory trojkat to jest oki, kasa jest na koncie,
jak zaczyna mrygac to trzeba doładowac na stacji paliwa lub granicy,
jak sie zapali czerwony !! to musisz zapieprzac na pompe i jak najszybciej dobic zeby cie nie wyjeli.

Post Wysłano: 10 sie 2011, 16:26

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2371800

Cytuj:
Cytuj:
Obrazek
Fakt, moja pomyłka. Raz w życiu jak dotąd był mi potrzebny :D

Post Wysłano: 28 sie 2011, 2:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

Ja dodam predkosc w niemczech bo widze ze kierowcy jezdza roznie.
Wiec panowie, na drgch landowych oznaczonych symbolem B o jednym pasie w jednym kierunku poruszamy sie 70km/h! Z 2 pasami walimy do 90.
Uwazajcie na to.

Post Wysłano: 28 sie 2011, 10:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9870144
Samochód: Scania R450

W Szwecji też radzę pilnować się z prędkościami, 30 to 30 itd, na autostradach najlepiej 80/85. Jak będziesz się tego trzymał to żadnych problemów miał nie będziesz. A mandaty mają tam naprawdę wysokie.

Post Wysłano: 29 sie 2011, 13:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Cytuj:
Cytuj:

na Słowacji zakaz wyprzedzania na autostradach !!!!!! koszt 100 ojro

Zakaz wyprzedzania nie tylko na autostradach, ale na terenie całego kraju.

Post Wysłano: 29 sie 2011, 14:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

o ile w innych krajach w odróżnieniu do Polski wysokość wiaduktów jest zaniżana o jakieś 30-40cm (w Polsce czasem 1m), to w Czechach i Słowacji na znakach jest rzeczywista wysokość wiaduktów.
więc jeżeli masz podaną wysokość 3,4m to możesz wybrać się autem o wysokości 344cm, pojazd wysoki na 3,5m nie ma juz szans przejechać.

dodatkowo w tych krajach jest wiele rzeczy tańszych niż w Polsce, które kuszą.
jeżeli jedzenie w knajpie jest OK, to wszelkie alkohole należy albo wieźć do domu, albo użytkować z umiarem.
natomiast wzięcie panienki poniżej 8 euro jest jednoznaczne z wydanie większej sumy na lekarza dermatologa.

Post Wysłano: 23 lis 2011, 11:27

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: http://all4money.pl/

Panowie opis wszystkich systemów poburu myta znajdziecie tu:
http://all4money.pl/myto/
pzdr.

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]