Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 wrz 2011, 23:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Toyota

Dobry wieczór, mam parę pytań:
Otóż zacząłem właśnie kat C, muszę do ośrodka dostarczyć badanie lekarskie aby móc zacząć jazdy, i tu moje pytanie, czy jest to zwykłe badanie lekarskie, czy muszę zrobić również psychotesty(pytanie1)? Chodzi o koszty, bo właśnie wydałem 1900 złotych na kat C i do następnej wypłaty nie mam za dużo, jaki koszt tych badań(pytanie2)? W poniedziałek robię badania lekarskie potrzebne na wózki widłowe, lekarz może nie mieć uprawnień do wydania orzeczenie do kierowania kat C, ale myślicie że jak bym robił u lekarza medycyny transportu to mógłbym za jedną opłatą poprosić na kat C i wózki widłowe, a może jeszcze poproszę na C+E- jak długo jest ważne takie badanie(pytanie3)?
Następnie jak zrobię kat C, chciałbym zrobić KW, a potem może C+E. Czy KW będzie ważne? Nie będzie żadnych niespodzianek?(pytanie4)
Wiem że mając kat C/C+E muszę co bodajże 5 lat robić badania- czy jeżeli nie będę ich robił (nie będe mi potrzebne) to nie będę mógł jeździć tylko samochodami kat C/ C+E czy również A i B?(pytanie5)

Pozdrawiam.

Liczą na odpowiedzi ;]

Post Wysłano: 10 wrz 2011, 23:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Odpowiem Ci na jedno z Twoich pytań - OSK w którym ja jeżdżę ma "swojego" lekarza, badanie wyglądało podobnie do tego, które robiłam 2 lata temu na B, z tym, że kosztowało mnie to 100. Psycholi nie potrzeba robić :) Nie wiem niestety jak wygląda cenowo sprawa, gdy idzie się do lekarza, który nie współpracuje z OSK. Myślę, że jak przedzwonisz do biura ośrodka to oni Ci jakiegoś polecą i cenę pewnie też będą znali. Powodzenia :D

Post Wysłano: 10 wrz 2011, 23:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Odpowiem Ci na jedno z Twoich pytań - OSK w którym ja jeżdżę ma "swojego" lekarza, badanie wyglądało podobnie do tego, które robiłam 2 lata temu na B, z tym, że kosztowało mnie to 100. Psycholi nie potrzeba robić :) Nie wiem niestety jak wygląda cenowo sprawa, gdy idzie się do lekarza, który nie współpracuje z OSK. Myślę, że jak przedzwonisz do biura ośrodka to oni Ci jakiegoś polecą i cenę pewnie też będą znali. Powodzenia :D
Tak polecają, dali mi namiary, zadzwoniłem i się okazało że nie może aktualnie, ale mam do niego zadzwonić 22 września, tylko że już jestem umówiony na jazdy (w szkole powiedziałem że umówiłem się na wizytę u lekarza i badania lada chwila będą, było to przed zadzwonieniem do lekarza- dlatego nie wiedziałem że on teraz nie ma czasu...).
A wolę badania zrobić przed jazdami, żeby nie było ;]

Post Wysłano: 11 wrz 2011, 3:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1204719
Samochód: VW POLO

Cytuj:
Dobry wieczór, mam parę pytań:
Otóż zacząłem właśnie kat C, muszę do ośrodka dostarczyć badanie lekarskie aby móc zacząć jazdy, i tu moje pytanie, czy jest to zwykłe badanie lekarskie, czy muszę zrobić również psychotesty(pytanie1)? Chodzi o koszty, bo właśnie wydałem 1900 złotych na kat C i do następnej wypłaty nie mam za dużo, jaki koszt tych badań(pytanie2)? W poniedziałek robię badania lekarskie potrzebne na wózki widłowe, lekarz może nie mieć uprawnień do wydania orzeczenie do kierowania kat C, ale myślicie że jak bym robił u lekarza medycyny transportu to mógłbym za jedną opłatą poprosić na kat C i wózki widłowe, a może jeszcze poproszę na C+E- jak długo jest ważne takie badanie(pytanie3)?
Następnie jak zrobię kat C, chciałbym zrobić KW, a potem może C+E. Czy KW będzie ważne? Nie będzie żadnych niespodzianek?(pytanie4)
Wiem że mając kat C/C+E muszę co bodajże 5 lat robić badania- czy jeżeli nie będę ich robił (nie będe mi potrzebne) to nie będę mógł jeździć tylko samochodami kat C/ C+E czy również A i B?(pytanie5)

Pozdrawiam.

Liczą na odpowiedzi ;]

1.Psychotesty są potrzebne tylko do pracy jako kierowca, do prawo jazdy tylko badania lekarskie.
2.Ja dostałem takie skierowanie od lekarza do:laryngologa-30zł i do okulisty-70zł, jak zrobilem okuliste i laryngologa to z ta kartka z powrotem do lekarza i u niego jeszcze 100zl. Razem 200zl.
3.Nie wiem jak jest z wózkami ale wiem że badania na C i CE mogą być razem w jednym.
4. Nie ważne czy będziesz miał C czy też CE-kwalifikacje będą tak samo ważne.
5. Co 5 lat musisz robić jeśli chcesz pracować psychotesty i szkolenie okresowe i nie jestem pewnie ale raczej badania do pracy też, nie jest to wymagane w przypadku kat. A,B

Post Wysłano: 11 wrz 2011, 13:25

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi.

Post Wysłano: 12 wrz 2011, 17:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Ja jeszcze dopowiem, że jeżeli będziesz pracować na wózku widłowym, a w umowie o pracę będzie to wymienione, to do tego również musisz robić psychotesty

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 13 wrz 2011, 11:26

Użytkownik

Użytkownik

Aha, dobrze wiedzieć.

Post Wysłano: 13 wrz 2011, 11:42

Użytkownik

Użytkownik

Odnośnie psychotestów kiedy najlepiej je zrobić, to proponuję abyś zapoznał się z TYM wątkiem. Pozdrawiam.

Post Wysłano: 17 wrz 2011, 1:06

Użytkownik

Użytkownik

Witam!!! Mam parę pytań odnośnie czy jak zrobię badania lekarskie i psychotesty do KW to one będę już ważne do wydania zawodowego prawa jazdy.Czy będę musiał jeszcze raz robić,żeby uzyskać wpis w prawie jazdy.Chodzi mi dokładnie o badania lekarskie bo psychotesty z tego co mi wiadomo to robi się tylko raz.I czy mogę po zdanym egzaminie na CE jakoś wstrzymać wydanie prawka żeby za parę dni go nie wymieniać na zawodowe prawko w wydziale komunikacji.Bo jak zdam egzamin na CE to chce robić KW. I czy mogę już wyrabiać kartę kierowcy bo chce mieć komplet papierów i szukać pracy jako kierowca????Pozdrawiam

Post Wysłano: 17 wrz 2011, 4:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam!!! Mam parę pytań odnośnie czy jak zrobię badania lekarskie i psychotesty do KW to one będę już ważne do wydania zawodowego prawa jazdy.Czy będę musiał jeszcze raz robić,żeby uzyskać wpis w prawie jazdy.Chodzi mi dokładnie o badania lekarskie bo psychotesty z tego co mi wiadomo to robi się tylko raz.I czy mogę po zdanym egzaminie na CE jakoś wstrzymać wydanie prawka żeby za parę dni go nie wymieniać na zawodowe prawko w wydziale komunikacji.Bo jak zdam egzamin na CE to chce robić KW. I czy mogę już wyrabiać kartę kierowcy bo chce mieć komplet papierów i szukać pracy jako kierowca????Pozdrawiam

Badania i psychotesty i kW masz ważne na 5 lat. Tak, po CE możesz wstrzymać prawko aż do zdania egazminu na KW. Z tą kartą kierowcy to nie wiem, sam się zastanawiam czy mogę już sobie wyrabiać mając A, B bo czekam aby zadać CE żeby prawka 2 razy nie wyrabiać.

Post Wysłano: 17 wrz 2011, 9:59

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGA

Witam, kolego za badania lekarskie dałem 120zł a psychotesty 80zl.

Pozdro.

Post Wysłano: 27 wrz 2011, 18:19

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

Ja mam pytanie dziś miałem 1-wszą jazdę i gdy ruszam z 1 biegu to na skrzyżowaniu w MAN TGL 12.240 instruktor każe mi dojść z biegami do 4a potem za skrzyżowaniem zaraz 5 wrzucić.
Macie jakiś sposób na szybką zmianę biegów ??

Post Wysłano: 27 wrz 2011, 22:23

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Honda

A musisz ruszać z 1? Ja zawsze ruszałem z 4 ewentualnie pod górkę z 3.
W sumie gość siedzi obok ciebie to niech ci powie jak oczekuje żebyś zmieniał, po co mają być niejasności.
Ja bym robił tak, że 1->4->5 , no ale pogadaj z twoim instruktorem po to on tam jest żeby dawać ci instrukcje :P

Post Wysłano: 27 wrz 2011, 23:24

Użytkownik

Użytkownik

gada mi ciągle ze na egzaminie trzeba ruszać z 1 i tyle.
Skrzynia jest fajna ale na odcinku kilku metrów pokonać 4 biegi to sukces którego mi braknie :/

Post Wysłano: 27 wrz 2011, 23:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pewnie zależy od ośrodka ale ja też zdawałem na takim Manie i ruszam z 3 biegu. Inna sprawa w przypadku kat. CE gdyż zdaje się na STAROMANIE i tam jest normalna skrzynia 5+R i tam trzeba ruszać z 1 biegu.

Post Wysłano: 27 wrz 2011, 23:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

A co to za wymysł, że zaraz za skrzyżowaniem masz już mieć piąty czy któryś tam bieg? Bzdurne teorie. Jedno skrzyżowanie jest większe, drugie mniejsze, a poza tym na egzaminie auto jest załadowane i będzie już trochę gorzej się zbierać. Masz po prostu rozpędzać się dynamicznie, trzymając obroty w zielonym polu na obrotomierzu, a na pomijanie biegów egzaminatorzy raczej krzywo patrzą.

Post Wysłano: 28 wrz 2011, 0:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Dokładnie takim samym modelem TGLa jeżdżę i instruktorzy mówią, że "TGLem z 2, starmanami z 1" ;) Udało się nawet w radomskim WORDzie wynegocjować i nikt w Radomiu na egzaminie pretensji o ruszanie TGL z 2 mieć nie będzie, chyba, ze się to zrobi w starmanie, to owszem ;) A swoją drogą później i tak będziesz rzadko używał 1. No i nikt nigdy nie powiedział, że opuszczając skrzyżowanie trzeba to koniecznie robić na 5. Więc nie przejmuj się tym i spytaj dlaczego tak a nie inaczej, niech łopatologicznie Ci to wytłumaczy. Bo przewachlować do 5 owszem da się to zrobić w trakcie jednego skrzyżowania, pytanie tylko PO CO jak na egzaminie mamy czas i nie musimy się spieszyć (ale wlec też nie) ;) wybaczcie jak coś jest niezrozumiałe, odpiszę jeszcze raz, ale teraz jakoś za późna pora na logiczne formułowanie zdań chyba dla mnie

Post Wysłano: 28 wrz 2011, 14:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
I czy mogę już wyrabiać kartę kierowcy bo chce mieć komplet papierów i szukać pracy jako kierowca????Pozdrawiam
Tak, kartę kierowcy można otrzymać posiadając tylko kat. B prawa jazdy. Należy wystąpić o wydanie karty zgodnie z instrucją, podaną na stronach PWPW. Czas oczekiwania na nią wynosi obecnie około 5 tygodni od dnia wysłania dokumentów pocztą.

Pozdrawiam

KW 2011;
E/C 2011;
KK 2011;
ADR w planach.

Post Wysłano: 28 wrz 2011, 16:19

Użytkownik

Użytkownik

Więc daje mapkę z tym ruszaniem.
Obrazek

Tam gdzie jest 1 to ruszam a kończę już na pasach i wtety muszę mieć 5 wrzuconą.
Instruktor powiedział ze w WORD w Lesznie jest egzaminator co karze ruszać z 1 bo jak z 2 to egzamin oblany.Sam instruktor przyznaje że ten egzaminator to pseudo-kierowca bo i tak w rzeczywistości rusza się z 2 biegu. :roll:

Post Wysłano: 28 wrz 2011, 16:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Cytuj:
Tam gdzie jest 1 to ruszam a kończę już na pasach i wtety muszę mieć 5 wrzuconą. [...] Sam instruktor przyznaje że ten egzaminator to pseudo-kierowca bo i tak w rzeczywistości rusza się z 2 biegu. :roll:
On sam też, tu kłania się kolejna zasada - zmienianie biegów podczas pokonywania zakrętu jest karygodnym błędem. Na układ napędowy i kierowniczy idą wtedy duże obciążenia, a w razie poślizgu nie masz kontroli nad autem. :wink: Samym tym zmienianiem biegów i rozpędzaniem w zakręcie można go spowodować. Najlepiej poproś o zmianę instruktora, albo zmień ośrodek.