Witam
Panowie czy ktoś mógł by opisać jak odpowietrzyć skrzynie ZF. Przy wbijaniu 3 i 7 skrzynia zgrzyta. NIe wiem jak było wczesniej ale sądze ze dzieje się tak po wymianie sprzęgła a własciwie samego docisku
GG: 0
Skrzyni sie specjalnie nie odpowietrza. Maja ciagle odpowietrzanie ,chyba ze zaworek jest zapchany .Oznaka ze "breather" jest zapchany sa zapocenia na wyjsciu walu ze skrzyni .
moim zdaniem niestety wymiana docisku niema nic wspólnego ze zgrzytaniem 3/7 (to ten sam bieg), właśnie "skończyła" się synchronizacja. Odpowietrznik znajduje się na górze obudowy głównej w tylnej części po prawej stronie.
Kolego że tak zapytam ty jesteś mechanikiem?. Bo chyba nie bardzo sobie rade dajesz.
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
Kolego jak nie masz pojęcia to nie zabieraj się za skrzynie, masz do roboty albo synchronizatory ( niestety są żeliwne lub z bardzo podobnego materiału więc lecą ) albo kamienie.
nie mechanikiem nie jestem a elektronikiem dlatego pytam na forum bo mechanik stwierdził ze skrzynia do odpowietrzenia i chcę sie upewnić czy ma racje i chciał bym wiedzieć jak to odpowietrzanie mniej wiecej wygląda. Co do odpowietrzania to sam się nie będe zabierał bo się na tym poprostu nie znam
Kolego nie słuchaj tego mechanika, zgrzytanie nie ma nic do tego chyba że padła pompa olejowa w skrzyni ale to wszystkie biegi będą zgrzytały. Masz na 99% synchronizator do wymiany a znając szczęście to po rozebraniu skrzyni wyjdą 3 albo 4 synchronizatory + jakieś kamienie, ogólnie koszta na zamiennikach to 2-2,5 tys netto w zależności od uszkodzenia.
Słuchaj mechanik być może ma rację a ty nie zakumałeś. Chodziło mu pewnie o odpowietrzenie lewarka zmiany biegów - a konkretnie pomp i siłownika. Jak jest zapowietrzony to bieg nie wchodzi jednym ciągiem i może zgrzytać.
Słuchaj mechanik być może ma rację a ty nie zakumałeś. Chodziło mu pewnie o odpowietrzenie lewarka zmiany biegów - a konkretnie pomp i siłownika. Jak jest zapowietrzony to bieg nie wchodzi jednym ciągiem i może zgrzytać.
Kolego nie masz pojęcia o mechanice to nie wypowiadaj się lepiej bo tylko mieszasz o bzdurnych odpowietrzeniach lewarka a ja wymieniam skrzynie na autostradzie lub innych drogach w całej Europie kilka razu w miesiącu i gwarantuje że żadne odpowietrzenie lewarka nie ma z tym nic wspólnego. Kolego który masz problem z tym autem przedzwoń jutro do mnie to Ci podpowiem na spokojnie tel. 509 01 01 06
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 12 gości