Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 paź 2011, 22:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2268208
Samochód: Mazda Mx-6

Witam, korzystajac z tego że to mój pierwszy post więc witam wszystkich.
Z tego wzgledu, że zamierzam zrobic prawko na kat C potem C+E mam pytanię odnosnie zmian w przepisach które maja wejść w lutym 2012r.
Mianowicie chodzi mi o zmianę testów teoretycznych, oczywiście chcialem znaleźć odp w internecie ale wszistkie info dotyczy kat B, a mi chodzi czy te zmiany dotyczą też kat C?? Tzn te 3000 pytań plus jakies filmiki i inne wynalazki?
Teraz dalej, jesli uda mi sie skończyć kurs i zapisać na egzamin przed lutym, zdam teoretyczny to on jest ważny 6 miecięcy i nawet jak nie zdam praktycznego to nie będe musiał robić nowego teoretycznego nawet jeśli bedą juz te na nowych zasadach?
I jeszcze jedno pytanie tak w ramach upewnienia, bo z tego co się orientuję to jak juz mam kat C i chcę zrobic kat c+E to juz się nie zdaje teorytecznego egzaminu??

Z góry bardzo dziekuję za odpowiedzi.

Post Wysłano: 08 paź 2011, 23:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH13

Czy nowe przepisy i egzaminy obejmą tez kat C tego nie wiem ale jak zaczniesz kurs jeszcze w tym miesiącu, to masz duze szanse, ze ukończysz go jeszcze przed wprowadzeniem zmian. Jeśli egzamin będziesz miał na starych zasadach to ( przy załozeniu, ze nie zdasz praktycznego przez pół roku ) kolejny egzamin tez będzie na starych zasadach - Prawo nie moze działać wstecz , chyba ze WORDy obowiązuje inne prawo :mrgreen:
Na kat E nie ma egzaminu teoretycznego, jest tylko praktyka.

Post Wysłano: 08 paź 2011, 23:04

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Czy nowe przepisy i egzaminy obejmą tez kat C tego nie wiem ale jak zaczniesz kurs jeszcze w tym miesiącu, to masz duze szanse, ze ukończysz go jeszcze przed wprowadzeniem zmian.
na kat E nie ma egzaminu teoretycznego, jest tylko jazda.
Tez właśnie nie wiem, siedze juz z dwie godziny i nic nie moge wyczytać, a co do terminu to niestety u mnie jest jeszcze ten problem ze moge zaczac dopiero od listopada bo teraz jestem jeszcze w Niemczech gdzie pracuję do końca października, a potem zjeżdzam do polski i am zamiar stać sie zawodowym kierowca.
Tak wiec zachecam do dyskusji, bo naprawdę nic nie moge znaleźć na ten temat.

Post Wysłano: 08 paź 2011, 23:08

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH13

Musiałbyś wejść na stronę WORDu w Twojej miejscowości i wyciągnąć od nich informacje telefonicznie.
Powinni juz coś wiedzieć na temat zmian.

Post Wysłano: 09 paź 2011, 0:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Od stycznia 2012 prawo jazdy C będzie miało badanie lekarskie ważne 5 lat.
Ważnośc PRAWA JAZDY ( NIE BADAŃ LEKARSKICH ) od 19 stycznia 2013 będzie trwało pięć lat.

TEORIA ZMIENIA SIĘ W LUTYM 2012.
Testy będą łatwiejsze. Mianowicie mają mieć one formę filmu. Siadasz przed kompem, 30 pytań, zakres czasu odpowiedzi od 5 do 15 sekund ( tutaj mogę się dupnąć o 5 sekund w góre chyba ), 2 możliwe błędy, TYLKO JEDNA PRAWIDŁOWA ODPOWIEDŹ. Oglądasz film, jedziesz i na jezdni pokazuje się babcia, ekran robi się czarny. I przykładowe trzy odpowiedzi:
a przyśpieszam i omijam babcie
b walę w babcie niczym w teściową
c hamuje
Odpowiadasz i film leci dalej. Na poboczu np ktoś ze złamaną nogą i po chwili czarny ekran
a) dzwonie na pogotowie
b) jadę dalej
c) trąbię
I tak dalej.
Aby nie być gołosłownym http://dziendobry.tvn.pl/video/jak-beda ... 13588.html od 2.51

Co do 6 mc - jak zdasz teorię 10 lutego 2012 to możesz oblewać praktykę do 9 lipca. 10 lipca Twoja teoria straci 6miesięczny okres ważności i witamy na nowych testach.

Post Wysłano: 09 paź 2011, 0:30

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Od stycznia 2012 prawo jazdy C będzie miało badanie lekarskie ważne 5 lat.
Ważnośc PRAWA JAZDY ( NIE BADAŃ LEKARSKICH ) od 19 stycznia 2013 będzie trwało pięć lat.

TEORIA ZMIENIA SIĘ W LUTYM 2012.
Testy będą łatwiejsze. Mianowicie mają mieć one formę filmu. Siadasz przed kompem, 30 pytań, zakres czasu odpowiedzi od 5 do 15 sekund ( tutaj mogę się dupnąć o 5 sekund w góre chyba ), 2 możliwe błędy, TYLKO JEDNA PRAWIDŁOWA ODPOWIEDŹ. Oglądasz film, jedziesz i na jezdni pokazuje się babcia, ekran robi się czarny. I przykładowe trzy odpowiedzi:
a przyśpieszam i omijam babcie
b walę w babcie niczym w teściową
c hamuje
Odpowiadasz i film leci dalej. Na poboczu np ktoś ze złamaną nogą i po chwili czarny ekran
a) dzwonie na pogotowie
b) jadę dalej
c) trąbię
I tak dalej.
Aby nie być gołosłownym http://dziendobry.tvn.pl/video/jak-beda ... 13588.html od 2.51

Co do 6 mc - jak zdasz teorię 10 lutego 2012 to możesz oblewać praktykę do 9 lipca. 10 lipca Twoja teoria straci 6miesięczny okres ważności i witamy na nowych testach.

dzieki bardzo, a masz może jaieś obszerniejsze info, np skad wziołes te czasy na odpowiedzi itp??

Post Wysłano: 09 paź 2011, 12:42

Użytkownik

Użytkownik

Kolego to wszystko jest na portalach informacyjnych na onecie, wp, portalach branżowych itp. Bardzo dużo artykułów o tym wypuszczono ale też często powielano błędy. Nikt nie pisal np o tym, że testy będą w formie filmu przez co będą ŁATWIEJSZE o ile znasz zasady. Skończy się nauka na blache w stylu "jeśli tramwaj jest zielony to odp AB a jeśli czerwony to tylko C". Jak to mówi mój instruktor obecne testy są dla cyborgów a te od lutego będą dla ludzi. O ile oczywiście ktoś będzie chodził na wykłady teoretyczne oczywiście bo w nich jest całe prawo o ruchu drogowym.

Bo i po co dziennikarze mieliby pisać o tym, lepszym newsem jest news w którym jest opis jaka to tragedia z teorią będzie. Było też bardzo dużo przekłamań, do teraz gro ludzi myśli, że nowe kategorie, okresy próbne itp wchodzą od 2012. I ośrodki z tego błędu nikogo nie wyprowadzają bo przecież to nowy klient. Ogólnie żenada, ja z tego powodu sam zapieprzałem z robieniem praw jazdy.

Co do tych czasów to one też są normalnei dostępne. Pytań 30, możliwe dwa błędy, minimalny czas odpowiedzi to 5 sekund a maksymalny coś koło 15 czy 20 sekund bodajże. Czas jest podawany w zależności od wagi pytania. Cały czas odpowiadasz z pozycji kierowcy. Pewnie jak będą filmy z babcią to będą krótkie czasy a jak pierszeństwo skrzyżowania to już długi okres na odp będzie.

Post Wysłano: 09 paź 2011, 14:32

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kolego to wszystko jest na portalach informacyjnych na onecie, wp, portalach branżowych itp. Bardzo dużo artykułów o tym wypuszczono ale też często powielano błędy. Nikt nie pisal np o tym, że testy będą w formie filmu przez co będą ŁATWIEJSZE o ile znasz zasady. Skończy się nauka na blache w stylu "jeśli tramwaj jest zielony to odp AB a jeśli czerwony to tylko C". Jak to mówi mój instruktor obecne testy są dla cyborgów a te od lutego będą dla ludzi. O ile oczywiście ktoś będzie chodził na wykłady teoretyczne oczywiście bo w nich jest całe prawo o ruchu drogowym.

Bo i po co dziennikarze mieliby pisać o tym, lepszym newsem jest news w którym jest opis jaka to tragedia z teorią będzie. Było też bardzo dużo przekłamań, do teraz gro ludzi myśli, że nowe kategorie, okresy próbne itp wchodzą od 2012. I ośrodki z tego błędu nikogo nie wyprowadzają bo przecież to nowy klient. Ogólnie żenada, ja z tego powodu sam zapieprzałem z robieniem praw jazdy.

Co do tych czasów to one też są normalnei dostępne. Pytań 30, możliwe dwa błędy, minimalny czas odpowiedzi to 5 sekund a maksymalny coś koło 15 czy 20 sekund bodajże. Czas jest podawany w zależności od wagi pytania. Cały czas odpowiadasz z pozycji kierowcy. Pewnie jak będą filmy z babcią to będą krótkie czasy a jak pierszeństwo skrzyżowania to już długi okres na odp będzie.

no i juz wszystko duzo bardziej jasne, tylko z tego co mówi ten policjant to te filmiki chyba beda wpalatywane w ten test, a reszta pewnie obrazki bądz zwykłe pytania.

Post Wysłano: 09 paź 2011, 20:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13631250
Samochód: Vento

Ja już podejrzałem nowe teściki. Będą strasznie trudne. Oto jedno z pytań na nowym egzaminie hyhy
Obrazek

Sorry NMSP :lol:

Post Wysłano: 09 paź 2011, 21:16

Użytkownik

Użytkownik

Tu jest błąd. Obrazek powinnien zgasnąć i same odpowiedzi powinny się wyświetlić.

Post Wysłano: 11 paź 2011, 0:00

Użytkownik

Użytkownik

A co to znaczy że ważność prawa jazdy wynosi 5 lat?? I co po tych 5 latach?

Post Wysłano: 11 paź 2011, 7:53

Użytkownik

Użytkownik

W encyklopedii PWN jest opisane co to znaczy, że prawo jest ważne 5 lat. Jak sądzę, w internecie także jest informacja to co to znaczy, że prawo jazdy jest ważne pięć lat.

Post Wysłano: 11 paź 2011, 19:10

Użytkownik

Użytkownik

Kolejna nowinka to egzamin podrożeje - dla B ze 134 do 200. Jak reszta nie wiadomo. Dodatkowo egzamin praktyczny będzie oceniany jak w szkole, od 0 do 5 za każde zadanie. Teraz jest ZDAŁ/OBLAŁ.

Post Wysłano: 18 paź 2011, 21:45

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kolejna nowinka to egzamin podrożeje - dla B ze 134 do 200. Jak reszta nie wiadomo. Dodatkowo egzamin praktyczny będzie oceniany jak w szkole, od 0 do 5 za każde zadanie. Teraz jest ZDAŁ/OBLAŁ.

jak 1 to na rok jak 5 to na 5 lat ważne prawko:D

Post Wysłano: 20 paź 2011, 15:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Skąd wiesz, że podrożeje? :mrgreen:

W ustawie są tylko zapisane MAKSYMALNE opłaty za egzamin. A to, ile kosztuje egzamin ustala Minister w rozporządzeniu. Może będzie drożej ale na pewno nie 200 zł za B.

A co do terminowych praw jazdy, od stycznia każde prawo jazdy C, C+E czy D będzie wydawane na maksymalnie 5 lat a przedłużyć je będzie można po przedłożeniu orzeczenia lekarskiego i orzeczenia psychologicznego. Nawet jeśli ktoś nie pracuje, tylko chce mieć te kategorie "ważne".

Teraz żeby nawet zacząć kurs tych kategorii, trzeba będzie mieć psychotesty zrobione.

Nie będę pisał co o tym sądzę :/

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 20 paź 2011, 21:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Posiadam B i C jak dorobie w 2012 roku CE to bede to miec na pięć lat tak?
Tzn to i tak jakoś znaczenia nie ma bo po KW trzeba co 5 lat szkolenie okresowe odbyc i badania lekarskie i psycho i trzeba nowe prawko wybrać tak? Czyli pokrywa sie kolejne koszty.;d

Post Wysłano: 20 paź 2011, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

Obecnie prawko wyższych kategorii tez jest praktycznie ważne pięć lat, ze względu na szkolenie okresowe, badania, wyrobienie nowego dokumentu, zatem istnieje jakiś nowy fakt determinowany powyższą zmianą?

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]