Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witajcie

Nie znalazłem nigdzie nic na temat mojej sytuacji - posiadam kategorię C i do niej zrobiony kurs na przewóz rzeczy (zmieściłem się w wymaganym czasie ze zrobieniem prawka, bodajże do 10.09.2011), także mam pełne kwalifikacje do poruszania się ciężarówką.

Teraz chciałbym zrobić kat. D i rodzi się pytanie, czy wobec tego wystarczy mi kwalifikacja uzupełniająca? Teoretycznie jest ona dla tych, którzy mają KW na kat C lub C+E, czy stary kurs na przewóz też się łapie?

Nie mam w tym momencie wbitego kursu do prawa jazdy kodem 95 (podobno można to zrobić w każdej chwili, przedstawiając odpowiednie dokumenty), czy gdybym miał w prawie jazdy kod 95 przy kat. C, zdane kat D i dokument odbycia i zaliczenia kwalifikacji uzupełniającej, to wystarczy, żeby wbić kod 95 pod kat. D?

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo.

Odpowiem Ci na moim przykładzie:

Zrobiłem kat. C na "starych zasadach" czyli kurs na przewóz rzeczy.

Prawo jazdy kat. D uzyskałem po wejściu Kwalifikacji Wstępnej więc siłą rzeczy musiałem ją odbyć i to 280h, bo przyśpieszona weszła dopiero po jakimś czasie.

Użytkownik

Użytkownik

Ok, ja wiem, że mogę zrobić pełną, ale zdecydowanie bardziej mnie interesuje, czy ta uzupełniająca daje mi prawo do kodu 95 ;)

Może ktoś miał taki przypadek.

Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie szkolenia okresowego na kat. C tak, żeby dostać wpis 95 przy kat. C, a przy okazji szkolenie uzupełniające (?) na kat. D i też od razu dostać wpis 95 przy kat. D. Prawdopodobnie finansowo wyszłoby taniej o ile taka kombinacja by przeszła.

Użytkownik

Użytkownik

Toż ja właśnie mówię, że mam okresówkę na C i mogę wpisać to jako 95, przy czym pytanie, czy mogę ze spokojnym sumieniem robić D wiedząc, że potem wystarczy mi uzupełniająca, żeby wpisali następne 95. Pytanie, czy przy wytwarzaniu nowego prawka nie będą się patrzyli skąd się wzięło 95 przy C (czyli, że w moim przypadku z kursu na starych zasadach).

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Też tak miałem. Niestety, obowiązuje Cię KW pełna, lub przyspieszona. Na pewno nie uzupełniająca. Uzupełniająca dotyczy tylko kierowców, którzy posiadają świadectwo kwalifikacji zawodowych na podstawie odbycia kwalifikacji wstępnej. Niestety nie na podstawie szkolenia okresowego.

Użytkownik

Użytkownik

Sprawa się wyjaśniła, dziękuję za odpowiedź.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

Ja od siebie dodam, że po uzyskaniu KW do kat D kod 95 wpiszą tylko przy kat D. W przypadku kat. C Nadal będziesz musiał jezdzic z kwitem z kursu na przwoz rzeczy. Kod 95 przy kat C uzyskasz dopiero przy kursie okresowym; okresowy robi się jeden dla obu bloków (C,D) więc uaktulani się od razu ważność kat D

Użytkownik

Użytkownik

Ok, a jaka jest procedura, kiedy dorobię C+E - dalej mogę jeździć z tym samym kwitem kursu na przewóz rzeczy?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Jak najbardziej, możesz i nie daj się naciągnąć jakiemuś ośrodkowi, że musisz jeszcze bulić za jakąś aktualizację, czy coś.

Użytkownik

Użytkownik

niestety chca zarobic na nas .... tez jestem w podobnej sytacji... tyle ze mnie dot. kwp.... i w cenach juz ok 2000:) tez na poczatku myslalem ze lepiej zrobic okresówke i do tego uzupełniajca ale.... ale by za łatwo bylo....

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam,
odpowiedziano już powyżej na pytanie,tylko dodam , że:

-po ukonczeniu kwalifikacji wstępnej "działa" ona na kategorie wymienione w Świadectwie Kwalifikacji Zawodowej w pozycji "blok programowy",a więc powinniście tam mieć: C,C1,C+E,C1+E lub D,D1,D+E,D+1 i tego trzeba dopilnować, bo ośrodki różnie piszą

-jeżeli mam kategorię C i do niej stary kurs na przewóz rzeczy oraz kategorię D po 10.09.2008r., to nawet po ukończeniu szkolenia okresowego dla C(uzyskanie wpisu 95), trzeba zrobić kwalifikację wstępną, aby być "zawodowym" na D.Nie można zrobić uzupełniającej,gdyż aby do niej przystąpić trzeba mieć(zgodnie z ustawą o transporcie drogowym) Świadectwo Kwalifikacji Zawodowej, potwierdzające ukończenie kwalifikacji wstępnej, a po szkoleniu okresowym będzie to Świadectwo Kwalifikacji Zawodowej potwierdzające, ukończenie szkolenia okresowego.

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]