Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Słuchajcie, czy jak robiliście C+E to mieliście jakiś minimalny okres trwania kursu? Tzn zapisujecie się dajmy na to 15.10 i dokumenty do WORD możecie wziąć dopiero 15.11 nawet jeśli wyjeździliście wszystkie godziny wcześniej?
Ciała dałam i za późno się zapisałam, terminy oczekiwań mamy dość długie i mogę się cholerka nie wyrobić jak będę musiała czekać równy miesiąc... :roll:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1204719
Samochód: VW POLO

Nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem ale jeśli tak to w moim przypadku mogłem zdawać C+E dopiero po ok. miesiącu od zdania C.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.
Nie wiem czy ktoś przeanalizował dokładnie ustawę ale wg. ostatniego artykułu tj. Art. 139. ustawa w chodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
3) art. 6 ust. 1 pkt 1, 3, 6 lit. c oraz ust. 4, art. 8 ust. 1 pkt. 1, 4, 6 lit. a, a także art. 13. ust. 1 pkt. 1, które wchodzą w życie z dniem 19 stycznia 2013 r.

Art. 8 ust. 1 pkt. 1, 4, 6 lit. a -
Wymagany wiek do kierowania wynosi:
1) 14 lat - kat. AM
4) 20 lat - dla poj. kat A, ...
6) 21 lat - dla poj. kat C, C+E, D1, D1+E

Czy to oznacza, że dopiero za ponad rok wejdą ograniczenia na te kategoria ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem ale jeśli tak to w moim przypadku mogłem zdawać C+E dopiero po ok. miesiącu od zdania C.
chodzi mi o minimalny okres trwania szkolenia na kategorię CE:) Solo już mam od 3tygodni ale dopiero w czwartek zapisałam się na przyczepę bo nie wiedziałam czy będę mieć kasę żeby go opłacić. W 2tygodnie dam radę te przyczepy wyjeździć, na egzamin czeka się ok 3 tygodni...

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam.
Nie wiem czy ktoś przeanalizował dokładnie ustawę ale wg. ostatniego artykułu tj. Art. 139. ustawa w chodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
3) art. 6 ust. 1 pkt 1, 3, 6 lit. c oraz ust. 4, art. 8 ust. 1 pkt. 1, 4, 6 lit. a, a także art. 13. ust. 1 pkt. 1, które wchodzą w życie z dniem 19 stycznia 2013 r.

Art. 8 ust. 1 pkt. 1, 4, 6 lit. a -
Wymagany wiek do kierowania wynosi:
1) 14 lat - kat. AM
4) 20 lat - dla poj. kat A, ...
6) 21 lat - dla poj. kat C, C+E, D1, D1+E

Czy to oznacza, że dopiero za ponad rok wejdą ograniczenia na te kategoria ?
To pierwotnie uchwalona wersja z literówką, która wymieniała niestniejący punkt "6 lit. c".
Poprawna wersja:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0110300151
Cytuj:
Art. 139
3) art. 6 ust. 1 pkt 1, 3 i 6 lit. c oraz ust. 4, art. 8 ust. 1 pkt 1, 4 i 7 lit. a, a także art. 13 ust. 1 pkt 1, które wchodzą w życie z dniem 19 stycznia 2013 r.;
Cytuj:
Art. 8
7) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
a) A – jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2,
b) D i D+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 2, ust. 3 pkt 3 oraz art. 9;
Borys

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
chodzi mi o minimalny okres trwania szkolenia na kategorię CE:) Solo już mam od 3tygodni ale dopiero w czwartek zapisałam się na przyczepę bo nie wiedziałam czy będę mieć kasę żeby go opłacić. W 2tygodnie dam radę te przyczepy wyjeździć, na egzamin czeka się ok 3 tygodni...

Aha. Nie, to nic mi nie wiadomo na temat
Cytuj:
minimalny okres trwania szkolenia na kategorię CE

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja już się pogubiłem :?
To kiedy te limity wchodzą w życie? 11 lutego 2012r Czy w 2013?

Użytkownik

Użytkownik

Borys68 - dzięki, już wszystko jasne.
Zdzihu - na C i C+E wchodzą 11 lutego 2012, a na te wyszczególnione w ustawie w 2013.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ja już się pogubiłem :?
To kiedy te limity wchodzą w życie? 11 lutego 2012r Czy w 2013?
Tak jak napisał Arif.
W 2013 wchodzi A od 24-ech, A2, oraz AM od 14-tu.
Borys

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086883
Samochód: Ducato

C i C+E co wynika z tej ustawy wchodzi w 2013r. a
D i D+E w 2012r

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MB Actros 1846 BLUETEC5 2011

Cytuj:
C i C+E co wynika z tej ustawy wchodzi w 2013r. a
D i D+E w 2012r

No i w kółko to samo, juz w 3 takich tematach.
Prosze Cię, nie pisz głupot i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam!

Od razu przepraszam za to, że znowu zaczynam ten temat lecz byłem dzisiaj osobiście w OSK "Wiraż" w Jarosławiu i gdy zapytałem o cenę KW przyśpieszonej usłyszałem, że ja jej nie mogę zrobić ponieważ ona jest od osób od 21 lat lecz jak dla mnie (mam 18 lat) aby jeździć muszę zrobić pełną KW. A wiele już razy słyszałem i czytałem i nawet na tym forum, że mogę zrobić KW przyśpieszoną lecz będę miał tylko "limity tonażowe". Więc jak to jest tak na prawdę? Bo teraz już nic nie wiem;/

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kwalifikacja wstępna przyspieszona to najlepsze rozwiązanie dla osób, które ukończyły:

21 lat w przypadku kat. C i C+E
23 lata w przypadku kat. D i D+E

gdyż nie podlegają ze względu na wiek żadnym ograniczeniom.

Osoby młodsze także mogą skończyć kwalifikację wstępną przyspieszoną ale do czasu ukończenia stosownego wieku (21 lat dla kat. C i C+E oraz 23 lata dla kat. D i D+E) będą podlegały następującym ograniczeniom:

Ukończenie jedynie kwalifikacji przyspieszonej przez osobę mającą kat. C lub C+E i która nie skończyła 21 lat oznacza ograniczenie wyłącznie do tych pojazdów, do prowadzenia których wymagane jest prawo jazdy kat. C1 lub C1+E, czyli w przypadku C1 – pojazdów samochodowych (z wyjątkiem autobusu) o DMC do 7,5 ton a w przypadku C1+E - zespołem pojazdów o DMC do 12 ton, składającym się z pojazdu ciągnącego o DMC do 3,5 ton i przyczepy o DMC nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego (szersza definicja w słowniczku na dole strony). Prowadzenie pojazdów bez ograniczeń możliwe by było dopiero po ukończeniu 21 roku życia i nie ma tu znaczenia fakt, że dana osoba posiada uprawnienia kat. C lub C+E – ukończenie kwalifikacji wstępnej przyspieszonej dla osób w wieku 18-21 lat powoduje automatycznie takie ograniczenie, jakby dana osoba miała tylko kat. C1 lub C1+E.

Ukończenie jedynie kwalifikacji przyspieszonej przez osobę mającą kat. D lub D+E i która nie skończyła 23 lat oznaczałoby ograniczenie wyłącznie do tych pojazdów, do prowadzenia których wymagane jest prawo jazdy kat. D1 (autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą - szersza definicja w słowniczku na dole strony) lub D1+E i to wyłącznie wówczas, gdy przewóz jest wykonywany na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km. Dla osoby, która ukończyła kwalifikację wstępną przyspieszoną ograniczenia te znikają dopiero z dniem ukończenia 23 roku życia.

Reasumując:

Jeśli jesteś w wieku od 18 do 21 lat, masz kat. C lub C+E, nie chcesz mieć ograniczeń „tonażowych” i nie chcesz czekać do 21 roku życia, musisz skończyć „pełną” kwalifikację wstępną. Jeśli skończyłeś 21 lat, wówczas zrób kwalifikację wstępną przyspieszoną.
Jeśli jesteś w wieku od 21 do 23 lat, masz kat. D lub D+E, nie chcesz mieć ograniczeń i nie chcesz czekać do 23 roku życia, musisz skończyć „pełną” kwalifikację wstępną. Jeśli skończyłeś 23 lata, wówczas zrób kwalifikację wstępną przyspieszoną.

Źródło:http://kwalifikacja-wstepna.pl/kwalifik ... eszona.php

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Więc tak jak myślałem. Wprowadziła mnie szanowana Pani w błąd...

Dzięki wielkie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086883
Samochód: Ducato

powiem tak - pytalem o kategorie D

dzwonilem do 3 WORDów, paru OSK w tym akademii jazdy i linii szkolenia
i zdania sa podzielone co do tego czy na autobus bedzie mozna zdawac od 24 roku zycia od 2012 czy od 2013r.

jedyne co pocieszajace to to, ze jesli ktos zacznie kurs przed lutym 2012r. to bedzie mogl zdawac nawet jesli nie ma 24 lat..wiec..

dzisiaj sie zapisalem na kat. D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Czyli z tego co rozumiem że żeby zdać kategorię CE od 19.01.2013 będzie trzeba mieć 21 lat? :| Czy może jednak już od 19.01.2012 będzie trzeba mieć 21 lat aby podejść do kategorii CE?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czyli z tego co rozumiem że żeby zdać kategorię CE od 19.01.2013 będzie trzeba mieć 21 lat? :| Czy może jednak już od 19.01.2012 będzie trzeba mieć 21 lat aby podejść do kategorii CE?
Od 19.01.2012 będziesz mógł zrobić kategorię CE jeśli masz kategorię C i ukończone 18 lat. A od 11.02.2012 Będziesz musiał mieć 21 lat.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Opel

Cytuj:
Cytuj:
Od 19.01.2012 będziesz mógł zrobić kategorię CE jeśli masz kategorię C i ukończone 18 lat. A od 11.02.2012 Będziesz musiał mieć 21 lat.
Kolego nie pomyliło Ci się coś z rokiem? Może od 2013 CE będzie od 21 lat? Trochę dziwnie, od stycznia 2012 CE od 18 lat, a od lutego 2012 CE od 21 lat?

[B,B+E][C,C+E][KW][KK] [PSYCHOTESTY]

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Ogółem to nic nie zrozumiałem. Ale z tego co się domyśliłem to róbmy szybko KAT C do lutego i będzie spokój :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To w moim OSK twierdzą, że wielce możliwe, że te przepisy nie wejdą w obiecanym terminie, bo nie ma rozporządzenia czy czegoś takiego i nikt nic nie wie itd. Twierdzą też, że ustawa nic nie mówi o C+E tylko o C :roll: Mimo wszystko streszczam zadek i robię C+E zanim to ewentualnie wejdzie :twisted: