Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 lis 2011, 0:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN

Witam,
mam szybkie pytanko,mianowicie muszę zrobić to szkolenie okresowe no i po tym wymienić prawko(chore!!) , czy jeżeli badania psychologiczne i lekarskie mam aktualnie ważne nie muszę je rozumiem również robić razem z tym szkoleniem tylko dopiero jak się skończy ich ważność? Dzięki za odpowiedz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

nowe prawo jazdy będą miały taką ważność jak najkrótszy z trzech elementów: badania psychotechniczne, badania lekarskie i 5 lat od KO.
i teraz badania są wydawane najczęściej na 5 lat i jak miałeś je robione powiedzmy w 2009 roku i są oczywiście aktualne, to prawo jazdy będziesz miał do 2014.
jeżeli mimo ważności badań zrobisz je dzisiaj od nowa to prawo jazdy będzie do 2016 roku.

Może być też tak, że lekarz wystawi Ci badania na trzy lata, a szkolenie będzie ważne pięć lat. Wtedy po trzech latach znowu będziesz musiał wymienić prawo jazdy, bo trzeba będzie zrobić nowe badania, a później po dwóch latach znowu musisz wymienić prawo jazdy, bo minie pięć lat od szkolenia okresowego. Czytałem jednak, że lekarz nie powinien wystawiać badań krótszych niż na pięć lat. Jak to jest dokładnie, to nie wiem.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN

dzięki za opinie, zrobiłem badania; lekarskie i psychologiczne mam ważne teraz na 5lat (jak większość) no i ten kurs,który jest też na 5 latek. Teraz jeszcze do Wydziału Komunikacji złożyć i oczekiwać na dokument który.....przecież już mam (mamy). To ewidentne szukanie kasy w naszych kieszeniach, bo większej wiedzy po tych operacjach to przynajmniej ja nie mam. Ciekawe co w przyszłości jeszcze wymyślą. Pzdr. :(

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]