Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: KWP a wpis w PJ
Post Wysłano: 13 lis 2011, 12:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: Opel

Witam Wszystkich

Mam kilka pytanek..Kończę teraz kurs na kat. "C" i 23 listopada zdaję egzamin. Potem myślę zrobić KWP.

Czy uzyskanie KWP odnotowuje się w PJ (po polsku: czy jakoś to wpisują do PJ), czy wozi się ze sobą dodatkowe papiery?

W jaki sposób poinformować organ wydający PJ, żeby wstrzymał się z wydaniem prawka i poczekał aż skończę KW? Nie chcę płacić kilka razy za wydanie prawka :wink:

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Post Wysłano: 13 lis 2011, 12:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam,
u mnie było tak, że dopóki nie zapłaciłem za wydanie prawka w wydziale komunikacji to oni nie wysyłali dokumentów. Gdy już miałem świadectwo kwalifikacji i zrobione badania doniosłem im ksera tych dokumentów, zapłaciłem i po tygodniu prawko do odbioru. W kolumnie 12 w PJ uzyskałem kod 95. i za nim datę ważności badań, a nie kwalifikacji bo była krótsza. Pole 11 w PJ zostało wolne.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 13 lis 2011, 13:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1204719
Samochód: VW POLO

W moim przypadku musialem napisac oswiadczenie, ze prosze o wstrzymanie produkcji do czasu skompletowania dokumentów. Ale to wszystko zalatwisz w urzedzie.
Jeśli chodzi o dokumenty to albo orginał albo kopia, kserokopia odpada.

Post Wysłano: 13 lis 2011, 14:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Żeby przystąpić do kursu/ egzaminu KW/ KWP 3a kopię prawa jazdy kat. C.
Także i tak musisz dwa razy zapłacić za plastik.

Post Wysłano: 13 lis 2011, 14:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tomekkomar nie wystarczy jakieś zaświadczenie, że się zdało?

Post Wysłano: 13 lis 2011, 15:55

Cytuj:
Żeby przystąpić do kursu/ egzaminu KW/ KWP 3a kopię prawa jazdy kat. C.
Także i tak musisz dwa razy zapłacić za plastik.
Nic bardziej mylnego. Wystarczy zdamy egzamin i zaświadczenie z WORD-u, że zdałeś egzamin. Kiedy ja zdawałem, to było kilka takich przypadków.

Post Wysłano: 13 lis 2011, 19:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Może i faktycznie, to ma sens :roll:

Post Wysłano: 13 lis 2011, 22:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Jedno pytanie z głowy, ale dalej nie wiem w jaki sposób "przytrzymać" papiery przed drukowaniem. Trzeba składać w WORD-ie jakieś oświadczenie? Wiem, że u mnie starostwo od razu wysyła papiery do drukarni i pies jest pogrzebany.

Post Wysłano: 14 lis 2011, 9:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: daf xf

tak trzeba wypełnić zaraz po zdanym egzaminie na C w WORDzie oswiadczenie o przetrzymanie papierów inaczej wysla do wydziału komunikacji i trzeba bedzie płacić 2 razy. Co do KW do ja nie potrzebowałem żadnych papierków po prostu w szkole do której poszedłem skserowali prawko B, a to że własnie zdałem na C ich w zasadzie nie interesowało

Post Wysłano: 14 lis 2011, 14:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Cytuj:
Wystarczy zdamy egzamin i zaświadczenie z WORD-u, że zdałeś egzamin.
- Jest to prawda, aczkolwiek ośrodek przeprowadzający zajęcia musi w tym wypadku do przeprowadzania zajęć praktycznych kwal. wstępnej zapewnić pojazd oznakowany i wyposażony tak jak ten przeznaczony do szkolenia dla kandydatów na kierowców. Jeśli ośrodek o tym zapomni to przypomnijcie, co by nie było że podczas zajęć praktycznych sobie jeździcie po drogach publicznych bez uprawnień (których jeszcze nie macie, bo prawka nie odebraliście).

- co to tematu głównego: w niektórych miastach jest tak że po zdanym egzaminie nie zgłasza się w WORD że mają nie produkować prawa jazdy tylko po egzaminie leci się do Wydziału Komunikacji i tam składa wniosek.

Post Wysłano: 14 lis 2011, 15:11

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
tak trzeba wypełnić zaraz po zdanym egzaminie na C w WORDzie oswiadczenie o przetrzymanie papierów inaczej wysla do wydziału komunikacji i trzeba bedzie płacić 2 razy. Co do KW do ja nie potrzebowałem żadnych papierków po prostu w szkole do której poszedłem skserowali prawko B, a to że własnie zdałem na C ich w zasadzie nie interesowało
Jak ja zdałem to w WORDzie powiedzieli mi, ze nie opcji przetrzymania dokumentów, (chyba, że bym miał już wyznaczony termin na inny egzamin to wtedy trzymają) i wysłali dokumenty do wydziału komunikacji. Tam dopóki nie zapłaciłem za wydanie prawka dokumenty leżały w wydziale.

Post Wysłano: 14 lis 2011, 20:38

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: daf xf

zdawałem 18 pazdziernika kat. C, egzaminator poinformował mnie ze jest taka możliwość przetrzymania dokumentów coby nie robić 2 razy badań lekarskich, podpisałem oswiadczenie zeby przetrzymali bo wkrótce bede robił kurs CE. Nastepnie zapisałem sie na KW nie chciali odemnie nawet potwierdzenia że C mam zdane, wystarczyło B. Tak to u mnie narazie wygląda. A to że bede jezdził KW bez uprawnień to już inna bajka szczerze to nawet o tym nie myślałem :)

Post Wysłano: 05 gru 2011, 19:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No i sprawa po trochu załatwiona. Dokumenty zostały w rzeszowskim WORD. Teraz robię KWP, badania i pewnie gdzieś w styczniu dopnę to na ostatni guzik. Teraz pytanie podstawowe...Jak ładnie rozegrać sprawę, żeby papiery wysłane w WORD i moje badania i zaświadczenie o zdanej KWP znalazły się jednocześnie w Starostwie?

Zanieść moje kwitki do Starostwa i poinformować panie, że niedługo przyjdą papierzyska z WORD? Czy może lepiej pójść do WORD-u i im dać badania z KWP co by dołączyli je do wniosku o prawko?

Post Wysłano: 05 gru 2011, 21:23

Użytkownik

Użytkownik

Ja dołączę się do pytania jak dokumenty trafią już do wydziału komunikacji to tam mogę wstrzymać ich wydanie ? W sumie dopóki nie zapłacę to mi prawa jazdy nie wydadzą tylko czy jest jakiś na to termin ?
Proszę o odp.

Post Wysłano: 13 gru 2011, 23:40

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam,
u mnie było tak, że dopóki nie zapłaciłem za wydanie prawka w wydziale komunikacji to oni nie wysyłali dokumentów. Gdy już miałem świadectwo kwalifikacji i zrobione badania doniosłem im ksera tych dokumentów, zapłaciłem i po tygodniu prawko do odbioru. W kolumnie 12 w PJ uzyskałem kod 95. i za nim datę ważności badań, a nie kwalifikacji bo była krótsza. Pole 11 w PJ zostało wolne.

Pozdrawiam
no tak kolego masz tzw racje no chyba ze pracodawca wymaga wazne badania psychologiczne rubryka11,w kolumnie 12wystepuje tylko i wylacznie w tym konkretnym przypadku kod E95 i DATA JEGO WAZNOSCI-wiec mozna takze to odczytac jako brak psychotestow.... panowie z ITD - patrz link http://abc-szkolenia.eu/uslugi/swiadect ... dowej.html. I jeszcze jedna b. wazna rzecz, czym realnie jest dokument "plastik" prawo jazdy -??? DECYZJA ADMINISTRACYJNA!!! Wg prawa niemozna prowadzic kursu na PRZ -kod E95bez decyzji admin. tosamo w przypadku zdanego egz. kat. B-wychodzac z WORD niemozna wsiasc za kolko- pomyslcie ... :shock: to teoria :arrow:
Ale moje pyt. dot. kursu ADR czy ukonczenie go jest uwienczone wpisem do PJ- pytam bo rozpoczynam kurs na KWP PRZ i niechcem 3x wymieniac PJ;) :) :wink:
dzieki za info

Post Wysłano: 17 gru 2011, 18:47

Użytkownik

Użytkownik

Podepnę się do tematu, żeby nie zakładać nowego.
Chcę się dowiedzieć od osób, które mają to już za sobą, ile trwa KW przyspieszona? Oczywiście mniej więcej. Wykłady plus egzamin, badania. W miesiącu idzie się wyrobić. Jak zaznaczyłem niech wypowiedzą się osoby które to przerabiały. Dodam, że znalazłem szkołę w której wykłady są codziennie od pon-pt po 6/7 godzin

Post Wysłano: 17 gru 2011, 21:16

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

Ja w 2 miesiące zrobiłem prawo jazdy kat D i kurs KWP. Na egzamin musialem poczekac dodatkowy tydzien.

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]