Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 lis 2011, 11:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Daihatsu Sirion

Post Wysłano: 21 lis 2011, 11:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Miałem w sumie odnieść się do całego tekstu, ale dam tylko ten fragment
Cytuj:
„Nic mnie to nie obchodzi, mnie po prostu wkurza, że ja się śpieszę a tu się taki jeden z drugim pięć minut wyprzedza na autostradzie”. Nieważne, że jeśli my swoim samochodem osobowym przez kilka minut pojedziemy 90 zamiast 130km/h, to do celu naszej podróży dojedziemy kilkadziesiąt później, a kierowca tira, przez kilka godzin jadącego o 1 km/h wolniej niż by mógł, być może będzie zmuszony zatrzymać się 3 km od celu z powodu wyczerpania całego dostępnego czasu jazdy w tym tygodniu i spędzić tam, w skrajnym przypadku, kilka dób...
To jest po prostu śmieszne, koleś próbuje usprawiedliwić to, że jest idiotą... Bo dla mnie tylko tacy ludzie wyprzedzają się na autostradach z prędkością 1km/h. Na 3 pasmowej autostradzie to jeszcze rozumiem, od tak dla zabicia nudy można poblokować autostradę. Ale za wyprzedzanie na dwupasmówce należałoby odbierać takim osobnikom prawko. A właściwie temu który wyprzedza i wyprzedzanemu, bo niektórym ciulom też ciężko odpuścić te 2-3km/h. Jak widać, że kretyn z lewego nie ustępuje to można by pokazać swoją mądrość puszczając go przed siebie. Niestety, lepiej blokować osobówki, a później zrzędzenie na radiu, że postawili zakaz dla ciężarówek. A dlaczego postawili, bo żeście się debile wyprzedzali przez 20km...

Nigdy tego nie pojmę.

W ogóle dlaczego policja nie wlepia za to mandatów :?: Zamiast łapać osobówki co jadą 160km/h niech zajmą się blokowaniem autostrad przez tiry.

Co do całego tekstu. To taki płacz nad tym jakie to życie kierowcy jest trudne i złe.
Fakt jest tam kilka trafnych uwag, ale w większości jednak odbieram ten tekst jakby koleś musiał się wypłakać, że wybrał taki a nie inny zawód. Nie pasuje droga wolna. Więcej pracy dla mnie, szczytem marzeń byłoby żeby zostali sami kierowcy z pasją. Może wtedy bylibyśmy w mediach inaczej postrzegani.

Post Wysłano: 21 lis 2011, 12:08

Narzekasz na tacho ? Pogadaj z ludźmi, którzy jeżdżą na książki bez niego.
Narzekasz na szefa ? Otwórz swoją firmę i bierz ładunki od brokerów. Przejmując się sam paliwem, opłatami i innymi bzdurami.

Nigdzie nie ma różowo, wybacz.

Post Wysłano: 21 lis 2011, 13:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

Cytuj:
Narzekasz na szefa ? Otwórz swoją firmę i bierz ładunki od brokerów. Przejmując się sam paliwem, opłatami i innymi bzdurami.
Coś w tym jest co mówisz. Zawsze się nasłuchałem jak to się busikami lata po 170kmh na zachodnich autostradach. Niedawno wypadł mi kursik do paryża ze znajomym. Powiem szczerze że tak się nastawiałem troche na tą kaskaderkę właśnie, że trzeba będzie pedal to the metal. A tu co się okazuje? Znajomy jeździ na własnej działalności, sam sobie szefem, nie przekroczyliśmy 130km/h bo jak słusznie zauważył - SZKODA PALIWA. Kalkulacja prosta jeśli na każde 100km zrobi sobie przepał na 2-3litry, a przez weekend zrobi 4,5-5 tysięcy kilometrów to jest konkretne pieniążki do tyłu. On o tym pamięta bo to jego kasa, może ją puścić z dymem albo spożytkować w inny, ciekawszy sposób.
Z ciężarówkami jest tak samo. Jak jeden z drugim jeździ u kogoś to się mu wydaje że a co tam paliwo, robi z szefa debila że sie mu rozchodzi o te marne pare litrów. Ale zestaw też nie robi 100km w tydzień.

Post Wysłano: 21 lis 2011, 15:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tekst jest napisany przez człowieka, który tylko powierzchownie zapoznał się z tematem.
tak jak koledzy wspomnieli ograniczony czas pracy ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa, a że nie zawsze pokrywa się ze stanem wypoczęcia kierowcy, to trudno.
a co ma powiedzieć strażak pracujący 24 na 48 jeżeli wypadnie mu zmęczenie akurat w momencie akcji ratowniczej.

poza tym tworząc przepisy regulujące pracę kierowcy w transporcie, nikt z unijnych urzędników nie przewidział takiego kraju jak Polska, gdzie nie ma autostrad, a z pozostałych dróg 8% spełnia wymogi bezpieczeństwa, ale tymi drogami transportuje się 80% ładunków (dla porówniania w UE drogami wozi sie poniżej 44%).

transport się zmienia i kierowcy muszą się do niego dostosować, bo transport jest po to aby społeczeństwo mogło w miare normalnie egzystować, a nie na odwrót.

Ostatnio zmieniony 22 lis 2011, 4:18 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 21 lis 2011, 18:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9969996

Mi się podoba, fajnie napisane ale znalazłem paradoks mały bo ''Nigdzie mu się nie śpieszy, więc chyba zdecyduje się na postój na górskiej przełęczy aby siedząc na wciąż jeszcze ciepłej masce swojego trucka wspólnie z nią obejrzeć zachód słońca...'' Gdzie do uja masz maskę w trucku?? chyba że mówisz o takiej w tych Hamerykańskich, ale to przecie tam nie da się kopulować bo chwila nie uwagi i spadasz na błotnik, ewentualnie asfalt czy tam glebę. ;)

B,C,KW,ADR, wózki widłowe, E w trakcie|| Niestety przecieranie szlaków zachodniej europy za sterami mastera :(

Post Wysłano: 21 lis 2011, 18:45

Na klasyku się da :)
Obrazek

Post Wysłano: 21 lis 2011, 19:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Nie udało mi się dobrnąć do końca. Trochę wieje nudą - dla człowieka niezainteresowanego tematem to jest nie do przeczytania. Z tego co udało mi się przeczytać:
1. Zgodzę się odnośnie tacho. Sam tachograf ok, ale przepisy regulujące czasy jazdy, pracy i odpoczynku są niepotrzebnie zagmatwane i mało elastyczne.
2. Sprawa wyprzedzania na autostradach - za GrzegorzemPPP. Ciągłe hamowanie do 90km/h jest denerwujące.

Post Wysłano: 21 lis 2011, 20:13

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Jazda krajówkami za mulącymi osobówkami też jest denerwująca, a taki wyścigowy GrzegorzPPP też czasem pewnie zamula.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 21 lis 2011, 20:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jazda krajówkami za mulącymi osobówkami też jest denerwująca,
Racja, ale akurat nie o tym temat.

Post Wysłano: 21 lis 2011, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3694165
Samochód: DAF XF SSC 106 + Wielton

Cytuj:
W ogóle dlaczego policja nie wlepia za to mandatów :?: Zamiast łapać osobówki co jadą 160km/h niech zajmą się blokowaniem autostrad przez tiry.
Ciężarówki po to blokują lewy pas,żeby te osobówki właśnie nie pędziły te 160km/h i się nie porozbijały :lol: Tu wszystko jest przemyślane :mrgreen:

Wyprzedzanie przez 10 czy 20 kilometrów to przesada,nie toleruje też celowego blokowania,ale czasami ten 1-2km/h szybciej powoduje że dojedziesz na wybrany parking/nie przegniesz tacha i ewentualnie nie zapłacisz za to mandatu.Po za tym wyprzedanie jadąc 2km/h szybciej idzie całkiem żwawo i nie trwa 20 km.

Post Wysłano: 21 lis 2011, 21:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

Do desperackiej zmiany pasa na lewy, dochodzi też często wtedy, gdy słabnąca ciężarówka wcześniej zaczyna już widzieć górę, a kierowca za nim wiedząc, że za chwilę przyjdzie mu się drapać za gościem na sam szczyt, podejmuje ryzyko wyjechania przed osobówkę pędzącą 180 kmh.

Czy to jest jakieś usprawiedliwienie? Pewnie nie. Jednak mimo wszystko zdarza się, że niektóre z takich akcji mogę wybaczyć, jako kierowca mniejszego sprzętu.

Post Wysłano: 21 lis 2011, 23:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Bylem ostatnio swiadkiem dyskusji na cb po tym, jak osobowka dogonila wyprzedzajaca ciezarowke (a miala ona juz kabine ciezarowki wyprzedzanej juz na dlugosci polowy naczepy) i kierowca malego zaczal klnac, ze ten blokuje mu droge .. czy to jest powazne? Ten w osobowce to ladnie nerwowy, ale dopiero jak po skonczeniu manewru kierowca mu dosadnie to wyjasnil - 'to ja,mam hamowac 40 ton do zera i uciekac na prawy pas, bo jasnie pan musi wyhamowac ze 160 do 90 na 3 minuty?! ' po czym pan w oplu w milczeniu przyspieszyl z powrotem do tej swojej predkosci i grzecznie zniknal nam z zasiegu wzroku i fal radiowych. :) przepraszam za brak polskich znakow - z telefonu pisze.

Post Wysłano: 22 lis 2011, 7:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Ciężarówki po to blokują lewy pas,żeby te osobówki właśnie nie pędziły te 160km/h i się nie porozbijały...
to jest logika kolegi SCD (stopciotomdrogowym, uważam że ten skrót powinien wejść do języka polskiego jako określenie tego typu schorzeń psychicznych).

jeżeli ja sam łamię prawo jeżdżąc na zwykłych drogach ciężarówką ponad 70km/h, to nie mogę mieć pretensji do innych o takie samo łamanie prawa.

jak kradę nie mogę wymagać uczciwości od innych w stosunku do mnie.

Post Wysłano: 22 lis 2011, 11:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

orys ze Ci sie chcialo pisac tak dlugi artykul :> .
Cytuj:
Teraz na celowniku znalazła się technika jazdy.Komputery rejestrują zużycie paliwa, obroty, obrany przez kierowcę bieg (w przypadku tych szczęściarzy, którym nie podmieniono jeszcze skrzyni na automatyczną) a także dziesiątki innych parametrów.
Bez przesady nie wszyscy pracuja dla TESCO czy DHL jest wiele normalnych firm.
Cytuj:
(w przypadku tych szczęściarzy, którym nie podmieniono jeszcze skrzyni na automatyczną)
U nas w firmie mamy kilku letnia SCANIE ktora kierowcy nazwali 'WHY ME' - bo jest w manualu i nikt niechce nia jezdzic :> . Poprostu lenistwo przyzwyczailismy sie do automatow i teraz manual to kara a nie przyjemnosc z jazdy, szczegolnie w duzym miescie.
Cytuj:
nikt z unijnych urzędników nie przewidział takiego kraju jak Polska, gdzie nie ma autostrad, a z pozostałych dróg 8% spełnia wymogi bezpieczeństwa, ale tymi drogami transportuje się 80% ładunków (dla porówniania w UE drogami wozi sie poniżej 44%).
Na chwile obecna w UK transportem drogowym wozi sie 83% towarow, pozostale 17% przypada na transport; morski, kolejowy i lotniczy - dane za Department for Transport, statystyki UE sa na poziomie okolo 65%-70% w szczegolnosci statystyki niemieckie.
Inna sprawa ze w Niemczech tez wielu ludzi nie przepada za Lkw dlatego niemiecki i austriacki goverment prowadzi wiele akcji aby zmienic nastawienie mieszkancow do ciezarowek.
Oto jedna z nich:http://youtu.be/0t2pNAiWiiA

Post Wysłano: 22 lis 2011, 14:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Inna sprawa ze w Niemczech tez wielu ludzi nie przepada za Lkw dlatego niemiecki i austriacki goverment prowadzi wiele akcji aby zmienic nastawienie mieszkancow do ciezarowek.
Oto jedna z nich:http://youtu.be/0t2pNAiWiiA

A u nas, w Polska, people też don't like ciezarowki i goverment też prowadzi jedna akcja, http://www.tirynatory.pl

Cytuj:
Jazda krajówkami za mulącymi osobówkami też jest denerwująca, a taki wyścigowy GrzegorzPPP też czasem pewnie zamula.
Właśnie. Ty się spieszysz na rozładunek a tu ci jedzie jakiś stary tetryk Cinquecento 65km/h, nie ma jak wyprzedzić i gryziesz kierownicę. :twisted:

Post Wysłano: 22 lis 2011, 15:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Cytuj:
A dlaczego postawili, bo żeście się debile wyprzedzali przez 20km...
Policja to zło przecież....
A liczyłeś ile zajmuje wyprzedzania auta, które jedzie 1km/h szybciej ? Bo mi się wydaje, że nie zajmuje to aż 20 kilometrów i "kilku godzin"...

:)

Post Wysłano: 22 lis 2011, 17:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A liczyłeś ile zajmuje wyprzedzania auta, które jedzie 1km/h szybciej ?
Zakładając, że ciężarówka ciężarówkę to wyjdzie około 3 minut. :)

Post Wysłano: 22 lis 2011, 20:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Daihatsu Sirion

Cytuj:
tekst jest napisany przez człowieka, który tylko powierzchownie zapoznał się z tematem.
Przepraszam, ze mam tylko 5 lat za kolkiem w CV... Obiecuje nie ruszac wiecej tematu. To naprawde nieprofesjhonalnie, zwykle dziennikarze nie ruszaja tematu jesli nie maja co najmniej 40 lat doswiadczenia... :P
Cytuj:
tak jak koledzy wspomnieli ograniczony czas pracy ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa, a że nie zawsze pokrywa się ze stanem wypoczęcia kierowcy, to trudno.

poza tym tworząc przepisy regulujące pracę kierowcy w transporcie, nikt z unijnych urzędników nie przewidział takiego kraju jak Polska, gdzie nie ma autostrad, a z pozostałych dróg 8% spełnia wymogi bezpieczeństwa, ale tymi drogami transportuje się 80% ładunków (dla porówniania w UE drogami wozi sie poniżej 44%).

transport się zmienia i kierowcy muszą się do niego dostosować, bo transport jest po to aby społeczeństwo mogło w miare normalnie egzystować, a nie na odwrót.
To mniej wiecej staralem sie przekazac.
Cytuj:
Nie udało mi się dobrnąć do końca. Trochę wieje nudą - dla człowieka niezainteresowanego tematem to jest nie do przeczytania.
Material powstal na zamowienie, naczelny tej gazetki czytal moje inne podobne artykuly i chcial, zebym rozprawil sie z paroma mitami. Dla nas to jest nudne, dla ludzi z zewnatrz ciekawe. Jak na razie bardzo sie zdziwilem jesli chodzi o oceny czytelnikow. Tak naprawde to ja to na kolanie napisalem w trzy godziny (co pewnie widac)...
Cytuj:
orys ze Ci sie chcialo pisac tak dlugi artykul :> .
Coz, tak to jest ze w niektorych pracach czasami trzeba troche popracowac. :-)
Cytuj:
Cytuj:
Teraz na celowniku znalazła się technika jazdy.Komputery rejestrują zużycie paliwa, obroty, obrany przez kierowcę bieg (w przypadku tych szczęściarzy, którym nie podmieniono jeszcze skrzyni na automatyczną) a także dziesiątki innych parametrów.
Bez przesady nie wszyscy pracuja dla TESCO czy DHL jest wiele normalnych firm.
Oczywiscie, ale to sie staje coraz czesciej spotykane...

Co do reszty madrali piszacych o tym, jak to sie autor musi wyplakac - kula w plot :-) Jakby mi sie to nie podobalo, to dawno juz nie siedzialbym w tej branzy ;-) Zalozenie bylo zeby ten tekst byl przeciwwaga dla tycgh wszystkich landrynkowych laurek dla truckerow ktore sie niedawno w roznych mediach poukazywaly :P

Co do wyprzedzania na autostradzie - podam tylko przyklad. Mielismy w firmie dwa auta, jedno mialo ogranicznik na 88kph, drugie na 90. Mielismy taka trase z bazy na poludnie auta. Pierwsze auto obracalo w dwie noce jesli kierowca zdecydowal sie przeciagnac tarczke o kilka minut. Drugie miescilo sie bez problemu w dwoch dniach pracy... Ja jezdze teraz malymi, dosc szybko (bo u nas w firmie nie zuzycie paliwa sie liczy) i nie mam problemu z wyprzedzajacymi sie tirami (o ile oczywiscie nie robia tego przez 20 km).

http://www.gazetae.com

Post Wysłano: 22 lis 2011, 22:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Cytuj:
Hmm... nie rozumiem :D Ja jestem drugim Kubicą, nie znam słowa zamulanie, a jeśli już od święta w przypływie nostalgii się zdarzy to robię tak, żeby nie utrudniać nikomu ruchu.

Cytuj:
Wyprzedzanie przez 10 czy 20 kilometrów to przesada,nie toleruje też celowego blokowania,ale czasami ten 1-2km/h szybciej powoduje że dojedziesz na wybrany parking/nie przegniesz tacha i ewentualnie nie zapłacisz za to mandatu.Po za tym wyprzedanie jadąc 2km/h szybciej idzie całkiem żwawo i nie trwa 20 km.
Sam osobiście wyprzedzałem Litwina 20km (na autostradzie A2 w Niemczech o 2 w nocy, 3 pasy ruchu)

Dla mnie żwawo to przynajmniej 5km/h. Dlatego lubię jak samochody idą pełne 90km/h lub 91. Wtedy jadę sobie na tempomacie 87, a do wyprzedzania mam dodatkowe 3km/h różnicy. Później wystarczy znaleźć odpowiednią lukę między osobówkami i nikogo nie wkurzam. Trudne :?: Dla mnie nie. Mając 3 pasy jadę 88km/h i zostawiam sobie 2km/h na ewentualne wyprzedzanie. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby brakło mi do parkingu 2km, albo do rozładunku.
Cytuj:
A ja tam nie mam nic przeciwko takiemu nadzorowi. U mnie w firmie są te wszystkie duperele i wtedy wychodzi kto jest naprawdę wartościowym kierowcą. W dodatku pomaga to przedsiębiorcy lepiej zarządzać flotą, co przekłada się na sytuację finansową firmy i naszą jako kierowców.
Cytuj:
Policja to zło przecież....
Niee, Policjanci z powołania to wielkie dobro, niestety to tak samo rzadko spotykany widok jak zawodowi kierowcy.
Cytuj:
A liczyłeś ile zajmuje wyprzedzania auta, które jedzie 1km/h szybciej ? Bo mi się wydaje, że nie zajmuje to aż 20 kilometrów i "kilku godzin"...
Zajmuje wystarczająco długo, żeby się irytować, w dodatku ciągłe zwalnianie do 90 i ponowne rozpędzanie nawet osobówki jest mocno denerwujące. Naprawdę współczuję kieorwcom osobówek, że trafiają na dwóch neandertalczyków na drodze.
Cytuj:
Co do wyprzedzania na autostradzie - podam tylko przyklad. Mielismy w firmie dwa auta, jedno mialo ogranicznik na 88kph, drugie na 90. Mielismy taka trase z bazy na poludnie auta. Pierwsze auto obracalo w dwie noce jesli kierowca zdecydowal sie przeciagnac tarczke o kilka minut. Drugie miescilo sie bez problemu w dwoch dniach pracy... Ja jezdze teraz malymi, dosc szybko (bo u nas w firmie nie zuzycie paliwa sie liczy) i nie mam problemu z wyprzedzajacymi sie tirami (o ile oczywiscie nie robia tego przez 20 km).
Wystarczy, że dobrze rozplanuje się pauzy i gwarantuje Ci, że byłbym przed tym "szybkim" kolesiem.
W dodatku ja nigdzie nie napisałem, żeby nie jeździć na odcięciu. Tylko róbcie to tam gdzie nikomu nie zawadzacie (3 pasmowe drogi) lub w nocy.