Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

A poco chcesz odkręcać wał napędowy żeby holować autobus na odcinku maks 20km :?: :?:

Filmy z tras

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
A poco chcesz odkręcać wał napędowy żeby holować autobus na odcinku maks 20km :?: :?:
To było do mnie? Ja chyba nigdzie nie pisałem, że chcę odkręcać wał... Tłumaczę innym, tym którzy mają pytania i wątpliwości.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4128224
Samochód: Peugeot 508/MAZDA 2

widze ze z calego towarzystwa tylko marektruckservis - szacunek sie nalezy za dbanie o dobro klienta - wie co to naprawde znaczy awaryjne holowanie ciezarowki ...
nawet podczas niewiadomo jakiej katastrofy na autostradzie auto odholowuje sie BEZPIECZNIE I BEZ DODATKOWYCH ZNISZCZEN !!! w praktyce to oznacza ze w zaleznosci od potrzeb i (lub ) dostepu odlacza sie wal napedowy lub polos ( W PRZYPAKDU USZKODZENIA BLOKADY lub samego DYFRA WYCIAGA SIE OBIE POLOSIE LUB HOLUJE NA PRZEDNIEJ OSI ma to na celu zapobiec uszkodzeniom skrzyni Z POWODU BRAKU !!!! SMAROWANIA I NIE MA ZNACZENIA CZY JEST TO MANUAL CZY AUTOMAT wiele skrzyn manualnych w samochodach osobowych ma konstrukcje bez pomp oleju itakie mozna holowac bezpiecznie a co do autobusow ( u nas autobusy wozi sie na platformach !! ) TO JEZELI SAM TAK HOLOWALES AUTOBUSY TO NIE NAZYWAJ SIE MECHANIKIEM BO OBRAZASZ WSZYSTKICH A JAK SLYSZALES ZE TAK ROBIA TO UNIKAJ TYCH LUDZI BO PEWNEGO RAZU SLONO ZA TO ZABULISZ

pozdrowienia
ps po wyjeciu polosi aby olej sie nie wylewal wklada sie plastykowe zaslepki kosztuja grosze jak sie nie ma pod reka to kubek po kawie z automatu na stacji tez zalatwia sprawe jak sie go zabezpieczy gumowa rekawiczka :D ostatecznoscia jest szmata

co do odpalania na zaciag automatu jak wiele rzeczy jest to mozliwe ( w kilku przypadkach ) ale NIEZALECANE Z POWODU WYSOKIEGO PRAWDOPODOBIENSTWA USZKODZEN SPRZEGLA I/LUB SKRZYNI a naprawa bedaca konsekwencja lenistwa moze wielokrotnie przekroczyc koszt nowego akumulatora czy rozrusznika osobiscie nie odpalam cizkiego sprzetu ta metoda i BEZWZGLEDNIE ZABRANIAM SWOIM PODOPIECZNYM nawet na prosbe klienta niezaleznie czy jest to automat czy manual !!!!

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9151637
Samochód: MOBILNE SERWISY

Hej tszpak. Jest to efekt schodzenia forum na psy o czym ostatnio rozmawiałem z mbserwisant nikt nie pomoże tylko krytykują asy. Kierowca mądrzejszy od mechanika albo mechanik z dupy a później problem... po którym my poprawiamy

NAPRAWY INSTALACJI ELEKTRYCZNYCH KOMPUTEROWA DIAGNOSTYKA
REGENERACJA ZAWORÓW APM (EL1100) ECAM APS

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Stwierdziłem że nie ma sensu się udzielać na forum to co wiem umiem zostawiam sobie :] Z głodu nie umieram na brak roboty nie narzekam.... Po prostu jeśli my na tym robimy pieniądz to raczej nie ma sie co kłócić więc. Skończył się wolontariat.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8174728
Samochód: B8

Trafna uwaga...

https://www.facebook.com/groups/235395747040110/

Użytkownik

Użytkownik

Nie wrzucajcie wszystkich do jednego kosza . Trafi sie wielu ktorzy maja dziwne pomysly lecz tez wielu skorzysta na takim "wolontariacie" .

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2684463
Samochód: Pogotowie Techniczne/Warsztat

Volvo fh 12 05r, 16km do serwisu szeryf mówi nie odkręcać wału dojedzie.
12km dalej samochód staje bokiem bo na łuku zatarło skrzynię biegów,

Kto wie jak smarowana jest skrzynia biegów wie co dla niej dobre a co nie,
Z półosiami nie zawsze jest szybciej niż z wałem fakt że nie trzeba się "ciorać" pod autem ale gdy blokada spadnie czasem jest sporo więcej niż pracy niż z czterema śrubami wału.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Wracając do autobusu miejskiego, to z reguły w autobusie są klapy rewizyjne przez które odkręcisz wał bez wchodzenia pod autobus

Filmy z tras

Użytkownik

Użytkownik

Natomiast "wolontariat" na forum jest bardzo dobrą formą reklamy, co dobitnie widać na przykładzie Tigera, o tutaj np. viewtopic.php?f=5&t=32303&p=438599&hilit
Ostatni post.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Widze, ze "automat" dla Was to kazda skrzynia w aucie bez pedalu sprzegla :) ,a tak naprawde malo kto z Was widzial skrzynie automatyczna w ciezarowce - sa bardzo zadkie ale stosowane ... w autach komunalnych zazwyczaj (smieciarki) na np.alisonach (jak wiekszosc autobusow miejskich) no i np Volvo ma powertronic'a stosowanego w autach budowlanych.
A taki np AS-Tronic jest skrzynia zautomatyzowana (mechaniczna skrzynia zebata ze sterowaniem zautomatyzowanym),a nie automatyczna (hydrauliczna).

Co do holowania to zawsze powinno sie odlaczyc wal(polos jakos do mnie nie przemawia - rozlane oleje ) to w koncu w wiekszosci (nowszych autach) tylko 4 sruby. W skrzyniach sa pompy ktore je smaruja - w starych autach (liaz,jelcz) skrzynie byly rozbryzgowo smarowane - tu juz tak nie jest do konca.

Użytkownik

Użytkownik

Wszystko zalezy od interpretacji okreslenia " automatyczna " .
Dla mnie to obojetnie jakie rozwiazanie techniczne ,ktore dziala bezobslugowo sterujac praca skrzyni biegow ,wiec bez roznicy czy skrzynia jest napedzana hydraulicznie czy mechanicznie ,jak dziala automatycznie to jest to " automat" .
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i samego interpretujacego ;).
....co nie zmienia faktu ,ze wal powinien byc odpiety podczas holowania.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie wrzucajcie wszystkich do jednego kosza . Trafi sie wielu ktorzy maja dziwne pomysly lecz tez wielu skorzysta na takim "wolontariacie" .
ja jestem zdania, że nim udzieli się porady należałoby ją wypróbować na SWOIM samochodzie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Wszystko zalezy od interpretacji okreslenia " automatyczna " .
Dla mnie to obojetnie jakie rozwiazanie techniczne ,ktore dziala bezobslugowo sterujac praca skrzyni biegow ,wiec bez roznicy czy skrzynia jest napedzana hydraulicznie czy mechanicznie ,jak dziala automatycznie to jest to " automat" .
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i samego interpretujacego ;).
....co nie zmienia faktu ,ze wal powinien byc odpiety podczas holowania.
Ale to zasadnicza roznica w kwesti pytania zawartego w tytule tego watku. O ile hydrauliczna skrzynia sie "zepnie" powyzej jakiejs predkosci to mechaniczna ze sterowaniem zautomatyzowanym tego sama nie zrobi.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
ja jestem zdania, że nim udzieli się porady należałoby ją wypróbować na SWOIM samochodzie.
Podpowiedź "sprawdź czujnik X", nie jest zbyt inwazyjna, niewiele można zepsuć, a może sprawić, że samochód nagle "odzyska siły". Koniecznie trzeba mieć tą wiedzę z autopsji?
Myślę, że nie ma co przesadzać. Jak czytuję dział mechanika, to głównie wypowiadają się w nim mechanicy, albo osoby, które miały "podobny przypadek", ergo sadzę, że akurat w przypadku tego działu, można być stosunkowo pewnym informacji w nim zawartych.