Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 lis 2011, 16:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Witam,

Byłem na rozmowie o pracę na samochodach ciężarowych i chciałem abyście ocenili propozycję jako dostałem.

Jak pewnie wielu z Was wie mam stałą pracę na miejscu, 8-9 godzin, plus co druga sobota 6 godzin. Jestem przedstawicielem i dostawcą części samochodowych. Robię dziennie do 150 km. Niby ciepła posadka, ale przeciętnie płatna, a chcę wreszcie spróbować...

Zgłosiłem się z ogłoszenia na kierowcę kat C+E, chłodnia, kraj.
Okazało się, że spóźniłem się o jeden dzień, bo znalazł już chętnego, ale szef szuka jeszcze kierowcy na solówkę, też chłodnię. Dodatkowo musiałbym zastępować kierowcę zestawu, gdy ten będzie kręcił 45 h.i w innych sytuacjach, w razie potrzeby.

Trasy są zazwyczaj dwudniowe po całej Polsce. Przewóz mrożonego mięsa z zakładów mięsnych do magazynów. Jak rozumiem ta firma, jest po prostu podwykonawcą.

Solówki jakie widziałem to Daf LF i Renault Premium. Podobno aut jest więcej. Ciągnik to max kilkuletnia Magnumka.

Co drugi weekend wolny, w samochodach bez leżanki spanie w hotelach.

Stawka 35 groszy. Rzekomo kierowcy nie schodzą poniżej 3000 zł. a spokojnie można zrobić 10 000 km i więcej.

Co o tym myślicie? Dla mnie plus, bo będzie możliwość łapać szlify na zestawie.

Tacho rzekomo przestrzegane, ale podobno "czasem trzeba podgonić".
Jednak kierowcy podobno mają swobodę w planowaniu trasy.

Dla wielu to pewnie zamiana siekierki na kijek, ale no risk no fun.

Post Wysłano: 09 lis 2011, 16:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

A masz w razie czego możliwość powrotu do obecnej firmy?

Post Wysłano: 09 lis 2011, 16:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ciężko powiedzieć, pewnie tak, bo rotacja jest, a ja mam już jakąś wiedze, a pracowników z jakimkolwiek dłuższym stażem brakuje. Nie wiem jednak czy chciałbym tam wracać:)

Post Wysłano: 09 lis 2011, 17:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

ciężko po kraju zrobić 10.000 kilometrów. nawet zwykłą solówką. według mnie powinieneś sobie przyjąć jakieś 8.000 i wtedy liczyć sobie pensje. w tym przypadku 2800. jednak to nie jest zła stawka, tym bardziej na początek. zależy ile zarabiasz teraz. i oby to faktycznie było przestrzegane tacho a nie ciągłe podganianie :)

Post Wysłano: 09 lis 2011, 20:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Sprobuj zlapac kontakt z kierowcami z tej firmy i podpytac ;).

Zeby pozniej nie wyszlo ze to zawsze trzeba "podgonic", a czasami jezdzisz na tacho.

Z reguly to co jest w ogloszeniu/co mowi szef znaczaco sie rozni od rzeczywistosci..

Post Wysłano: 09 lis 2011, 20:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Podstawa 2500 brutto + 45 euro dniówka delegacji. Co myślicie o takiej ofercie ?

Post Wysłano: 09 lis 2011, 21:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pomimo, że nie mam doświadczenia w tej kwestii, zapaliła mi się od razu pewna lampka z tymi 10 000 km. Z drugiej strony, aby było 3000 zł wystarczy 8571 km, a większa kasa zależy pewnie od tego, jak się kombinuje...

Nie mam za bardzo możliwości dowiedzenia się czegokolwiek od kierowców, także jest to gra w ciemno.

Post Wysłano: 09 lis 2011, 21:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W Śląskiem jest od groma ogłoszeń i od groma firm. Nie myślałeś o międzynarodówce? Chyba, że "coś" cię trzyma na miejscu.

Post Wysłano: 09 lis 2011, 21:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nikt się nie wypowie ?

Post Wysłano: 09 lis 2011, 21:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Podstawa 2500 brutto + 45 euro dniówka delegacji. Co myślicie o takiej ofercie ?
żadna rewelacja :D
przy samej miedzy dostaniesz 1000e podstawy + dieta + dobry tabor i jazda na tacho ,
a w PL jak ktoś daje dietę to zapomnij że robi to żebyś miał lepiej :lol: zapytaj ile km robią? czy pojedyncza obsada i nie ma kombinacji???

Ostatnio zmieniony 09 lis 2011, 21:49 przez krzysiekjx1, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 09 lis 2011, 21:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
W Śląskiem jest od groma ogłoszeń i od groma firm. Nie myślałeś o międzynarodówce? Chyba, że "coś" cię trzyma na miejscu.
W zasadzie postanowiłem odpowiadać na wszystkie ogłoszenia dot. kat C+E. To było w zasadzie pierwsze i od razu był odzew, nawet pomimo braku doświadczenia... Tutaj właśnie miałem jeździć magnumką z naczepą, ale kto inny był szybszy. Teraz skłonny jestem przystać na solówkę, ale sam się sobie dziwie. Z drugiej strony, jeśli doświadczony kierowca, uzna że to nie dla niego, bo to kołchoz, a teraz przecież z otwartymi rękoma go wszędzie przyjmą, to będę pierwszy w kolejce. Trochę się pomęczyć, ale szlify na zestawie będą...
Nawet jeśli ten kierowca nie odejdzie to i tak jest powiedziane, że mam za niego wskakiwać z doskoku.

W zasadzie to jest to dobry etap pośredni przed międzynarodówką, czy konieczny - nie wiem.

Trochę studzicie mój zapał, ale trochę realiów nie zaszkodzi, o to mi chodziło.

Post Wysłano: 09 lis 2011, 21:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania 94 260

Powiem tak z własnych doświadczeń ( i nie tylko moich) że 10 tysięcy to trzeba naginać busem po kraju,a nie solówką na którą jeszcze trzyma czas pracy (więc możliwe że z tym przestrzeganiem to lekka ściema)..Osobiście sama stawka kilometrowa o jakiej napisałeś jest stawką dobrą jeśli chodzi o solówkę,choć nie oszukujmy się sama stawka kilometrowa jest niezgodna i jest to pewnego rodzaju wyzysk,bo wiadomo lepiej jest zrobić przykładowo 400 km trasę w jeden punkt w czasie kilku godzin,niż pokonać tę samą odległość doliczając czekanie za rozładunkami,załadunkami,fochy ochroniarzy oraz przyjmujących.Doskonale wiem że trudno jest stawić warunki pracodawcy ale za pięknie mi to trochę wygląda,pamiętaj że w dzisiejszych czasach każdy powie Ci co będziesz chciał usłyszeć,i nie da Ci żadnej gwarancji..Poza tym wszystko zależy od tego jaka jest specyfika pracy czy są to rozładunki ręczne,czy paletowe,jazdy w jeden/dwa punkty,czy kilka miejsc i ganianie jak "listonosz",oraz sama atmosfera i relacje bo to też ma wpływ na motywację i Twoje podejście...Pozdrawiam,życzę powodzenia oraz podjęcia dobrej decyzji. :wink:

Post Wysłano: 11 lis 2011, 19:49

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: brak

Kolego Marix długo bym się zastanawiał nad ta ofertą pracy która przedstawił Ci ten szef. Po pierwsze zarobienie około 3 tyś zł na solówce po kraju to dużo u nas średnia na Małopolsce to około 2 do 2,5 tyś zł ,a co za tym idzie chętnych mieli by mnóstwo. Po drugie przejechane kilometry 10 tyś na krajówce to jest dobry wynik i mało realny przy jeździe i oczekiwaniu po kilka godzin na załadunki i rozładunki w okresie zimowym gdzie wchodzą święta (grudzień) i zmienne warunki pogodowe (opady śniegu, mrozy itp.). Po trzecia sprawa warunki pracy tam gdzie pracujesz jesteś zatrudniony na umowie o pracę, a tutaj jeśli Ci zaproponuje ten gość umowę na trzy miesiące to będzie wszystko (miałem podobna sytuację i zostałem zwolniony w styczniu trzy miesiące siedziałem na bezrobociu okres martwy). Na temat rozliczeń kilometrowych to według mnie jest to najlepszy sposób na uwalenie kierowcy, aby ryzykował swoim i innych życiem nie mówiąc o ładunku i pojeździe na drodze no ,ale cóż was to obchodzi to tylko człowiek=maszyna (która łatwo wymienić) wasze ulubione słowa to tylko interes. Pozdrawiam Wilk 09 8) .

Post Wysłano: 11 lis 2011, 20:17

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Rudy 102

Jeździłem na podobnych warunkach w firmie Fabo... 32 gr za kilometr... i kokosów nie było 12 h czekania aż mnie rozładują za darmo... Trasy w rzeczywistości krótkie i więcej niż 2200 nie zarobiłem... i to jazda zestawem... ja osobiście nie szedł bym w taki układ...

Post Wysłano: 28 lis 2011, 16:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Być może warto było poczekać, bo dostałem ofertę pracy na daily 3,5 ładowności z windą plus przyczepa 2 tony ładowności. Pewnie upierdliwy w jeździe i załadunkach zestaw, ale to mnie nie zraża.
Tacho cyfrowe.

2 kółka tygodniowo Polska-Słowacja, zgodnie z tacho.
W perspektywie przejście na solówkę i zestaw.
Firma wysyła kierowców na dodatkowe szkolenia z eco drivingu itd..

Stawka przy jeździe na tym konkretnym zestawie:
Podstawa 1000, 28 gr/km. Rzekomo wychodzi 9000 km w miesiącu. co daje okrągłe 3,5 tys.

Brzmi nieźle, jedyny minus viewtopic.php?f=43&t=33444

Co o tej ofercie myślicie?
Minus ciasna kabina + kurnik, co przy trasach 2-3 dniowych pewnie jest do zniesienia.

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:15

Myślę, że warto. Zaczynasz na mniejszym aucie, zdobywasz obycie z jazdą i wszystkim co dokoła, potem przeskakujesz na większe auto bez większych problemów.

Post Wysłano: 28 lis 2011, 19:51

Użytkownik

Użytkownik

Uważam , iż warto spróbować. Prawda taka, że wszystko wyjdzie w praniu, ale będziesz miał mniejsze lub większe rozeznanie w temacie, kiedyś jak się to mówi trzeba spróbować, tym bardziej, jak twierdzisz , że obecna praca jest taka sobie. Auto gabarytowo już nie najmniejsze także co nieco podłapiesz.
Ot takie moje zdanie :wink:
Pozdrawiam

Post Wysłano: 29 lis 2011, 16:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

według mnie całkiem spoko oferta. autko nie za duże, ale jednak przyczepa jest, wiec jako taką wprawe może złapać + wyjazdy za granice. fakt, ze niedaleko ale to nawet moze i plus. kasa w miare. dwie noce w kurniku nie są najgorsze. myśle, że za dużo nie bedziesz rzeczy zabierał na te trasy także myśle, że nawet ciasnota w kabinie nie bedzi ci tak doskwierac

ps. na umowie 1386 zł brutto?

Post Wysłano: 29 lis 2011, 17:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki za opinie. Pozostaje trzymać kciuki, aby pracodawca miał ochotę czekać, aż dogadam i "wypowiem się" z obecnej firmy :)

Nie zapytałem jedynie o ogrzewanie postojowe, no ale to chyba mało prawdopodobne, żeby nie było.
Cytuj:
ps. na umowie 1386 zł brutto?
pi razy drzwi tak...

Post Wysłano: 29 lis 2011, 21:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jak nie ma ogrzewania to nie gasisz auta. proste :)