Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 lis 2011, 19:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam. Mam 18 lat i aktualnie jestem w trakcie kursu na prawo jazdy kategorii C. Po tym kursie zamierzam zrobić kwalifikację wstępną. Jednak do 21 roku życia trzeba zrobić pełny kurs, ponieważ przy kw przyspieszonej do 21 roku życia występują ograniczenia tonażowe. I oto moje pytanie, czy jeżeli zrobię kw przyspieszoną do 21 roku życia i będę posiadał te ograniczenia tonażowe to czy po osiągnięciu 21 roku życia ograniczenia te automatycznie znikają, czy jestem zobowiązany do zrobienia kw uzupełniającej? Bo jeżeli tak to uważam, że nie ma to sensu i wole poczekać do 21 roku życia ponieważ zaoszczędze trochę grosza i zachodu z tym. I drugie pytanie, czy jeżeli po 21 roku życia te ograniczenia tonażowe znikają i nie trzeba robić kw uzupełniającej to jak wyglądają formalności? Muszę udać się do wydziału komunikacyjnego i będę miał wydane nowe prawo jazdy z odpowiednim wpisem?

Post Wysłano: 30 lis 2011, 21:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam,
jeżeli zrobisz kwalifikację wstępną przyspieszoną będziesz miał ograniczenia tonażowe, które wygasną automatycznie gdy skończysz 21 lat. Nic nie bedzie trzeba wtedy robić.

Według mnie najlepiej dla Ciebie : zrobić "C" (wstrzymać wydanie prawa jazdy,np.poprzez powiedzenie w Wordzie aby nie wysyłali papierów po zdaniu egzaminu na "C" do wydziału komunikacji) ,potem lub w trakcie robienia "C" zrobić kwalifikację przyspieszoną (jak masz kasę to także C+E) i wtedy wymienić prawko na nowe z kodem zawodowego kierowcy "95", który będziesz miał dopisany do kategorii C (ewentualnie C+E) nawet jak nie masz 21 lat.

Post Wysłano: 30 lis 2011, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze do Ciebie pytanie bo widze, że jesteś w temacie. Czy jeżeli rozpocząłem kurs prawa jazdy, a od 11 lutego 2012 roku wchodzi ustawa, że prawo jazdy kategorii C i CE będzie można robić od 21 roku życia to czy oznacza to, że egzamin musze zdać przed tym 11 lutym? Jeżeli nie uda mi się zdać to będe musiał czekać ponad 2 lata? Bo jak dla mnie to by była kompletna bzdura.

Post Wysłano: 30 lis 2011, 22:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

spokojnie kolego jak już zaczałes na dotychczasowych przepisach to na takich konczysz. Jakbys przypomniał sobie o kursie po lutym 2012 roku to wtedy przykro bardzo ale trzeba do 21 roku życia czekac niestety.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]