Na wstępie, wiem, że wątek kosztów życia zagranicą był poruszany wielokrotnie, natomiast jeszcze chyba nigdy nie w oddzielnym temacie do tego przeznaczonym.
Używałem szukajki, nie dawało to rezultatów więc rozpoczynam nowy temat.
Z okazji poszukiwania pracy jako, być może, kierowca międzynarodowy busa (ekspresy, te sprawy) rozpocząłem bardzo pobieżne wyliczenia, jaki może być koszt życia w trasie, tak żeby nie okazało się przypadkiem, że jazda na dystrybucji da mi taką samą kwotę zarobioną „na czysto”.
Zatem na start, czyli to czego potrzebuję (ceny średnie z portalu aukcyjnego):
Butla plus palnik w zestawie (3KG+palnik nakręcany) – 90zł
Lodówka chłodząca, czy też utrzymująca temp. – 350-400zł (z agregatem jakieś 750zł),
Ładowarka pod zapalniczkę – jakieś 25-30zł.
Przetwornica (opcjonalnie) – średnio 150zł
Ładowarka pod zapalniczkę do laptopa (mój akurat IBM) – 60zł
Teraz o koszcie już samego pobytu. I tutaj zaczynają się moje schody, zakładając, że ceny produktów żywnościowych są na podobnym poziomie co w Polsce to czy licząc kwotę 400-500zł (ze wskazaniem na 500zł), mogę się wyżywić na terenie UE przy systemie 3/1 ?
Tyle niby zakładam, bo 500zł to wg dzisiejszego kursu (4.54) 110€
Telefon – przy założeniu rozmów wychodzących za 1,7zł i opłacie za przychodzące za jakieś 0,35 i smsie za 0,50zł myślę, że powinienem się zmieścić w 200-250zł miesięcznie.
Prysznice/toalety – wiem, że jest możliwość odbycia toalety w magazynach, ale do wyliczeń średnich przyjąłem 2€ za prysznic płatny, raz na 6 dni. Co daje 164zł w skali trasy 3/1.
Wiem, że nie zawsze będzie możliwość umyć się kiedy ja chcę, a nie kiedy pozwala mi na to chwila, tym niemniej wyliczenie zrobić musiałem.
Tyle jeśli chodzi o moje dywagacje, będę bardzo wdzięczny za opinie i komentarze osób będących na bieżąco jeśli chodzi o koszty życia w trasie.
Może pomoże to niektórym w uzmysłowieniu sobie, jakiej kasy potrzeba na wydatki związane z życiem poza Polską, przynajmniej częściowym.
Zapraszam do dyskusji wszystkich niezależnie od typu pojazdu