Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 gru 2011, 20:22

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Witam. Słyszałem, że mają wprowadzić terminowe prawo jazdy na wszystkie kategorie. Problem w tym, że C i E mają być na 5 lat... Moje pytanie brzmi, od kiedy to będzie? Jeden mówi, że od lutego 2012, drugi, że od stycznia 2013 i już sam nie wiem co robić. Jeżeli byłaby ta pierwsza opcja to bym jeszcze zdążył z E po starych zasadach, a jakby było to drugie to bym sobie poczekał do wiosny...

Proszę o konkretne i pewne odpowiedzi.

Post Wysłano: 01 gru 2011, 20:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Jeżeli będziesz jeździć zadowowo to i tak masz co pięć lat wymiane prawka do tego szkolenie okresowe badania lekarskie i psycho.;p z momentem zrobienia KW w ostatniej rubryce masz kod 95 zawodowego kierowcy i date do kiedy szkolenie okresowe.
A jeżeli bys zrobił C CE D DE i miał bezterminowe i nie jeździł zawodowo to po paru latach jakbys miał wymieniac prawko to chyba nie bedzie ich a juz sie za starych kierowców biorą z wymianami prawka.

Post Wysłano: 01 gru 2011, 20:39

Użytkownik

Użytkownik

Rozumiem, ale mnie ciekawi też to czy nie wymyślą jakiś dodatkowych egzaminów, jak prawo jazdy będzie na 5 lat... Bo tak to szło się tylko na szkolenie okresowe i git, a ciekawe jak zrobią teraz i to mnie martwi. Jak mam zdawać 30 razy egzaminy to wolę iść teraz.

Post Wysłano: 01 gru 2011, 20:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Imienniku skąd mam wiedziec co wymyślą. Na górze siedza osły i wieprze a wiesz ze ich ciężko od koryta odgonic ciągle mało i mało. Z tego co wiem to mają wchodzic terminowe prawka szczególnie dla zawodowych kierowców bo na 5 lat. JEdnak od jakiegos czasu i tak jest co pięć lat szkolenie okresowe badania lekarskie i psycho i wymiana prawka co pięć lat czyli dla zawodowych nie bedzie miec to znaczenia. Czyli na odwrocie prawka w rubryce 10 masz date kiedy daną kategorie zrobiłes w rubryce 11 do kiedy masz badania lekarskie i psycho a w 12 kod kierowcy zawodowego i do kiedy szkolenie okresowe. Szczególnie to dotyczy do kategori kierowców zawodowych czyli C CE D DE. Bo na te kategorie robisz KW a wczesniej kurs na przewóz rzeczy czy osób. Ogólnie wszystkie informacje są zawarte na jednym plastikowym blankiecie prawa jazdy o kierowcy moze jedyna wygoda bo dawniej było dodatkowy plastik świadectwa kwalifikacji.
Dawniej robiło sie jeden kurs i co pięć lat badania lekarskie i psycho.
Ci na górze znaleźli kase wprowadzili KW po której jak to nie którzy pisza wychodzi sie głupszym niz sie było wydalo sie kupe kasy i przeznaczyło sie duzo czasu. Dodatkowo szkolenie okresowe za które tez sie płaci i to nie mało co piec lat badania lekarskie i psycho czyli za wszystko bulisz.

Post Wysłano: 01 gru 2011, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję ci kolego, już wszystko rozumiem. ;)

Post Wysłano: 02 gru 2011, 23:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Opiszę taką sytuację:
Pan X ma okulary, zrobił badania lekarskie na kat. C, C+E. Orzeczenie dostał na 5 lat (prawo jazdy, nie KW). Zdał egzamin, odebrał prawko (bez KW) ma ważność zgodnie z orzeczeniem lekarskim. Po 2 latach zrobił sobie KW, przeszedł badania, zdał egzamin. Pytanie która data ważności się liczy? Od badań na PRAWO JAZDY czy KW ?
EDDIT: jak czytam forum to wychodzi na to, że i tak nie będę mógł zrobić prawka, bo w lipcu kończę 21, a nowa ustawa wchodzi w lutym. No cóż, trzeba zaliczać logistykę i w wakacje robić prawko :lol:

Post Wysłano: 03 gru 2011, 6:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czytaj uważnie kolego. Wspomniałem wyżej że na odwrocie prawa jazdy w tej duzej tabelce gdzie wszystkie kategorie są trzy rubryki pionowe oznaczone cyframi 10. w niej jest data kiedy wyrobiłes daną kategorie, nastepnie jest nr 11 tam jest do kiedy masz badania lekarskie na 5 lat(jeżeli masz juz zawodowe lub gdy masz np okulary czy inne wady w zdrowiu) no i masz rubryke 12 tam jest data do kiedy masz szkolenie KW na pięć lat nastepnie trzeba robic szkolenie okresowe co pięć lat i tez jest w tej rubryce kod 95 zawodowego kierowcy dla danej kategori C CE D DE.
Czyli na logike masz date do kiedy konczy ci sie badanie lekarskie i psycho to robisz nastepne to samo z szkoleniem masz okres 5 lat i przed jego koncem musisz zrobic szkolenie okresowe.
Obrazek
TAk to powinno wyglądać.

Post Wysłano: 03 gru 2011, 13:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wiem o tym jak to wygląda. Wiem o dacie szkolenia. Przed kursem NAJPIERW robisz badania na prawo jazdy. Potem jak zrobisz prawko możesz sobie zrobić KW. I wtedy masz dwa terminy badań (pomijam datę KW i szkolenie okresowe które musisz zrobić potem) bo daty badania na prawo jazdy i na KW (psychotesty).

Post Wysłano: 03 gru 2011, 17:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Słuchaj. W rubryce 11 to jest data na pięć lat ponieważ mozesz miec np wade wzroku tak jak wyżej podałes. Więc masz ważne na pięć lat prawko. Ale robisz raczej badania związane z tą wada. A w rubryce 12 kod 95 i date do kiedy masz wazne szkolenie KW badania lekarskie i psycho co pięć lat. Po Pięciu latach szkolenie okresowe badania lekarskie i psycho i wymiana prawka.
Ci co nie mają tego typu wady to mają w rubryce 10 date zrobienia kategorii w 11 nic i w 12 rubryce kod 95 i do kiedy wazne szkolenie bad. lekarskie i psycho.

Przed kursem na prawko robisz badania lekarskie i on stwierdza co z tobą jest czy nic nie wyszło i czy sie nadajesz. Zrobisz np C i masz date zrobienia w rubryce 10. Później robisz badania lekarskie i psycho do kw i samo kw na pięć lat. Po zrobieniu tego masz w rubryce 12 kod 95 i date (za pięć lat szkolenie okresowe psycho i badania lekarskie).

Post Wysłano: 03 gru 2011, 17:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Myślisz dobrze, ale niestety jest inaczej. Ja na kursie na PJ miałem zawsze bezterminowe, a jednak do 11 mi wpisali po okresówce. Mimo, że na kursowych jest bezterminowe, a do okresówki jest dopuszczające do wykonywania pracy w zawodzie na podstawie ustawy o transporcie.
Ogólnie nie powinno to robić różnicy, ale jeśli nie będę chciał kontynuować pracy, to i tak po 5 latach trzeba wymienić blankiet i dać nowe badania, jeśli będę chciał jeździć np. swoją ciężarówką.

Post Wysłano: 03 gru 2011, 18:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki za wyjaśnienie :) Nie wiedziałem, że data kw i psychotesty to jedna data (12). Sądziłem, że 11 to nie data prawka (od kursu), a data badań KW, a rubryka 12 to data KW (bez badań) po upływie której robi się szkolenie okresowe.

Post Wysłano: 04 gru 2011, 12:07

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dzięki za wyjaśnienie :) Nie wiedziałem, że data kw i psychotesty to jedna data (12). Sądziłem, że 11 to nie data prawka (od kursu), a data badań KW, a rubryka 12 to data KW (bez badań) po upływie której robi się szkolenie okresowe.
No i dobrze sądziłeś, i zanim uwierzysz w to co ktoś napisze na forum najpierw to zweryfikuj :)
Obrazek
źródło: http://abc-szkolenia.eu

Post Wysłano: 04 gru 2011, 17:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Powracamy do punktu wyjścia :) co wtedy jak człowiek ma okulary jak stępień i ma przed kursem na prawko terminowe prawo jazdy)

Post Wysłano: 04 gru 2011, 19:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 2004 volvo vnl64t300

Mi nasuwa sie pytanie co jesli ktos mial prawko bezterminowe czyli w rubryce 11 bylo pusto.
Od czasu kiedy nie ma osobnych swiadectw kwalifikacji jest tam wpisywana data badan lekarskich i psychologicznych a w rubryce 12 waznosc KW de fakto sa to te same daty. Jak dla mnie cos mi tu nie gra bo pozycja 11 w opisie to data waznosci uprawnienia a badania i KW powinno byc wbite tylko w rubryce 12. Tracac waznosc KW i badan powinnismy zachowywac waznosc kategorii ktore byly wydane bezterminowo. Dla przykladu osoba ktora przestaje byc czynna zawodowo powinna zachowac uprawnienia np C+E lub D+E w celu kierowania np kempingiem przekraczajacym 3,5 tony. Majac natomiast w rubryce 11 date niewazna narazamy sie na problemy przy kontroli lub minimum na koniecznosc wymiany prawka co dla mnie jest bezzasadne chyba ze cos zmienilo sie w w przepisach o prawo jazdy.

Post Wysłano: 05 gru 2011, 1:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wałkowane tyle razy. Ale jeszcze raz. W rubryce 12 to termin skonczenia sie świadectwa kwalifikacji czyli szkolenia badań lekarskich i psycho to wszystko jest w jednym i nazywa sie "świadectwo kwalifikacji". Po pięciu latach mamy to odnowic czyli szkolenie okresowe badania lekarskie i psycho do tego wymiana prawka.
A w rubryce 11 jest data wtedy jeżeli ktos ma ograniczenia typu okulary czy cos w tym rodzaju. Daty są te same bo chyba bez sensu było by robic lekarskie czyli np okuliste co by stwierdzał czy mozemy kierowac pojazdami wymieniac prawko i później po roku odnowienie świadectwa kwalifikacji poprzez kolejne badania lekarskie psycho i szkolenie okresowe i znów wymieniamy prawko. bez sensu.
Na badaniach tych do świadectwa kwalifikacji tez jest okulista laryngolog ten od uszu dodatkowo badania serca czy cos tam i oni stwierdzają czy mozna dalej prowadzic. I jeśli mamy te okulary to nadal ograniczenie na pięć lat w 11. A jeżeli widzimy dobrze bez okularów to wystawi taki papier co składamy również do św. kwalifikacji psycho i to wszystko do wydziały komunikacji. Skoro zdrowy to na co ograniczenia.
To juz jakic czas temu weszło ze zaczęli zwracac szczególną uwage na stan zdrowia kierowców tych nie zawodowych i zawodowych.

A do kolegi kojakvolvo1976 o kwestie zakonczenia sie świadectwa kwalifikacji i prowadzenia np kampera czy busa do własnego użytku czy z przyczepą jeszcze czy jakąś małą ciężarówkę do swoich celów co w tym przypadku wymaga kat C CE D DE to nikt podczas kontroli czy to policji czy ITD nie przyczepi się o date zakonczenia świadectwa kwalifikacji czyli tej daty z rubryki 12 gdyż jedziesz swoim samochodem i to do potrzeb prywatnych. Inaczej by było jeżeli wykonywał byś przewóz osób czy rzeczy zawodowo to wtedy każdy organ czy to policja czy ITD nie dopuszcza cie do dalszej jazdy i do tego mandaty problemy dla ciebie i pracodawcy i tak dalej. Wiele ludzi przeciez robi C CE czy D DE dla swoich prywatnych celów i nie musi KW robic psychotestów i badan lekarskich i co piec lat pamietac o odnawianiu tego. Świadectwo kw. jest potrzebne by jeździć zawodowo ciężarówką czy autobusem.
Jeżeli w 10 rubryce masz date wyrobienia kategorii a w 11 pusto to masz bez terminowe a jeżeli masz w 11 date na pięć lat to znaczy ze masz ograniczeni typu okulary i po tych pięciu latach odwiedzasz lekarza i idziesz do wydziału komunikacji po nowe prawko bo to ci sie skonczyło. Jeżeli by minęło pięć lat tak jak w rubryce 11 było i złapała by cie policja to tak jakbys prawka nie miał bo to utraciło waznosc. proste

Post Wysłano: 05 gru 2011, 12:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

cumulus_xD W rubryce 11 każdy ma wbite badania jeśli posiada KW .
Ja mam wbite w rubryce 11 badania , a nie nosze okularów oraz nie mam problemów ze wzrokiem .
Badania do PJ mam bezterminowo , a badania lekarskie i psycho do KW mam na pięć lat .

Cytuj:

No i dobrze sądziłeś, i zanim uwierzysz w to co ktoś napisze na forum najpierw to zweryfikuj :)
Obrazek
I tak to powinno wyglądać !

Post Wysłano: 05 gru 2011, 17:47

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Opel

bandi999 Ja uważam tak jak pisze kolega cumulus_xD, że w rubryce 11 nie musi być nic wbite. Ja mam zawodowe i KW z kodem 95 w 12, a w rubryce 11 jest kreska. Mój kuzyn ma kat. C i D oraz KWP i również mówił mi, że w rubryce 11 ma kreskę. Nie wiem od czego to zależy, że jedni mają wbite badania w 11, a inni mają puste. Najważniejszy jest kod 95. w rubryce 12.

[B,B+E][C,C+E][KW][KK] [PSYCHOTESTY]

Post Wysłano: 05 gru 2011, 17:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 2004 volvo vnl64t300

Tylko ze wiekszosc kierowcow w rubrykach 11 i 12 ma wbite ta sama date i nie jest to bynajmniej spowodowane badaniami wykonywanymi zeby uzyskac PJ tylko po uzyskaniu KW automatycznie wbito w rubryce 11 taka sama date jak w 12. Dodam ze wczesniej mieli wydane prawko bezterminowe.
Czy to jest bledne naniesienie w wydziale komunikacji czy cos sie zmienilo i nie ma juz PJ waznych bezterminowo?

Post Wysłano: 05 gru 2011, 20:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
cumulus_xD W rubryce 11 każdy ma wbite badania jeśli posiada KW .
Ja mam wbite w rubryce 11 badania , a nie nosze okularów oraz nie mam problemów ze wzrokiem .
Badania do PJ mam bezterminowo , a badania lekarskie i psycho do KW mam na pięć lat .

Cytuj:

Obrazek
I tak to powinno wyglądać !
Aleś ty uparty. Ale może masz inne ograniczenia w zdrowiu ale ja nie wiem jakie to. Przeciez na badaniu na prawko czy do kw to wszystko wychodzi i masz to przedstawione na papierze albo cie lekarz informuje albo faktycznie ktos cos pomylił. Bo ja sie spotykałem z takimi przypadkami jakie przedstawiłem. A może ktos ci z oczu wyczytał ze jestes nie bezpieczny dla otoczenia i pokarali cie terminówką :lol: zart
Myśle ze jak odnowisz szkolenie psycho i medyka po pieciu latach to w 11 nic nie bedzie.

Post Wysłano: 05 gru 2011, 21:04

Użytkownik

Użytkownik

A ja się podepnę do tematu.Mam już te nowe prawko terminowe.Z tyłu pisze,że mam uprawnienia A,B,C,D,BE,CE,DE.Dlaczego z przodu mam wymienione A,CE,DE.Kto zajumał mi B ?