Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 gru 2011, 23:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cześć wszystkim!

Jakiś czas temu dowiedziałem się od znajomego, że mając prawko kategorii C to jest to samo jakbym miał prawo jazdy kategorii B+E. Mój tata mówił, że jak on zdawał 30 lat temu to też tak było. A jak to jest obecnie? Szukam w tych kodeksach( pewnie niedokładnie :/ ) ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Więc proszę o pomoc.

Psychotesty-10.06.2011r
KW-niepotrzebna

Post Wysłano: 10 gru 2011, 23:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Jest wyraźne napisane:
Cytuj:
kategoria B+E, C+E lub D+E – pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,
Czyli mając kat. C nie możesz jeździć pojazdem spod kat. B+E

Post Wysłano: 11 gru 2011, 0:51

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

Jak wyżej. Kat C upoważnia jedynie do ciągania przyczepy lekkiej.

Post Wysłano: 11 gru 2011, 13:39

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki. To oznacza, że parę razy naraziłem się na mandat, za brak odpowiedniej kategorii. Ale teraz już będę wiedział i pomyślę może czy nie warto iść na B+E.

Psychotesty-10.06.2011r
KW-niepotrzebna

Post Wysłano: 11 gru 2011, 13:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGL 12.250 tandem

Nie warto, skoro masz już C o idź na C+E, a B+E Ci wtedy dopisują :)

Post Wysłano: 11 gru 2011, 18:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Cytuj:
Dzięki. To oznacza, że parę razy naraziłem się na mandat, za brak odpowiedniej kategorii. Ale teraz już będę wiedział i pomyślę może czy nie warto iść na B+E.
To teraz jeszcze napisz, gdzie robiles C, zeby tam znajomych nie posylac. Ciekawe czego jeszcze Cie nie nauczyli...

Post Wysłano: 11 gru 2011, 18:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

Cytuj:

Na samym B możesz ciągnąc małą przyczepkę do 750 kg dopuszczalnej masie całkowitej .
Obrazek

Post Wysłano: 11 gru 2011, 19:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cześć wszystkim!

Jakiś czas temu dowiedziałem się od znajomego, że mając prawko kategorii C to jest to samo jakbym miał prawo jazdy kategorii B+E...
fajnie, ale dlaczego nie zajrzeć do kodeksu?
zadziwiająca jest ufność w znajomych, a przede wszystki w przekaz mówiony, który nadaje sięnajlepiej do baśni, podań i legend, ale nie nadaje się do poznawania prawa.

to możemy zrobić tylko w jeden sposób czytając odpowiednie akty prawne.

kolega gotów był narazić się na konsekwencję jazdy bez uprawnień, ale spojrzenie do kodeksu drogowego okazało się za trudne.

nie wiem czy to jest trudne, odrażające, poniżające, czy może bolesne?

Post Wysłano: 11 gru 2011, 19:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Cytuj:
Cytuj:

Na samym B możesz ciągnąc małą przyczepkę do 750 kg dopuszczalnej masie całkowitej .
Upewnij sie, bo mowisz nieprawde. Przepisy mowia o zestawie do 3,5t plus jeszcze pare obwarowan.

Post Wysłano: 11 gru 2011, 19:30

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

To trochę bardziej skomplikowane ...
Obecne przepisy:
1 - samo B zezwala na ciągnięcie "przyczepy lekkiej". Dopuszczalne DMC takiego zestawu to 4250kg;

2 - samo B zezwala na ciągnięcie "przyczepy". Dopuszcalne DMC takiego zestawu to 3500kg, oraz dochodzą tu kombinacje związane z masami pojazdu holującego i przeczepy (gubie się w tym :));
Obrazek
3 - wdg. nowej ustawy:
Cytuj:
Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
...
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
Rzeczony ust.2, co by miał nie oznaczać, sformułowany jest tak:
Cytuj:
2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy.
Borys

Post Wysłano: 11 gru 2011, 20:53

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
To teraz jeszcze napisz, gdzie robiles C, zeby tam znajomych nie posylac. Ciekawe czego jeszcze Cie nie nauczyli...
Akurat o tym, że podobno można było tak jeździć nie dowiedziałem się od instruktora. Zresztą jak robiłem C to nawet nie wiedziałem, że będzie taka możliwość, abym musiał jeździć z przyczepą.

Jeszcze raz dzięki.

Cyryl, a co do tego, że nie szukałem, to szukałem w kodeksie, ale wolałem tu spytać. W końcu po to jest to forum. A jeżeli tak masz odpowiadać na resztę pytań to może wrzuć tu kodeks, instrukcje obsługi do wszystkich modeli samochodów i na forum zaraz będzie mniej postów.

Psychotesty-10.06.2011r
KW-niepotrzebna

Post Wysłano: 11 gru 2011, 21:40

Użytkownik

Użytkownik

Nie będzie mniej pytań a Cyryl ma racje, kodeks sobie sam kup. Naraziłeś się na straty finansowe, mówiąc delikatnie z własnego lenistwa. po za tym mając C pewne rzeczy powinieneś wiedzieć a przynajmniej udawać ze coś wiesz i systematycznie swoja wiedzę uzupełniać, jak się nie zdążyłeś nauczyć na kursie C i B. Forum owszem jest do pytania ale również do odpowiadania.

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]