Cytuj:
A czy może się wydarzyć tak, że jak kierowca będzie robił okresówkę (bo mu data upłynęła) i jeśli badania nie wyjdą mu pozytywnie. To lekarz może cofnąć uprawnienia (zabrać kategorie, kod 95) czy po prostu nie przedłuży mu badań i kategorie będą ale nie ważne? Co w praktyce będzie tak, że kierowca pójdzie do innego lekarza do tej pory aż dostanie pozytywny wynik. Bynajmniej nie mówię tu o powodzie nie dostania pozytywnego wyniku z powodu wypadu (utraty ręki, oka itp.) tylko po prostu zawsze coś może się nie udać (kolor, wzrok, sterogram, reakcja).
Tak patrząc się na moje badania do kat. C to nie wiem jakim inwalidą by trzeba było być, żeby ich nie przejść - czyli spokojnie, kategorię Ci zostawią na bank
Gorzej gdy będziesz robił badania do szkolenia okresowego - tutaj już więcej badań konkretniejszych, psychologiczne, psychotechniczne - tu można dać ciała. Na mój gust to chodzisz tak długo aż gdzieś się uda, bo nikogo nie interesuje skąd masz zaświadczenie. A jeśli nie przejdziesz, to z prawka usuwają kod 95 i stajesz się posiadaczem "prywatnego" prawa jazdy wyższej kategorii i tyle.
Generalnie wygląda to tak dziwnie, bo ustawodawca położył kres bezterminowym prawom jazdy - bez względu na stan zdrowia teraz każdy będzie musiał powtarzać badania jakie miał robione przed kursem na prawo jazdy (orzeczenie o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami, bla bla bla...), co 15 lat w wypadku kategorii cywilnych A i B, lub co 5 lat w przypadku kategorii zawodowych C,CE,D,DE. Warto pamiętać, że są to inne badania i całkowicie niezależne od papierów dotyczących kodu 95.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje