Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Czyli chodzi o szkolenia okresowe te co 5 lat. Przeciez KW i KWP jest na tyle drogie ze raczej nie podrożeje. chociaz w dzisiejszej polsce jest wszystko mozliwe...;/

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7659272
Samochód: MAN TGA Tandem, MB Sprinter

To jak w końcu jest. Mam 19 lat, kurs na c+e rozpocząłem miesiąc temu. I teraz dowiaduje się że mają zmienić sie przepisy od 11 lutego.
1. czyli jak zapisze się na egzamin przed tym terminem będę mógł zdawać
2. W przypadku wyniku negatywnego ( egzamin zapewne będzie po terminie 11 lutego, mogę przystąpić do poprawki? Bo jeżeli nie, to przepada mi cały kurs?

Ps. kwalifikacji na razie nie robiłem

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jak już zacząłes to chocbys miał nawet pierwszy egzamin po 11 lutym to robisz na dotychczasowych przepisach.
jest w ustawie jasno i wyrażnie ze ci ktorzy juz zaczeli czyli przed 11 lutym to po mogą nadal kontynuować kurs lub przystąpic do egzaminu na przepisach dotychczasowych.
Czytaj temat od początku bo juz było o tym mówione.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam.Chciałem zapytać o taką rzecz.Jeżeli zdam kat. C w wieku 18 lat w styczniu,to jeżeli nie zapisze się przed 11 lutym na egzamin praktyczny do WORDu na kat. C+E,to będę musiał czekać 3 lata? :shock: Nie ma tak,jeżeli ktoś zdobył C w wieku 18 lat,to może zrobić analogicznie w wieku 18 lat C+E nawet po lutym?

I jeżeli zaliczę teorię na kat. A w WORDZIe, a egzamin praktyczny będzie w marcu,to dostaję prawko na starych zasadach?Pozdr.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Cytuj:
jak już zacząłes to chocbys miał nawet pierwszy egzamin po 11 lutym to robisz na dotychczasowych przepisach.
jest w ustawie jasno i wyrażnie ze ci ktorzy juz zaczeli czyli przed 11 lutym to po mogą nadal kontynuować kurs lub przystąpic do egzaminu na przepisach dotychczasowych.
Mi mówiono, że nie będzie ograniczeń wiekowych na robienie prawka. Tylko, że testy mają być zmienione. Dzwoniłem do 3 ośrodków i każdy to potwierdził.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Mi mówiono, że nie będzie ograniczeń wiekowych na robienie prawka. Tylko, że testy mają być zmienione. Dzwoniłem do 3 ośrodków i każdy to potwierdził.
Mi też mówiono,bo dzisiaj zdawałem teorię na C w moim ośrodku,że zmiany dotyczą teorii na rok 2012,a egzaminy praktyczne się nie zmieniają,a co z tym progiem wieku odnośnie C+E po 11 lutym to nie wiem :|

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

chcesz mi w ten sposób powiedzieć ze C i CE nadal od 18 roku życia jest i będzie? JA szczerze powiedziawszy słyszałem w ośrodku tym co C robiłem ze od nowego roku idą faktycznie zmiany ale jakbym chciał CE robic to nie mialbym problemów.
Na poprzednich stronach mówili ze tak jak w ustawie nowej i ze bedzie C i CE od 21 lat od nowego roku.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wiem, że na 100 % ograniczenia wiekowe w przypadku kat. A są od 2013 roku. W ustwie jest mowa, że któreś tam ( nie pamiętam dobrze ) ustępy wchodzą w życie w roku 2013.
A to co cytują na forum, że od lat 21 to pewnie chodzi o zarobkową jazdę bez KW. Albo może jest jeszcze taka opcja, że owszem zrobisz C w wieku 18 lat ale będziesz miał ograniczenia do wieku 21 lat tak jak C1.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Takie troche nie bardzo.
Dowiedz sie wszystko dokładnie i napisz tu jak to z tym jest. ok?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
chcesz mi w ten sposób powiedzieć ze C i CE nadal od 18 roku życia jest i będzie? JA szczerze powiedziawszy słyszałem w ośrodku tym co C robiłem ze od nowego roku idą faktycznie zmiany ale jakbym chciał CE robic to nie mialbym problemów.
Na poprzednich stronach mówili ze tak jak w ustawie nowej i ze bedzie C i CE od 21 lat od nowego roku.
Tak w nowej ustawie jest to ,że C,C+E jest od 21 lat po 11 lutym,ale dzisiaj mi tak powiedziała szefowa ośrodka mojego i mój instruktor na C,że zmienia się tylko teoria,a egzamin praktyczny zostaje bez zmian.A z tym,że jak ktoś zrobi kat. C do końca stycznia i przykładowo zapisze się na C+E po 11 lutym,to raczej normalnie powinien zdawać w wieku 18 lat,bo wtedy masz zdane C i chcesz zrobić tylko sobie dodatkowo na przyczepę.Jutro jadę do WORDu,więc zapytam się i nie odpuszczę,jeżeli nie dostanę pełnej informacji :U

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

Cytuj:
Tak w nowej ustawie jest to ,że C,C+E jest od 21 lat po 11 lutym,ale dzisiaj mi tak powiedziała szefowa ośrodka mojego i mój instruktor na C,że zmienia się tylko teoria,a egzamin praktyczny zostaje bez zmian.

A co niby może się zmienić na egzaminie praktycznym ?!

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzwoniłem po ośrodkach - Powiedzieli, że nie będzie granic wiekowych na 100 % tylko nowa teoria. Byłem w ośrodku gdzie niedługo zaczynam kursy - tam potwierdzają tą wiadomość. Dzwoniłem do wordu - tam nie wiedzą nic.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Teoria zmieni się na C czy dojdzie teoria na CE? bo z tego co wiem na CE nie ma już państwowej teorii :)?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Melex

Teoria zmieni na C sie ale do C+E nie wstawią już egz. teoretycznego

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nigdy nie słyszałem żeby teoria była na CE, może przed 2000 r. tam była.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Melex

Powinno tych godzin na kursie być o wiele więcej te 25h to śmiech na sali/ na Egzaminie,w mojej grupie na C+E 2/4 miały problem z zrobieniem łuku w te 5 min i nie zrobili oblał ich,Apeluje więcej godzin paraktyki to nie jest solówka gdzie zgrabnie idzie w liniach te 35h minmum. I tak to widzę.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: Opel

Cytuj:
Powinno tych godzin na kursie być o wiele więcej te 25h to śmiech na sali/ na Egzaminie,w mojej grupie na C+E 2/4 miały problem z zrobieniem łuku w te 5 min i nie zrobili oblał ich,Apeluje więcej godzin paraktyki to nie jest solówka gdzie zgrabnie idzie w liniach te 35h minmum. I tak to widzę.
I z solówką ludzie mają problemy na łuku...U mnie na egz 1 koleś tak ciął linię, że mało co Mana na świerku nie zawiesił :]

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
I z solówką ludzie mają problemy na łuku...U mnie na egz 1 koleś tak ciął linię, że mało co Mana na świerku nie zawiesił :]
To ty w rzeszowie widze zdawałes i ten sławny świerk.
Ja jak byłem na egzaminie to kierowcy zawodowi mieli problem zeby łuk zrobić dwóch ileś tam lat jeździło ale zabrali im prawko za punkty to musieli od nowa kategorie robic.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

sorry za post pod postem ale wracając do tematu to duzo ludzi na forum sugerowało sie ustawą a wystarczyło zapytać instruktora czy po dzwonic po szkołach jazdy i sie dowiedziec. Ja tak jak juz mówiłem słyszałem od instruktora ze zmieniają sie przepisy ale jakbym chciał robic C+E to moge robic. Czyli wychodzi ze tak jak koledzy wyżej piszą jest skoro mają dobre info od ośrodków szkolenia i instruktorów.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: Opel

Cytuj:
To ty w rzeszowie widze zdawałes i ten sławny świerk.
Ja jak byłem na egzaminie to kierowcy zawodowi mieli problem zeby łuk zrobić dwóch ileś tam lat jeździło ale zabrali im prawko za punkty to musieli od nowa kategorie robic.
Ja akurat na świerka nie patrzyłem. Instruktor mnie uczulił, że jak trafię na upierdliwego egzaminatora to obleje mnie za byle pierdołę gdy będę patrzył na tego kochanego smereczka :]