Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 gru 2011, 21:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Ktos sie nie bał i zaj...ał:)

Czyli każde z tych wymienionych masz na pięć lat w 11? a masz kw czy nie?

Post Wysłano: 05 gru 2011, 21:19

Użytkownik

Użytkownik

Teraz przechodziłem te szkolenie 36 godzin.A,B,BE,bezterminowo.C,D,CE do 2016 roku DE,do 2060 roku.

Post Wysłano: 05 gru 2011, 21:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czyli odnowiłes na pięc lat:) i tez masz w 11 i 12 rubryce date czy tylko w 12?
a masz moze cos ze zdrowiem czy cos?

Post Wysłano: 05 gru 2011, 21:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 2004 volvo vnl64t300

Caly diabel tkwi w rubryce 11 i nie wierze ze wielu moich znajomych ktorzy mieli prawko bezterminowo a po zrobieniu KW dostali w rubryce 11tez date taka jak w rubryce 12 nagle maja przeciwskazania zdrowotne. Powinnismy poprostu zwracac na to uwage przy odnawianiu KW i odbieraniu nowego prawka bo pozniej moze byc to trudne do odkrecenia jak to czesto bywa w naszym kraju.

Post Wysłano: 05 gru 2011, 21:53

Użytkownik

Użytkownik

Od 1984 roku,miałem bezterminowe.Teraz mój rocznik musiał wymieniać prawko na nowe.Było nas dziewięciu z firmy.Wszyscy mamy na 5 lat.Rubryka 11 "data ważności uprawnienia.Rubryka 12 ograniczenia.W obydwu rubrykach,mam daty jak wpisałem wcześniej tylko A,B,BE mają rubrykę 11,12 pustą.

Post Wysłano: 05 gru 2011, 22:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MB Actros 1846 BLUETEC5 2011

Cytuj:
A ja się podepnę do tematu.Mam już te nowe prawko terminowe.Z tyłu pisze,że mam uprawnienia A,B,C,D,BE,CE,DE.Dlaczego z przodu mam wymienione A,CE,DE.Kto zajumał mi B ?

Było :)
Z przodu masz najwyższe kategorie wpisane. B nie masz bo jest CE. Dlatego CE bo bez B nie masz C a bez C nie masz CE, wiec CE jest najwyższa kategorią.
Tak samo z DE, jest wyższa od D i bez D nie ma DE. Jesli chodzi o A nie ma wyzszej, wiec jest samo A. Mam nadzieje ze rozumiesz ;)

Pozdro

Post Wysłano: 05 gru 2011, 22:18

Użytkownik

Użytkownik

Jaśniej nie można było,dzięki.A już się "zlunkłem",że z gabarytem tak,a 126p nie.

Post Wysłano: 05 gru 2011, 23:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

No to jak to w końcu jest ?
Badania lekarskie i psycho testy robiłem w jednym dniu 27.08.2011r. i taką date mam wbitą w rubryce 11 .
KW zdałem 14.10.2011r. i takę datę mam w rubryce 12 .
Ojciec robił teraz okresówkę i też mu wbili badania w rubryce 11 .

Zobaczymy czy coś się zmieni jak wymienię prawko po zdanym egzaminie .

Post Wysłano: 11 gru 2011, 14:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

A czy może się wydarzyć tak, że jak kierowca będzie robił okresówkę (bo mu data upłynęła) i jeśli badania nie wyjdą mu pozytywnie. To lekarz może cofnąć uprawnienia (zabrać kategorie, kod 95) czy po prostu nie przedłuży mu badań i kategorie będą ale nie ważne? Co w praktyce będzie tak, że kierowca pójdzie do innego lekarza do tej pory aż dostanie pozytywny wynik. Bynajmniej nie mówię tu o powodzie nie dostania pozytywnego wyniku z powodu wypadu (utraty ręki, oka itp.) tylko po prostu zawsze coś może się nie udać (kolor, wzrok, sterogram, reakcja).

Post Wysłano: 13 gru 2011, 2:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
A czy może się wydarzyć tak, że jak kierowca będzie robił okresówkę (bo mu data upłynęła) i jeśli badania nie wyjdą mu pozytywnie. To lekarz może cofnąć uprawnienia (zabrać kategorie, kod 95) czy po prostu nie przedłuży mu badań i kategorie będą ale nie ważne? Co w praktyce będzie tak, że kierowca pójdzie do innego lekarza do tej pory aż dostanie pozytywny wynik. Bynajmniej nie mówię tu o powodzie nie dostania pozytywnego wyniku z powodu wypadu (utraty ręki, oka itp.) tylko po prostu zawsze coś może się nie udać (kolor, wzrok, sterogram, reakcja).
Tak patrząc się na moje badania do kat. C to nie wiem jakim inwalidą by trzeba było być, żeby ich nie przejść - czyli spokojnie, kategorię Ci zostawią na bank ;)
Gorzej gdy będziesz robił badania do szkolenia okresowego - tutaj już więcej badań konkretniejszych, psychologiczne, psychotechniczne - tu można dać ciała. Na mój gust to chodzisz tak długo aż gdzieś się uda, bo nikogo nie interesuje skąd masz zaświadczenie. A jeśli nie przejdziesz, to z prawka usuwają kod 95 i stajesz się posiadaczem "prywatnego" prawa jazdy wyższej kategorii i tyle.

Generalnie wygląda to tak dziwnie, bo ustawodawca położył kres bezterminowym prawom jazdy - bez względu na stan zdrowia teraz każdy będzie musiał powtarzać badania jakie miał robione przed kursem na prawo jazdy (orzeczenie o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami, bla bla bla...), co 15 lat w wypadku kategorii cywilnych A i B, lub co 5 lat w przypadku kategorii zawodowych C,CE,D,DE. Warto pamiętać, że są to inne badania i całkowicie niezależne od papierów dotyczących kodu 95.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 13 gru 2011, 16:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Cytuj:
Generalnie wygląda to tak dziwnie, bo ustawodawca położył kres bezterminowym prawom jazdy - bez względu na stan zdrowia teraz każdy będzie musiał powtarzać badania jakie miał robione przed kursem na prawo jazdy (orzeczenie o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami, bla bla bla...), co 15 lat w wypadku kategorii cywilnych A i B, lub co 5 lat w przypadku kategorii zawodowych C,CE,D,DE. Warto pamiętać, że są to inne badania i całkowicie niezależne od papierów dotyczących kodu 95.
Głupotą by było żeby przy okresówce robić badania na utrzymanie kategorii prawa jazdy C,CE,D (rozumiem, że jak nie przejdę to zabierają mi te kategorie i nie mogę iść do innego lekarza), a potem na KW.

Post Wysłano: 14 gru 2011, 1:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Głupotą by było żeby przy okresówce robić badania na utrzymanie kategorii prawa jazdy C,CE,D (...), a potem na KW.
My się chyba nie rozumiemy dalej, bo ja w tym nic dziwnego nie widzę. To są różne badania i różne kwestie - najbardziej optymalnie jest je robić mniej więcej w tym samym czasie żeby tylko raz zapłacić za wymianę prawa jazdy.

Ja noszę okulary i mam badania wpisane w kat. B do 2015, w C to zrobiłem głupotę że się nie spojrzałem, ale nawet gdyby na dłużej to i tak mi skrócą do 5 lat.
Cytuj:
rozumiem, że jak nie przejdę to zabierają mi te kategorie i nie mogę iść do innego lekarza
Nic nie zabierają, dokument traci ważność i tyle. To czy nie przeszedłeś badań gdzieś tam, czy po prostu zapomniałeś figę kogo obchodzi - po prostu w razie kontroli masz tak jakbyś nie posiadał uprawnień.
Nie istnieje obowiązek ani rejestr osób które nie przejdą badań lekarskich.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 14 gru 2011, 1:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

A co jeśli powiedzmy wbiją mi teraz KW w prawo jazdy, będzie ważne przez kolejne 5 lat, a po tych 5 latach stwierdzę, że idę jeździć, nie wiem, śmieciarką czy czymś innym, no i nie będę kontynuował szkolenia okresowego, bo go nie potrzebuję. Prawo jazdy mi przepada, czy muszę co 5 lat robić lekarza?

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 14 gru 2011, 19:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Lekarz co 5 lat. I nie jest to związane z kw/okresówką, tylko ze zmianą ogólnych przepisów mówiących o ograniczeniu A,B,BE na 15 i resztę na 5 lat.

Post Wysłano: 14 gru 2011, 23:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A co jeśli powiedzmy wbiją mi teraz KW w prawo jazdy, będzie ważne przez kolejne 5 lat, a po tych 5 latach stwierdzę, że idę jeździć, nie wiem, śmieciarką czy czymś innym, no i nie będę kontynuował szkolenia okresowego, bo go nie potrzebuję. Prawo jazdy mi przepada, czy muszę co 5 lat robić lekarza?
Nawet śmieciarką jakbys chciał jeździć to i tak musisz miec KW. Czyli po tym jak upłynie 5 lat po szkoleniu i chcesz nadal jeździc ciężarówką zarobkowo to wskakujesz na szkolenie okresowe badania lekarskie i psycho do tego nastepnie wymiana prawka i jeździsz dalej.

Na samym C czy CE to sobie mozesz jeździc jak kupisz sobie ciężarówke i w sobote na dyskoteke a w niedziele do koscioła nią jeździc.

Post Wysłano: 15 gru 2011, 4:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nawet śmieciarką jakbys chciał jeździć to i tak musisz miec KW. Czyli po tym jak upłynie 5 lat po szkoleniu i chcesz nadal jeździc ciężarówką zarobkowo to wskakujesz na szkolenie okresowe badania lekarskie i psycho do tego nastepnie wymiana prawka i jeździsz dalej.
Jak nie wiesz to się nie wypowiadaj, proszę kogoś bardziej kompetentnego o odpowiedź. Jest ciągle kilka furtek, które pozwalają na jazdę, bądź co bądź, zarobkową pojazdami powyżej 3.5t.

A nawet gdyby, to co, gdy po 5 latach skończy mi się termin to rozumiem, że jak zrobię badania i znowu dostanę je bezterminowo, to jeździć swoim ciągnikiem po bułki będę mógł do końca życia bez tych głupich ograniczeń?

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 15 gru 2011, 9:31

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
A nawet gdyby, to co, gdy po 5 latach skończy mi się termin to rozumiem, że jak zrobię badania i znowu dostanę je bezterminowo, to jeździć swoim ciągnikiem po bułki będę mógł do końca życia bez tych głupich ograniczeń?
NIE! W związku z przyszłorocznymi zmianami, uprawnienia na wyższe kategorie będą tylko na 5 lat (niezależnie od kwalifikacji, okresówek, czy czegokolwiek).

Post Wysłano: 16 gru 2011, 17:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Opel

Witam.
Odebrałem dzisiaj zawodowe prawko kat. C+E i wszystko jest już jasne. W rubryce 11 mam wbite ważność badań lekarskich i psychologicznych 24.05.2016r, a w rubryce 12 kod 95 i datę ważności szkolenia okresowego 04.06.2016r. Miła Pani w Urzędzie wszystko mi wytłumaczyła krok po kroku :D Pani powiedziała, że od sierpnia br. każdy po wymianie prawka w rubryce 11 będzie mial wbitą datę do kiedy są ważne badania, a w 12 do kiedy jest szkolenie okresowe. Teraz tylko znaleźć fajną pracę

[B,B+E][C,C+E][KW][KK] [PSYCHOTESTY]

Post Wysłano: 16 gru 2011, 18:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mercedes 124 200D

od 2014r. będzie mial kazdy ;) bo to jest ostateczna data odbycia kwalifikacji okresowej dla tych co zrobili prawo jazdy i kurs na przewóz rzeczy przed 10.09.2009

Post Wysłano: 17 gru 2011, 2:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
NIE! W związku z przyszłorocznymi zmianami, uprawnienia na wyższe kategorie będą tylko na 5 lat (niezależnie od kwalifikacji, okresówek, czy czegokolwiek).
Dzięki. Złodzieje :?