Ten temat zaczyna się robić coraz ciekawszy już widzę ze siódma strona się pojawiła ciekaw jestem za ile dni pojawi się wynik dwucyfrowy, a tak na poważnie widzę że większość z was nadal brnie z uporem maniaka i przystaje przy swoim zdaniu gdzie ta debata do niczego nie prowadzi. Zastanawiam się gdzie w tym jest zwykły człowiek wiadomo że lobbing przedsiębiorstw zawsze będzie na górze (bo bogaty ma zawsze rację). Z tego wszystkiego zadam wam ciekawe pytanie pewno nie jeden z was się z tym spotkał. Dla czego pracownicy na danym terenie w kilku różnych firmach na takich samych stanowiskach pracy powiedzmy kierowcy (nie zależnie od systemu pracy kilometrówka, fracht, godzinówka) zarabiają te same pieniądze (powiedzmy różnica 10%)
Nie musicie mi odpowiadać, zostawcie to dla siebie. A teraz postaram się odnieść do kilku wypowiedzi przedmówców.
Cytuj:
nevesu napisał(a):
Chyba, że nadal twierdzisz, że szef dorobił do twojej pensji na saksach ?
Może wam się to wydawać nie możliwe, ale spotkałem się kiedyś w jednej firmie z tym że pracodawca wyjeżdżał do Niemiec i tam prowadził inną firmę, a w czasie jego nie obecności firmę w Polsce prowadziła małżonka.
Cytuj:
kolega, który jeszcze nigdy nie pracował jako kierowca już pyta się; gdzie łatwiej. nie gdzie się więcej nauczę, ale włąśnie gdzie łatwiej. to że praca jest kiepska, warunki słabe jak i płaca, to nie ważne. tu jest łatwiej.
Pisałem o tym w kilku tematach wcześniej, ale przypomnę jeszcze raz. Winę za ten stan rzeczy ponosimy wszyscy, świat w jakim żyjemy, a dokładnie rynek pracy. Firmy same wolą pracowników mało doświadczonych którym mogą zapłacić mniej. A pracownicy ze względu na to że dla nich praca jest elementem do zdobywania pieniędzy nie starają się stawiać pod wiatr nie szukają wyzwań,usprawnień, aby im sprostać bo to nie przekłada się na realny zysk.
Cytuj:
kolega z tego forum, z którym dość często rozmawiam chciał zostać w firmie z ogłupiającą pracą tylko dlatego, że była możliwość zatrudnienia na stałe.
Temu stwierdzeniu się nie dziwie stan ten jest zależny od tego że chcąc myśleć o utrzymaniu rodziny lub jakiegoś statusu społecznego potrzebna jest stała praca niestety po jakimś czasie prowadzi to do niechęci i użalania się nad sobą drugi powód to brak ciekawych ofert pracy na rynku i lawinowo rosnące bezrobocie.
Cytuj:
brak ufności we własne siły, że jak będę miał większe umiejętności, większe doświadczenie to znajdę pracę i lepszą i na lepszych warunkach, dającą więcej satysfakcji.
Możesz mi wierzyć lub nie wcale tak do końca nie jest. Na swoim przykładzie stwierdzam że przedsiębiorcy nie lubią ludzi którzy po pierwsze maja wiedzę, umiejętności i często zmieniających zatrudnienie (jak mi ktoś powiedział bo jesteś nie stały w uczuciach). Jeśli kogoś obraziłem to z góry przepraszam nie miałem tego na celu. Pozdrawiam Wilk 09
.