Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Proponuję to dodać do tematów przyklejonych, żeby każdy mógł sobie przeczytać, zanim zada kolejne pytanie z serii "a po 11.02.2012 to muszę mieć 21 lat czy nie?".

Tekst ustawy znajduje się w tym linku http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0110300151 .

W "uwagach" wciąż widnieje literówka! Poprawny fragment można znaleźć chociażby w tekście ujednoliconym, brzmi on następująco:
Kod:
Art. 139.
Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
1) art. 125 pkt 9, który wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia,
2) art. 43 ust. 2 pkt 4, art. 44 ust. 1 pkt 2 lit. b i ust. 3 pkt 2, art. 67 ust. 2 pkt 2,
art. 91–95, art. 98, art. 99 ust. 1 pkt 3 lit. c oraz pkt 4 i 5, art. 99 ust. 2 pkt 1
lit. b oraz ust. 3 i 4, art. 100–105, art. 124 ust. 7, art. 125 pkt 10 lit. c–e, art.
125 pkt 10 lit. g w zakresie uchylenia art. 114 ustawy, o której mowa w art.
125, oraz art. 125 pkt 13–16, które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia
2013 r.;
3) art. 6 ust. 1 pkt 1, 3 i 6 lit. c oraz ust. 4, art. 8 ust. 1 pkt 1, 4 i 7 lit. a, a także
art. 13 ust. 1 pkt 1, które wchodzą w życie z dniem 19 stycznia 2013 r.;
4) art. 110, który wchodzi w życie po upływie 2 lat od dnia ogłoszenia.
Jak widać poprawna wersja to 7 lit. a, ponieważ we wskazanym fragmencie ustawy NIE ISTNIEJE pkt 6. lit a

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Ale jak kurs zaczęty to prawo nie działa wstecz?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Na to założę osobny wątek, czekam na odpowiedź z GITD.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

Cytuj:
Ale jak kurs zaczęty to prawo nie działa wstecz?

Nie działa . Chyba że jest wyraźnym zapisem ustawodawcy, że konkretne przepis ma moc wsteczną.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A ja tam na razie się niczym nie przejmuję. Parę miesięcy temu też mówiło się, że 18 latek nie może robić KWP. Cytowano ustawy, krzyczano, że taki temat już był itd. itp.
EFEKT: Kilka osób zrobiło KWP nie mając lat 21 i od razu "cytujący ustawy" zmienili śpiewkę.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Kilka osób zrobiło KWP nie mając lat 21 i od razu "cytujący ustawy" zmienili śpiewkę.
Ustawa o transporcie drogowym. Rozdział 7a, artykuł 39a.
Jeśli te kilka osób zrobiło, to ktoś ich nabił w butelkę i nie mają prawa wykonywać zawodu. Life is brutal.
A może proponujesz jakieś lepsze źródło, niż ustawy?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale mogli zrobić KWP w wieku 18 lat... to co, że są ograniczenia które po 21 urodzinach znikają.

Użytkownik

Użytkownik

Nie mogą. Na logikę, tak powinno być, ale nie mogą. Chyba, że mam starą ustawę.
Cytuj:
1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić
kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła:
a) 18 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy,
dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
- C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
- C1 lub C1+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną
przyśpieszoną,
b) 21 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy,
- C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną
przyśpieszoną,
Jak widać, nie ma tutaj wzmianki o tym, co mówisz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie zapytasz mych znajomych. Ale zapytasz użytkownika "Greg" z tego forum co robił KWP nie mając 21 lat.
Cytuj:
1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić
kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła:
przyśpieszoną,
b) 21 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy,
- C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną
przyśpieszoną,
To co zaznaczyłem to te właśnie ograniczenia 18 latka który zrobił KWP. Bo ograniczeniia ma takie same jak na C1,C1E. Które po 21 urodzinach zmieniają się na C,CE czyli bez ograniczeń.

Ostatnio zmieniony 22 gru 2011, 2:02 przez grzegor9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

1) ukończyła:
przyśpieszoną
,

Wg tego cytatu może zostać zatrudniony po zrobieniu KWP, ale ma ograniczenia tonażowe jak C1/C1+E. W wieku 21 lat automatycznie ograniczenia znikają. Po zrobieniu PEŁNEJ KW może jeździć bez ograniczeń tonażowych. W wieku 21 lat po prostu nie musisz robić 280h KW, wystarcza jedynie 140h.
Mój znajomy też zrobił KWP nie mając 21 lat (będzie miał w marcu), nikt go w balona nie zrobił, a szkolenie było finansowane z UE.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czyli skoro mówili mi w 3 ośrodkach, że będę mógł robić C, CE po lutym nie mając 21 lat. A ustawa wskazuje na to, że nie. To tylko można to wyjaśnić tak, że po prostu zrobię w wieku tych 18 lat prawko C, CE ale będę miał ograniczenia takie jak C1, C1E (przecież prawka C1, C1E się nie zdaje, a przynajmniej nie słyszałem o tym) czyli takie same ograniczenia jakie są dla 18 latka który zrobił KWP.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale zapytasz użytkownika "Greg" z tego forum co robił KWP nie mając 21 lat.
Zrobić może każdy i wszędzie, bo pieniądze od Ciebie każdy chętnie przyjmie. A czy papier po ukończeniu tego będzie miał moc prawną, to już może być inna sprawa.
Cytuj:
Wg tego cytatu może zostać zatrudniony po zrobieniu KWP, ale ma ograniczenia tonażowe jak C1/C1+E. W wieku 21 lat automatycznie ograniczenia znikają.
To już bardziej do mnie przemawia i w sumie jestem w stanie się zgodzić.
Ale inaczej bym to argumentował:
Cytuj:
1) ukończyła:
dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii
:
przyśpieszoną,
Czyli do prowadzenia samochodu potrzebujemy kategorii C1, która zezwala na jazdę od 3,5 do 7,5 tony. Kategoria C zezwala nam na jazdę pojazdami powyżej 3,5 tony (bez górnej granicy), więc możemy również prowadzić pojazd, do którego jest wymagana C1.
Dzięki za zwrócenie uwagi na szczegóły i nakierowanie.
Cytuj:
Czyli skoro mówili mi w 3 ośrodkach, że będę mógł robić C, CE po lutym nie mając 21 lat.
W ośrodkach to sobie mogą mówić. To są Twoje pieniądze, Twoje uprawnienia i również Twoje obowiązki, więc powinieneś znać przepisy, pod jakie zamierzasz podlegać decydując się na C, CE.
Cytuj:
A ustawa wskazuje na to, że nie.
Ustawa o kierujących pojazdami, o której jest wątek, jak najbardziej wskazuje, że tak. Tylko pod warunkiem ukończenia kwalifikacji wstępnej na podstawie rozdziały 7a ustawy o transporcie drogowym. Do lutego każdy robi sobie uprawnienia, jak chce, ale od lutego warunkiem uzyskania uprawnień przez 18-21 latka będzie ukończenie kwalifikacji.
Cytuj:
To tylko można to wyjaśnić tak, że po prostu zrobię w wieku tych 18 lat prawko C, CE ale będę miał ograniczenia takie jak C1, C1E (przecież prawka C1, C1E się nie zdaje, a przynajmniej nie słyszałem o tym) czyli takie same ograniczenia jakie są dla 18 latka który zrobił KWP.
Edytowałem. Raczej będzie możliwość ukończenia KWP i 18 lat do uzyskania uprawnień.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Ale zapytasz użytkownika "Greg" z tego forum co robił KWP nie mając 21 lat.
Zrobić może każdy i wszędzie, bo pieniądze od Ciebie każdy chętnie przyjmie. A czy papier po ukończeniu tego będzie miał moc prawną, to już może być inna sprawa.
Co nie zmienia faktu, że 18 latek może zrobić KWP i mieć kod 95. Wiem bo miałem w ręku prawko znajomego. I to się liczy - zrobił KWP mając 19 lat.

Użytkownik

Użytkownik

Tak, do tego doszliśmy wcześniej. Z tym, że Ty tylko mówisz, co ktoś zrobił, bo zrobić sobie może każdy wszystko, a mnie interesują podstawy prawne, w których, dzięki koleżance Guciek dostrzegłem takie małe szczegóły (wymienione w poprzednim poście), które zmieniają sytuację.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie rozumiem powyższego postu ale nieważne. Wierzę, że po tym lutym zrobią z kategoriami jak z KW (przed wejściem KW było jasno mówione, że 18 latek nie może robić KWP) czyli normalnie robi się kategorie ale do tych 21 lat ma się ograniczenia wagowe (chyba, że się zrobi pełną KW)

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
przed wejściem KW było jasno mówione, że 18 latek nie może robić KWP
Nie przypominam sobie. Zawsze chyba "była mowa", że 18 + KWP = ograniczenia 7,5t dla C1 i 12t dla C1E. Ale przyznam, że wtedy mało mnie to interesowało i nie wiem, jaki był stan prawny.

Od lutego samych kategorii nie zrobisz w wieku 18 lat. Jest wyraźnie napisane w UoKP, że dla kategorii C/CE wymagany wiek to 21 lat, czyli, jeśli byś robił sam dla siebie. Jeśli byś chciał to zrobić w wieku 18-21, to możesz zrobić tylko po uzyskaniu KW. Artykuł 8 i 9 Ustawy o Kierujących Pojazdami.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale jest mowa o wieku 18 lat i kat. C1, C1E. Teraz mi znajdź ofertę kursu na C1, C1E. Bo ja jakoś nie widzę.. tzn widzę ale bez ceny, a dla mnie to nie oferta.

Użytkownik

Użytkownik

Cholera, przepraszam, ale źle napisałem. Powinno być "jak dla C1" oraz "jak dla C1E", czyli mając C i KWP mamy tak naprawdę przez jakiś czas C1. Właśnie o tym mówiłem wcześniej i Guciek mnie "naprostowała".
Cytuj:
Ale jest mowa o wieku 18 lat i kat. C1, C1E.
Nie zrozumiałem. Gdzie? W ustawie o kierujących? Tak, tam jest, że od 18 lat można mieć C1 i C1E bez kwalifikacji, czyli prywatnie, dla siebie.
Chcąc C/CE musisz ukończyć kwalifikację na podstawie ustawy o transporcie, rozdział 7a, którego fragment podałem powyżej i doszliśmy do wniosku, że wtedy też można zrobić KWP oraz C/CE, z tym, że wtedy będzie ograniczenie jak dla C1/C1E, ale również można wtedy jeździć zawodowo. Robiąc C1/C1E "prywatnie" w wieku 18 lat nie możemy jeździć zawodowo bez KW (poza ustawowymi wyjątkami).

A, że nie ma za bardzo szkół C1, C1E, to można łatwo wyjaśnić. Nie ma chętnych na to, to OSK się nie opłaca kupować pojazdów przystosowanych dla jednego kursanta na pół roku, czy rok. Biznes. Choć raz w życiu widziałem w Szczecinie osobowego Transita szkoleniowego na D1.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie ma co się kłócić. Ty wiesz swoje, ja swoje. Zobaczymy w praktyce.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Tylko odnośnie tematu w jakim wieku można robić kwalifikację z punktu widzenia ustawy o transporcie drogowym:

Art. 39b. 1. Do uzyskania kwalifikacji może przystąpić osoba:
1) która na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
a) przebywa co najmniej 185 dni w roku ze względu na więzi osobiste lub zawodowe, albo
b) studiuje od co najmniej sześciu miesięcy i przedstawi zaświadczenie potwierdzające ten fakt, lub
2) niebędąca obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, mająca zamiar wykonywać przewozy na rzecz podmiotu mającego siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.