Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4287442
Samochód: Volvo V40

Cytuj:
Zmiany dopiero za rok więc luzik Panowie!!
;)
To jest jak na razie propozycja ustawy, dopiero ogłoszą czy tak stanie się naprawdę.

Jeszcze taka ciekawostka wyczytana na Interii. http://motoryzacja.interia.pl/prawo_jaz ... 42985,3461
Cytuj:
Prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E lub T będą wydawane na okres 15 lat, a prawa jazdy kategorii C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D lub D+E na okres 5 lat. Ustawa zaczyna obowiązywać od 11 lutego 2012 roku, ale część przepisów wchodzi w życie dopiero 19 stycznia 2013.
Jak widać, wiek się prawdopodobnie nie zmieni. :roll:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Coś mi się nie chce wierzyć, że tak nagle wyskoczyli z zupełnie innymi zasadami itd.
Moim zdaniem ściema wyprodukowana przez portale internetowe.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Dziś minister nowak powiedział, że za rok.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Od samego początku to wszystko było dziwne.
I dobrze, że za rok to wprowadzają :D Może nawet i zdążę zrobić sobie prawko na A:D
Nie wiecie może jak to jest z egzaminem jak się ma kat. A1? Też trzeba zdawać teorie? Czy od razu idzie się na praktykę?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Peugeot Boxer L3H3/ Audi a4

takie pytanie mam, ponoć na C, CE mieli po lutym dawać prawko na 5 lat tylko, czy jeśli rząd wprowadzi zmianę, nie od lutego a od przyszłego roku to znaczy że przez ten rok dalej będą bezterminowe? czy sama zasada egzaminowania pozostaje tak jak to było do tej pory a skutki- na B zielony listek itp., terminowe prawa jazdy będą wprowadzone juz teraz?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Kolego zawodowe prawka: C,C+E,D zawsze były terminowe. Posiadać w portfelu możesz je bezterminowo jednak gdy podejmujesz pracę to automatycznie robisz badania i wkładkę przez co prawko staje się ważne na okres 5 lat.

Użytkownik

Użytkownik

dzięki kolego, a powiedz mi, zakładając że z badaniami nie będzie problemów, na jaki koszt powinienem sie przygotować co te 5 lat ? chodzi mi o orientacyjną cenę.
czy badania wykonuje się tylko w przypadku wykonywania transportu drogowego, czy też w przypadku przewozu na potrzeby własne ?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

Pan minister jasno się wyraził że ustawa nie wejdzie w życie z powodu braku systemu informatycznego, także temat raczej do zamknięcia :)

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Od samego początku to wszystko było dziwne.
I dobrze, że za rok to wprowadzają :D Może nawet i zdążę zrobić sobie prawko na A:D
Nie wiecie może jak to jest z egzaminem jak się ma kat. A1? Też trzeba zdawać teorie? Czy od razu idzie się na praktykę?
Sama praktyka :]

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolego zawodowe prawka: C,C+E,D zawsze były terminowe. Posiadać w portfelu możesz je bezterminowo jednak gdy podejmujesz pracę to automatycznie robisz badania i wkładkę przez co prawko staje się ważne na okres 5 lat.
Mi tam i tak dali na pięć lat kategorie C, CE. Czyli będę miał w portfelu terminowe nawet bez KW i kodu 95.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Użytkownik

Użytkownik

Szkoda, że od lutego wchodzi ta zmiana wieku na C, C+E czyli od 21...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Cytuj:
Mi tam i tak dali na pięć lat kategorie C, CE. Czyli będę miał w portfelu terminowe nawet bez KW i kodu 95.
Ale jeśli nie będziesz wykonywał zawodu kierowcy, tylko będziesz pracował w środowisku nie związanym z transportem to nikt Ci tych kategorii nie odbierze.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No dla zawodowego też raczej nikt nie zabierze. Co najwyżej prawko może stracić ważność. Po negatywnym orzeczeniu lekarskim trzeba odczekać rok, a potem można znowu iść na badania.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Cytuj:
Jak zwykle wszystko chcą wdrożyć na szybko, a potem wyskoczy kupa problemów i sami nie wiedzą co z ty zrobić, była też mowa o przesunięciu tego na 2013 rok.

Użytkownik

Użytkownik

wiec z tego co tu zrozumiałem to mimo że prowadze transport na potrzeby własne,bez KW, to co 5 lat muszę wykonywać badania lekarskie. czy to są te same badania które wykonuje sie w szkole nauki jazdy przy zapisaniu się na kurs czy coś innego ? coś dodatkowo więcej ? jaki przybliżony koszt takich badań ?

czy w PJ będe miał zaznaczone ze jest ważne na okres 5 lat czy tak jak w przypadku B bezterminowe ?

czy jeżeli niedawno zdałem C, podpisując wniosek o wstrzymanie dokumentów, bo odrazu zaczynam CE i egzamin będe miał prawdopodobnie pod koniec lutego to czy coś w moim PJ sie zmieni? jeśli oczywiście zmiany przepisów w jakimś stopniu wejdą w życie 12 lutego

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
była też mowa o przesunięciu tego na 2013 rok.
no przecież przesunęli na 2013r

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
była też mowa o przesunięciu tego na 2013 rok.
no przecież przesunęli na 2013r
mogę się mylić, ale z tego co kojarze to planują i chcą przełożyć na 2013, ale jeszcze tego nie zrobili. jeśli się mylę, proszę mnie poprawić

Użytkownik

Użytkownik

wczoraj trąbili w tv że przekładają na 2013 chociaż zawsze może im się coś pozmieniać.za nimi nie trafi;)

ale skoro już sam minister tak powiedział to raczej nie robiłby zbędnego zamieszania gdyby miało to być nieprawdą.
wczoraj jeszcze przed podaniem tych wiadomości do mediów napisałem maila do WORD z zapytaniem czy nowe przepisy wchodzą od lutego czy może od czerwca,ale jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi :)

Użytkownik

Użytkownik

ja sie zaczytałem na onetach i innych interiach i tam jest napisane :
Cytuj:
"Podjęliśmy decyzję w resorcie, aby wystąpić do Sejmu z prośbą o przedłużenie vacatio legis do stycznia 2013 r." - powiedział Nowak. "Mam nadzieję, że do końca miesiąca nowelizacja trafi do prezydenta" - dodał.
z tego wynika, że puki co jest tak jak było mówione, dopiero jak to trafi do prezydenta i podpisze, przepisy wejdą w późniejszym terminie.

http://motoryzacja.interia.pl/prawo_jaz ... ku,1742985