Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 gru 2011, 14:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Ale mieszacie. JEst nawet w ustawie tej nowej ze jak zaczniecie chocby teraz kurs to konczycie go na tych samych zasadach co są jeśli kurs przedłużyłby sie poza 11 luty z powodu duzej ilości kursantów i wolniej wyjeźdzanych godzin albo ze na egzamin trzeba czekac dłuzej. Zresztą któryś juz pisał na forum ze zmienia sie od lutego teoria a tak to wiek ten sam jest sie dowiedział bo pytał w ośrodkach szkolenia kierowców.

Post Wysłano: 20 gru 2011, 15:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Co?? A w ośrodku była inna gadka..
Powtarzam 3 ośrodki mówiły, że zmienia się tylko teoria. WORD nie wiedział nic (pfff nawet o nowej teorii nie wspomniał).

Post Wysłano: 20 gru 2011, 15:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7423111

To mnie instruktor niepotrzebnie wystraszył i wprowadził w błąd.
Teraz mogę już spokojnie 'spać' :wink:

Post Wysłano: 20 gru 2011, 16:12

Użytkownik

Użytkownik

Byłem dzisiaj w WORD w Dąbrowie Górniczej i w POK mi powiedziano, żeby poczekać, bo oni sami nie wiedzą, ale, że coś się na pewno zmieni.

Post Wysłano: 20 gru 2011, 16:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Co?? A w ośrodku była inna gadka..
Powtarzam 3 ośrodki mówiły, że zmienia się tylko teoria. WORD nie wiedział nic (pfff nawet o nowej teorii nie wspomniał).
No spokojnie kolego nie mówie o Ciebie. Powtórzyłem to co ty mówiłes czyli że sie dowiedziałeś ze zmienia sie teoria od nowego roku a wiek zostaje ten sam.
Tylko nie wiem czemu inni mieszają gadają głupoty i cos co sie kupy nie trzyma czyli ze jak teraz zacznie kurs i nie zdąrzy do 11 lutego 2012r to przepada mu to i czeka do skonczenia 21 roku zycia ZAL. nie ma to logiki w ogóle. Skoro ktoś zacznie teraz prawko na starych zasadach to konczy chocby nawet po 11 lutym 2012 na tych samych zasadach co są teraz.

Fragment nowej ustawy:
Art. 134.
1. Szkolenie osób ubiegających się o wydanie prawa jazdy prowadzone w dniu wejścia w życie ustawy w formie kursu lub zajęć szkolnych jest kontynuowane na podstawie dotychczasowych przepisów.
2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o wydanie prawa jazdy wydane na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane.
3. Egzamin państwowy złożony z wynikiem pozytywnym przed dniem wejścia w życie ustawy uznaje się za spełniający wymagania określone w ustawie.

Post Wysłano: 20 gru 2011, 18:13

Ja proponowałbym posługiwać się na forum tylko sprawdzonymi źródłami informacji a takimi są napewno ustawy. I na tym koniec, bo to, że jeden drugiemu powiedział coś albo pani w okienku powiedziała to sobie można zatrzymać dla siebie. Jak każdy zacznie pisać co u siebie w WORDzie się dowiedział to pewnie jakieś sf wyjdzie z tego. Po to są linki do ustaw na forum, żeby każdy się mógł z nią zapoznać, ew, zacytować fragment w poście i napisać czego się nierozumie a wy po raz setny się pytacie o to samo i za każdym razem, każdy odpowiada inaczej, przecież idzie pie***ca dostać. Ogarnijcie się trochę niektórzy bo siejecie niepotrzebny zamęt na forum.

Post Wysłano: 22 gru 2011, 1:19

Użytkownik

Użytkownik

Bo każdy chce się dowiedzieć a nikt nie potrafi tego dobrze i jasno wytłumaczyć. Powinna być jasno postawiona odpowiedź typu: Tak, przepisy zostaną zmienione i wiek dla danej kategori bedzie wynosil tyle i tyle. Nie, zmiany zajdą tylko w egzaminie, lecz wymagań wiekowych nie zmieniają...

Z Wami to idzie sie dowiedzieć wszystkiego i niczego jednocześnie...

Ja wiem tyle że w styczniu zaczynam kurs na C i po sprawie. Wprowadzą zmiany to wprowadzą, najwyżej poczekam ;)

Post Wysłano: 22 gru 2011, 13:15

Naucz się czytać i interpretować ustawy. Całe życie będziesz o wszystko pytał innych ludzi albo pisał na forum ?

Post Wysłano: 31 gru 2011, 15:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7423111

http://portalnaukijazdy.pl/pl/news/blog ... ycie-2383/

"...braku możliwości podejścia do egzaminu na prawo jazdy kategorii C i D, które rozpoczęły, lub zakończyły kurs w okresie obowiązywania starego prawa. Po 11 lutego wiek minimalny dla kursantów kategorii C będzie wynosił 21 lat, a dla kategorii D 24 lata (dotychczas odpowiednio 18 i 21 lat)"

Post Wysłano: 31 gru 2011, 19:24

Cytuj:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
1) 14 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii AM;
2) 16 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A1, B1 i T;
3) 18 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A2, B, B+E, C1
i C1+E;
4) 20 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba
co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;
5) 21 lat – dla motocykli trójkołowych o mocy przekraczającej 15 kW, jeżeli
osoba posiada prawo jazdy kategorii A;
6) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1 i
D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;

7) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
a) A – jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii
A2,
b) D i D+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 2, ust. 3 pkt 3 oraz art. 9;
8) 21 lat – dla tramwaju;
9) 15 lat – dla pojazdu zaprzęgowego;
10) 10 lat – dla roweru;
11) 17 lat – dla roweru wieloosobowego lub przewożącego inną osobę;
12) 13 lat – dla jadącego po jezdni wózka inwalidzkiego;
13) 21 lat – dla kolejki turystycznej.
Cytuj:
2. Wymagany minimalny wiek do kierowania dla żołnierzy kierujących pojazdami
Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej wynosi:
1) 18 lat – dla pojazdów określonych w pozwoleniu wojskowym kategorii A,
C i C+E;

2) 19 lat – dla pojazdów określonych w pozwoleniu wojskowym kategorii D.
Cytuj:
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału
7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek
do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
Gorzej jak z dziećmi....

Post Wysłano: 12 sty 2012, 19:54

Użytkownik

Użytkownik

Znowu namieszam.
Dzisiaj na jazdach instruktor mi powiedział, że do 15 lutego muszę mieć egzamin, ponieważ tylko teoria zostaje taka sama, a przepisy się zmieniają i, że kat. C od 21 lat.
Szukałem czegoś na temat, ale nic nie znalazłem. Jest ktoś w stanie to potwierdzić.

Post Wysłano: 12 sty 2012, 20:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Przecież od przyszłego roku wchodzi ta nowa ustawa. :shock:
Więc ja od razu po maturze robię C, potem C+E jak będą pieniądze. ;)

Post Wysłano: 29 sty 2012, 13:42

Użytkownik

Użytkownik

Siemka to wie ktoś jak to jest z tym egzaminem na kat C, skończyłem kurs na C i poszedłem się zapisać na egzamin do ośrodka(WORDa) w poniedziałek 23.01 i powiedzieli mi że nie mogą przyjąć mojego zgłoszenia bo nie mam ukończonych 21 lat, i że ciągle czekają na podpis prezydenta tej nowelizacji. A we środę 25.01 przeczytałem ze prezydent podpisał tą nowelizację ze przesuwają te nowe przepisy co miały wejść od 11 lutego na styczeń 2013,tylko ze tam napisane było ogólnie ze podpisał i przesuwają a nic nie było o tych nowych wymaganiach wiekowych.
Wie ktoś czy one też się przesuneły??

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 0:19 przez zdrzalson, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 29 sty 2012, 17:56

Zmień szkołe, jak na dzień dobry ukazują taką niewiedzę to co będzie potem.....

Post Wysłano: 29 sty 2012, 23:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086883
Samochód: Ducato

on poszedl do WORDu sie zapisac na egzamin

Post Wysłano: 30 sty 2012, 7:59

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Siemka to wie ktoś jak to jest z tym egzaminem na kat C, skończyłem kurs na C i poszedłem się zapisać na egzamin do ośrodka(WORDa) w poniedziałek 23.01 i powiedzieli mi że nie mogą przyjąć mojego zgłoszenia bo nie mam ukończonych 21 lat, i że ciągle czekają na podpis prezydenta tej nowelizacji. A we środę 25.01 przeczytałem ze prezydent podpisał tą nowelizację ze przesuwają te nowe przepisy co miały wejść od 11 lutego na styczeń 2013,tylko ze tam napisane było ogólnie ze podpisał i przesuwają a nic nie było o tych nowych wymaganiach wiekowych.
Wie ktoś czy one też się przesuneły??
Idź tam jeszcze raz i ustal ten egzamin, ja nie mam 21 i mi ustalili bez problemu w WORD w DG.

Post Wysłano: 30 sty 2012, 13:41

Niedoczytałem. Tu właśnie wychodzi działanie administracji w naszym kraju. Nie pojmuję tego jak osoby pracujące w WORDzie mogą nie orientować się w przepisach.

Post Wysłano: 30 sty 2012, 15:35

Użytkownik

Użytkownik

A to wiecie czy mogę się już zapisać na egzamin z prawka kat C , bo jeszcze nie mam 21 lat??

Post Wysłano: 30 sty 2012, 19:24

Idź do WORDu się zapytaj bo teraz co WORD to nowy obyczaj.

Post Wysłano: 30 sty 2012, 20:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ta... moze byc tak jak jumas mówi... chociaz wątpie. Ogólnie całe to egzaminowanie i to na każdą kategorie zostawia wiele do życzenia ale to grubszy temat. A w wordach jak i urzędach państwowych które wielce szykują ustawe mają taki burdel za przeproszeniem ze sami nie wiedzą tak na prawde jak jest.