Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 sty 2012, 0:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam, potrzebuje informacji na temat najlepszych interfejsów diagnostycznych dla samochodów ciężarowych (MAN, Scania, Volvo, Daf) i mile widziane tez naczepy, sprzęt budowlany/rolniczy które dostępne są na rynku dla zwykłego śmiertelnika, bo mam wrażenie ze te co maja ASO nie są dostępne w normalnej sprzedażny (chyba ze się mylę). Dosłownie każde info będzie przydatne: nazwa, cena, skuteczność, obsługa itd
Wiem ze zakup samego sprzętu nic nie da jeżeli osoba obsługująca to nie będzie wiedzieć co robi i tutaj moje drugie pytanie, czy w Polsce dostępne są kursy lub chociaż odpowiednia literatura która mogłaby wyjaśnić kwestie nie zawarte w instrukcjach?
Kiedyś na allegro byl na sprzedaż taki interfejs za coś koło 20-25 tys złotych i dopisane było ze kurs na dla kupującego w cenie... Do jakich kwestii mógłby się taki kurs ograniczać? Ogólnie chodzi mi o to czy sa organizowane kursy dla takich ludzi jak np na ADR'y, koparki itd :) (przepraszam za takie porównanie)

Post Wysłano: 21 sty 2012, 13:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam, potrzebuje informacji na temat najlepszych interfejsów diagnostycznych dla samochodów ciężarowych (MAN, Scania, Volvo, Daf) i mile widziane tez naczepy, sprzęt budowlany/rolniczy które dostępne są na rynku dla zwykłego śmiertelnika, bo mam wrażenie ze te co maja ASO nie są dostępne w normalnej sprzedażny (chyba ze się mylę).
Najlepszy interfejs diagnostyczny powinien byc uniwersalny, tzn. obslugiwac wszystkie ciezarowki dostepne na rynku lub ich wiekszosc, cos takiego nie istnieje a jesli jest napewno niespelni "wszystkich" twoich oczekiwan pokladanych w tym urzadzeniu.
Firmy dbaja o swoje interesy i wola abys naprawial twoje pojazdy w ich servisach, ale w koncu jestes klientem i masz prawo kupic sprzet do diagnostyki wlasnej ciezarowki lub jesli masz warsztat i chcesz rozszerzyc swoja dzialalnosc na diagnostyke elektroniki.
Niestety nie jest to tanie :( , oto przykladowa strona z tego typu sprzetem http://www.truckdiag.eu/, do tej pory spotkalem sie tylko z testerem Scania VCI2 plus oprogramowanie, znajomy to ma na wlasne potrzeby i przy kwocie okolo 150 pounds za jednorazowa diagnoze (tyle wola service za podpiecie sie do gniazda OBD II i zczytanie usterek) jest to sensowne rozwiazanie.
Cytuj:
Wiem ze zakup samego sprzętu nic nie da jeżeli osoba obsługująca to nie będzie wiedzieć co robi i tutaj moje drugie pytanie, czy w Polsce dostępne są kursy lub chociaż odpowiednia literatura która mogłaby wyjaśnić kwestie nie zawarte w instrukcjach?
Nie wiem jak inne testery ale np. ten Scanii sprzedawany jest razem podrecznikami obslugi w formie Pdf w kilku jezykach.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]