Strona 20 z 50 [ Posty: 997 ] Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 2250 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 gru 2011, 10:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Vw LT

ja wywóz nieczystości to nie wejdzie z tego co wiem:)
informacje z mojej gminy.

mam pytanie jak łatwo i sprawnie podnieść kabinę w starze 1142??
lub dostać sie do wlewu oleju?

Post Wysłano: 19 gru 2011, 21:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FM9 Volvo fl6 11

Bierzesz i podnosisz niema tu żadnej filozofi
a jak ciężko się podnosi to przy podniesionej można naciągnąć bardziej drążek skrętny ale to dwie osoby są do tego potrzebne

Post Wysłano: 19 gru 2011, 21:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: stare ale jare

Cytuj:
cos znajomy z konkurencji wspominał, ale nie wiem o co sie rozchodzi. Czytałem w gazecie, że umowy na wywóz śmieci nie będą podpisywane pomiędzy właścicielem nieruchomości a firmą wykonującą te usługi, ale pomiędzy firmą wykonującą usługi, a a samorządem terytorialnym, który będzie wybierał firmę świadczącą usługi (pewnie w drodze przetargu), ciekawe czy to samo będzie dotyczyło też ścieków. Gdybyście coś słyszeli to dajcie znać, o co chodzi z tymi zmianami, sam jestem ciekawy:)
Zgadza się,tak ma być :arrow: jednak gminy zastosują to tylko wobec właścicieli którzy nie będą mieli indywidualnych umów z firmami wywozowymi.
:arrow: czy instalowali wam program komputerowy za pomocą którego przekazywane są umowy do Urzędów (tzw.Eko Kosz) :?:

Post Wysłano: 19 gru 2011, 22:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:
cos znajomy z konkurencji wspominał, ale nie wiem o co sie rozchodzi. Czytałem w gazecie, że umowy na wywóz śmieci nie będą podpisywane pomiędzy właścicielem nieruchomości a firmą wykonującą te usługi, ale pomiędzy firmą wykonującą usługi, a a samorządem terytorialnym, który będzie wybierał firmę świadczącą usługi (pewnie w drodze przetargu), ciekawe czy to samo będzie dotyczyło też ścieków. Gdybyście coś słyszeli to dajcie znać, o co chodzi z tymi zmianami, sam jestem ciekawy:)
Zgadza się,tak ma być :arrow: jednak gminy zastosują to tylko wobec właścicieli którzy nie będą mieli indywidualnych umów z firmami wywozowymi.
:arrow: czy instalowali wam program komputerowy za pomocą którego przekazywane są umowy do Urzędów (tzw.Eko Kosz) :?:

nie, a co to takiego? kto to instaluje??

Post Wysłano: 27 gru 2011, 21:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

nie, a co to takiego? kto to instaluje??
jest to program za pośrednictwem którego przekazuje się co m-c do Wydziału O Środowiska dane z odbioru odpadów,ścieków itp.
I ten sam Wydz.OŚ instalował go na kompie w domu

Post Wysłano: 05 sty 2012, 11:57

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGM 18.250

Poszukuję cysterny asenizacyjnej z napędem 4x4 beczka od 8000 litrów w górę, wie ktoś skąd takie coś zdobyć???

Post Wysłano: 08 sty 2012, 15:18

Użytkownik

Użytkownik

zależy ile pieniędzy chcesz wydać, są firmy które zajmuja sie montażem zabudów asenizacyjnych.na allegro jest troche samochodów asenizacyjnych do sprzedania.

Post Wysłano: 09 sty 2012, 1:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Niestety gotowego raczej nie dostaniesz a co najmniej się nieźle naszukasz lepiej kupić jakieś podwozie
np to: http://otomoto.pl/mercedes-benz-1824-4x4-T2637309.html
i jechać do jakiejś firmy żeby zrobili zabudowę ewentualnie kupić jakąś używaną

Post Wysłano: 10 sty 2012, 18:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6462868
Samochód: Fiat Cinquecento ED

Na sam początek działalności to koledze i Star by wystarczył za 20tys gotowy z beczką, a po rozwinięciu interesu myśleć nad czymś większym. Np taki STAR: http://allegro.pl/star-200-asenizacyjny ... 47210.html
Drogi nie jest.

Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 19:48 przez DamLen, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie piszemy post pod postem, używamy funkcji zmień.

Post Wysłano: 04 lut 2012, 19:43

Użytkownik

Użytkownik

czesc chłopaki nie wiecie ile by kosztowało zrobienie beczki z wuko , beczka na nieczystosci z 8m3 a na wuko czyli wode z 2m3 , a moze wiecie gdzie kupie cało auto na alegro juz szukalem nic ciekawego nie bylo

Post Wysłano: 04 lut 2012, 21:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
czesc chłopaki nie wiecie ile by kosztowało zrobienie beczki z wuko , beczka na nieczystosci z 8m3 a na wuko czyli wode z 2m3 , a moze wiecie gdzie kupie cało auto na alegro juz szukalem nic ciekawego nie bylo
Niezbyt zrozumiale piszesz co chcesz zrobić :shock: wuko czy beczkę :?:

A teraz panowie :oops: nieskromnie pochwalę się że dziś w te mrozy (rano -24 C) zrobiłem rekord 14 szamb :D normalnie CHAOS :arrow: hmhm...gdyby tak było co dzień 8)

Post Wysłano: 04 lut 2012, 22:56

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Niezbyt zrozumiale piszesz co chcesz zrobić :shock: wuko czy beczkę :?:

A teraz panowie :oops: nieskromnie pochwalę się że dziś w te mrozy (rano -24 C) zrobiłem rekord 14 szamb :D normalnie CHAOS :arrow: hmhm...gdyby tak było co dzień 8)
łooooooooo syto :D mój rekord to 11 kursów, jak tam mrozy? daja sie ostro we znaki? ja wczoraj pompe przelałem i pomimo tego, że chodziła przez 15 minut żeby wyrzucić wszytsko i tak przyłapały łopatki;/ ale ja jakoś rozgrzałęm i powoli puściła, rowszytsko przez zamarznięty wizjer ehhhhh

Post Wysłano: 05 lut 2012, 14:23

Użytkownik

Użytkownik

Kolego chodzi mi o zrobienie beczki do wyciągania nieczystości połączoną z wuko http://otomoto.pl/man-18-224-wuko-aseni ... 62401.html
Coś takiego co w linku, tylko ja szukam coś większego 8m3 na nieczystości i min 1m3 wody do wuko.

Post Wysłano: 05 lut 2012, 20:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

wizjera to musi pilnować :!: przerabiałem to ubiegłej zimy i teraz jeśli czasowo nic nie pokazuje to profilaktycznie zaczynam podgrzewać (a i tak 2razy złapało) co do pompy to mam możliwość zalania bezpośrednio olejem+podgrzanie i odpukać jakoś idzie :wink:

Post Wysłano: 05 lut 2012, 23:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Rolnikom beczki pozamarzały, taki nawał roboty, ze nie idzie wyrobić, a zrobi sie +10 to znów wszystko wróci do normy :/

Do szkiełek mamy rurki o dość sporej średnicy wiec nic nie marznie, jedynie co beczka to trzeba "przepuszczać" ogień w rurę, która wyciąga powietrze z beczki, bo tam mogło by zamarznąć.

W dużym mamy tam rurę taka jak wąż do ciągnięcia wiec ciężko mu zamarznąć :)

No i ciekawostka... Przy -24, podczas wrzucania węża do szamba, wąż (sztywny jak !!! ) złamał się i pół poszło do szamba :mrgreen: Ale jajca :lol:

Post Wysłano: 06 lut 2012, 23:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wizjer jak nie ocieplony to i potrafi przymarznąć mi wczoraj też przyłapał
a tak oprócz wykucia trzech przerębli siekierą to nic się ciekawego dzisiaj się nie działo :P no i jednemu klientowi przy próbie podgrzania palnikiem pokrywy opaliło brwi jak się gazy zajęły. :twisted:
Jednak w gównie jest potęga.

Post Wysłano: 08 lut 2012, 18:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Mam takie "glupie" pytanie ;)

Jakie sa najczesciej stosowane szybkozlaczki do wezy do poboru nieczystosci? Jaka powinna byc rura (koniecznie sztywna!) i gdzie ja mozna kupic na Slasku?

Chce rure do mojego szamba zamocowac na stale i wyprowadzenie zrobic w plocie, co by sobie podworka brudna rura nie packac a i zycie ulatwic, bo "szambiarz" nie bedzie musial na mnie czekac a po prostu sie podepnie i swoje zrobi :)

Post Wysłano: 08 lut 2012, 22:01

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Mam takie "glupie" pytanie ;)

Jakie sa najczesciej stosowane szybkozlaczki do wezy do poboru nieczystosci? Jaka powinna byc rura (koniecznie sztywna!) i gdzie ja mozna kupic na Slasku?

Chce rure do mojego szamba zamocowac na stale i wyprowadzenie zrobic w plocie, co by sobie podworka brudna rura nie packac a i zycie ulatwic, bo "szambiarz" nie bedzie musial na mnie czekac a po prostu sie podepnie i swoje zrobi :)

bardzo dobry pomysł, ułatwi robote firmie asenizacyjnej i oszczędzi wjazdu ciężkiego sprzętu na posesje, gdzies w necie widziałem już takie rozwiązania. Z tego co zauważyłem, najczęściej stosuje się tzw złącza strażackie, można je zakupić w internecie(ja takie mam), ale warto zapytać też na składnicach części do maszyn rolniczych. wg mnie rura nie musi być wcale sztywna, możesz zastosować elastyczny wąż podciśnieniowy, na który założysz w/w złącze strażackie i tyle, ale najlepiej poprostu dowiedz się jakie złączki i średnice stosują firmy asenizacyjne na Twoim terenie, będziesz miał wtedy pewność :)

Post Wysłano: 08 lut 2012, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Spotkałem się z czymś takim, ze szambo było za domem, a wjazd był bardzo wąski, koleś położył rurę pcv z szamba do bramy. W bramie było wyjście ze złączką gdzie podczepiało się zwykła przedłużkę i ciągnęło. Z tego co pamiętam było gdzieś ze hmm... 30 metrów? Instalacja była szczelna więc nie było żadnego problemu z napompowaniem beczki ;D

Pamiętaj tylko, żeby nie dać rury przy samym dnie, daj ją z 5-10cm od dna, może Ci kilka cm w szambie zostanie, ale jak rura sie poluzuje i "przyssie" do dna, beczki nieuciągnie... ;/

Post Wysłano: 09 lut 2012, 1:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Najlepiej dać rurę wodociągową nie mylić z kanalizacyjną chociaż i z takiej też widziałem (nie polecam chyba że się to zrobi z "głową" trochę sylikonu i sporo betonu i też się sprawuje poprawnie) elastyczny wąż asenizacyjny musi być porządnie zakotwiczony i porządnej firmy inaczej są z nim same problemy spotkałem się z przypadkiem że tak się zawiną że jego koniec znajdował się pod włazem po 30 nim walki wybrałem konwencjonalnie.
Wymiary:
gwinty 4 cale
średnica zewnętrzna złącza pod przewód asenizacyjny (wewnętrzna węża) 110 mm
Przyłącze musi się znajdować poziomo a kryza być nieruchoma powinno
być też miejsce na dokręcanie węża kluczem koniec rury dobrze jest obciąć
pod kątem 45 stopni.
Są 2 rodzaje złączy strażackie (storz) http://www.rynmar.pl/zlacza_strazackie_laczniki.php
oraz asenizacyjne (perrot) http://www.rynmar.pl/zlacza_perrot_koncowki.php
stosowane głównie przy beczkowozach (rolniczych) te są raczej rzadkością
większość rzeczy kupisz w dobrym sklepie hydraulicznym ewentualnie jakaś agroma

Strona 20 z 50 [ Posty: 997 ] Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 2250 Następna