Cytuj:
To dostań się na politechnikę po technikum.
Nie pisz "Waść" głupot.
W zeszłym tygodniu mój syn "młodzieniec" obronił pracę inżynierską, uzyskał tytuł. Skończył technikum elektroniczne ze specjalnością "Administrator sieci ...... coś tam
" . po skończeniu technikum złożył papiery na Politechnikę Wrocławską wydział elektroniczny . Nie powiem dokładnie jaką specjalizację skończył ( trochę to zagmatwane ) coś związane z programowaniem mikroprocesorów. Obecnie od 01.01.2012 pracuje w oddziale skandynawskiej firmy.
Zatem jak widzisz jak ktoś chce, to skończy polibudę nawet po technikum. By nie było niedomówień, w pierwszym roku naprawdę mocno musiał przyłożyć się do przedmiotów ( matma , fiza ), ponieważ program nauczania w Technikach jest cokolwiek różniący się od liceum ogólnokszt. Nie miał z tymi przedmiotami trudności dawał spokojnie radę, natomiast nie było najmniejszych problemów z przedmiotami zawodowymi. Wtedy to dopiero pokazało co daje ukończenie szkoły średniej technicznej.
Zawsze mówię i będę powtarzał: "Dla chcącego nic trudnego".
Kolejny przykład : Proszę - osobiście kończyłem zawodówkę, technikum oraz zrobiłem inżyniera potem mgr ( fakt , że dawno to było ), i nie było z tym żadnych problemów.
A to, że sporo lat siedzę za fajerką ??? No cóż zrobić jak: " człowiek ma duszę cygana" i lubi koczownicze życie , które go ciągnie w świat
.
Sorrry za OT - wracając do tematu.
Czy warto kończyć Tech Logist. - myślę , że warto lecz należy zadać sobie pytanie - czy potem będę zadowolony z takiej pracy. ???
Nie wiem jak w tych szkołach uczą - wiem, że spedytorzy bardzo słabo znają chyba najważniejszą ustawę
561/2006
Zresztą jak w każdym zawodzie należy się dokształcać samemu, i czytać oraz studiować wiele Ustaw oraz Zarządzeń - tzn. doczytać oraz zapoznać się z nimi. W programie szkolnym wiele bardzo ważnych spraw - omija się lub program nauczania nie obejmuje tego zakresu. Dlaczego ??? Ano dlatego ( tak mi się wydaje ), że programy nauczania układają bardzo niekompetentne osoby, mające mgliste pojęcie o Transporcie oraz Logistyce , lub będące na poziomie Ery XV wieku.
Pozdrawiam