Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 mar 2012, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: scania

Witam, mam scanie 6x4(do drewna) na poduszce i interesuje mnie dociążenie mostu (auta ze skandynawii mają taką zabawkę) - jak podejść do tematu?

Post Wysłano: 02 mar 2012, 21:24

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Trzeba kilka klocków dorzucić grubszym końcem na przód, co ja Ci będę tłumaczył...

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 02 mar 2012, 22:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5718619
Samochód: Scania R560 6x4

Cytuj:
Trzeba kilka klocków dorzucić grubszym końcem na przód, co ja Ci będę tłumaczył...

Haha dobre, na prawdę...

Co do tematu to kiedyś oglądaliśmy taką Scanię to normalnie nad osią miała na środku poduszkę i klawiszem w kabinie się ją pompowało i coś to chyba musiało ją dociążyć ale w praktyce nie wiem jak to działa.

Post Wysłano: 03 mar 2012, 10:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

U nas jest scania 6x4 na resorze wiec powiem Ci jak to jest u nas. Tyl jest na "kolysce" i nad pierwszym mostem jest taka duza poducha od gory zamontowana. I jest w kabinie taki klawisz z dwoma kolkami i jedno podniesone, moze zanajdziesz. Wiec nim nabijasz powietrza do niej przez co pierwsza jest dociazona a druga mniej. Dobre przy jezdzie na pusto pod gorke po sniegu lub lodzie tylko o ile pamietam musisz wlaczyc blokade. Mamy scanie do stosu z przyczepa.

Post Wysłano: 03 mar 2012, 20:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: scania

Interesuje mnie zaw. pneumatyczne, czy system "spuszcza" powietrze z poduszek na moście środkowym, czy "dowiewa wiatru" do mostu tylnego, pewnie elektro zawór tym steruje, ale jak go podłączyć aby nie kolidowało z innymi zaworami, dzięki za informacje.

Post Wysłano: 03 mar 2012, 20:56

Użytkownik

Użytkownik

jak 6 x 4 to rozumiem ze oba mosty sa napedowe??

W aucie z wleczona osia system ELC i trojpozycyjny przelacznik zalatwia sprawe. Dolne polozenie to os opuszczona, srodkowe to podniesiona a gorne to przenoszenie obciazenia.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]