Cytuj:
No nie tak do końca jak ty to widzisz, mylisz się. System w wojsku jest opracowany na podstawie wielu lat istnienia armii zawodowej, nie jest to może system najlepszy, ale jak widać ma funkcjonować i dużo wody w Wiśle upłynie zanim to się zmieni. Tu chodzi, że jak ktoś przez 12 lat nie kształci się, nie awansuje to jest miernym żołnierzem nie wart nawet tej przyszłej emerytury, oczywiście zdarzają się różne przypadki odmienne od reguły, ale one dotyczą przypadków pojedynczych!
Ten system nie jest opracowywany na takiej podstawie jak piszesz. To jest widzi mi się ministra jak i rządu. Jaki sens miało przyjmowanie na etaty podoficerskie ludzi z cywila po 12 miesięcznym przeszkoleniu. Jednocześnie zwalniając doświadczonych st. szer bo mijał im 12 rok służby bez możliwość i praw do szkół podoficerskich:?: Taki system był dobry
Myślisz że nie ma starszych szeregowych z tym licencjatem o uprawnieniach nie wspomnę, którzy mają problemy z otrzymaniem zgody na szkołę podoficerską
Ile wart jest w takim razie dla Ciebie kapral po szkole średniej (LO lub technikum) który kilka lat temu dostał się do wojska po 12cznym przeszkoleniu w porównaniu z szeregowym z 12letnim stażem
I kto jest miernym żołnierzem
To nie są pojedyńcze przypadki, są ich tysiące.
Cytuj:
Coś tam wiesz,ale nie wiem,czy sam jesteś/byłeś/ wojsku czy masz wujka,kolegę....
Owszem dowódca nie jest w stanie Cię zmusić-ale na nieformalnym spotkaniu powie Ci wprost-że ci którzy odmówią wyjazdu-mogą spotkać się z odmową przedłużenia kontraktu/sam to usłyszałem/....Proste prawda?
Od wyrażenia zgody jeszcze daleka droga do wyjazdu na misję... Jak nie chcesz lecieć to zawsze na badaniach możesz odpaść.
Cytuj:
Po drugie-jeżeli jesteś skierowany na takie stanowisko na misji,na które bardzo trudno znaleść kogoś innego/ze względu na specyfikę pracy,wyszkolenie,etc.../,to wyślą Cię nawet z próchnicą...Wiem co piszę,bo byłem na ostatniej misji w Iraku i pojechałem z próchnicą.
[/quote]
Myślisz, że byłeś osobą niezbędną do prawidłowego funkcjonowania PKW Irak? I w całym Wojsku Polskim nie było nikogo innego
OT się robi