Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 kwie 2012, 23:21

Użytkownik

Użytkownik

Mam problem z biegiem wstecznym i tym najwolniejszym (pełzającym!?).

Wygląda to tak: na zimnym silniku wszystko działa w miarę jak powinno, ale po przejechaniu kilku kilometrów, jak się wszystko rozgrzeje, mam problem z wrzuceniem biegu wstecznego, a właściwie jest to niemożliwe, są tylko zgrzyty i nic poza tym... Tarcz sprzęgła ma ok 8,5mm jeszcze, więc ok, docisk przy wciskaniu sprzęgła pracuje. Jakieś podpowiedzi co może być powodem tego? Pozostałe biegi wchodzą dobrze, nie ma żadnych zgrzytów, problem pojawia się przy wstecznym, dopiero na rozgrzanym silniku.

Post Wysłano: 04 kwie 2012, 8:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

A jak wbijesz 1 albo 2 i potem wsteczny też zgrzyta ?
Bieg wolny będzie wchodził z zgrzytem bo jest to bieg która da się wrzucić bez sprzęgła podczas awarii. Poprawcie mnie jeśli się mylę ?

Ale powiem ci to normalne w Scaniach :lol:

Post Wysłano: 04 kwie 2012, 12:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Nie wladowałeś wsteka przed zatrzymaniem sie auta do końca ? Spróbuj włożyć wsteczny np 4 bieg i wsteczny i próbuj tak na każdym z kolei.

Skrzyni i tak jak nigdy tego nie robiłeś, nie widzialeś jak ktoś robi nie zrobisz. Bynajmniej radze nie próbować.

Wolny bieg jest tak jak wsteczny nie synchronizowany.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 04 kwie 2012, 19:11

Użytkownik

Użytkownik

Pojazd zawsze zatrzymany i dopiero próba wbicia wstecznego. Może gdzieś coś trzeba wyregulować, jakąś dźwigienkę, żeby dokładniej wybierało, czy gdzieś jakiś zawór odpowiada za to... Nie wiem, pytam może ktoś miał taki przypadek i zaoszczędzi zbędnego głowienia się. Niedługo mam z tą scanią do czynienia więc nowość to dla mnie. Gdyby z tarczą sprzęgła coś było nie tak, to raczej by na każdym biegu był ten problem... Zdaję sobie sprawę, że nie mam co grzebać przy skrzyni, ale może coś wystarczy podregulować, przeczyścić więc pytam :)

Kolego Michas 2, gdyby to było normalnie w Scani to nikt by tym nie jeździł, bo żeby wrzucić wsteczny po przejechaniu ok 50km muszę zgasić silnik, zgrzyt i nic więcej... To chyba jak ojciec starkiem pomykał to tam takie zgrzyty były normalne, że po 5 sekundach w końcu ten bieg wskoczył jak się dobrze "przygazówki" nie dało... ;]

Post Wysłano: 05 kwie 2012, 14:59

Użytkownik

Użytkownik

Możesz spróbować, odkręcić dźwignię i ręcznie ktoś na skrzyni, podczas gdy druga osoba jest w środku próbować wrzucać bieg, wykluczysz awarię skrzyni i upewnisz się, że to problem z dźwignią, ale zacząłbym od podregulowania wybieraka przy skrzyni. Do regulacji masz fasolkę oraz taki poprzeczny drążek.

Przed regulacjami sprawdź pierwotne ustawienia, żeby nie okazało się, że jednak ustawisz gorzej niż było.

Post Wysłano: 10 kwie 2012, 22:03

Użytkownik

Użytkownik

Przypuszczam, że coś z dociskiem jednak... Jest coraz gorzej, teraz już nawet nie mogę wbić żadnego biegu, jak próbuję to zaraz ciągnie... Trzeba będzie jutro rozebrać jednak ;/

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]