Cytuj:
Witam, na wstepie odrazu powiem, ze kwalifikacje posiadam i wlasnie sie drukuje z kat.C
Mam jednak pytanie co do orzeczenia, na orzeczniu lekarskim mam wpisane: dzialalnosc gospodarcza, a przy stanowsku: kierowca C, czy przy wyrabianiu kat CE, beda jakies problemy w zwiazku z tym wpisem? , badz u przyszlego pracodowcy, chcac jezdzac z przyczepa/naczepa?
jeśli masz kategorię C + KW + orzeczenie lekarskie z medycyny pracy to wbiją ci w prawko tzw. kod 95 ( ważny 5Lat) i możesz na nim śmigać bez problemu u przyszłego pracodawcy - sam tak miałem i jeździłem
zdając prawko na C+E np: po roku (ja tak robiłem) musisz mieć orzeczenie lekarskie na C+E także tamto na C będzie nie właściwe więc musisz zwrócić się do tego samego lekarza co byłeś z C o orzeczenie i niech ci wyrobi nowe orzeczenie z kategorią C, C+E oczywiście z datą ważności z orzeczenia na kategorię C ( unikniesz badań tych samych nie potrzebnych )
no chyba że chcesz wszystkie badania robić od nowa - to będzie wtedy nowa data ważności nawet przy kategorii C
Bo jeśli nie zrobisz tak jak ci napisałem a oddasz dokumenty do wyrobienia bo powiększyłeś kategorię prawa jazdy o :E" to dostaniesz prawko z tymi kategoriami ale bez kodu 95 także będziesz musiał zrobić badania i znów wyrobić prawko i dopiero zasiąść za kółko ... inaczej nie wolno ci siadać za kółko jak nie ma się wbitego kodu-95 z orzeczenia lekarskiego pod dana kategorię ( chodzi tu o pracę - bo prywatnie z pustą ciężarówką po bułki na śniadanie dla siebie do sklepu możesz jechać )