Cytuj:
1. Podejrzen nie beda miac bo skoro WK wydal prawko to wszystko musi byc zgodnie z przepisami
Mogą mieć. Jeśli Cię wyczują, że kombinujesz, mimo, że masz 95, to raczej nie będzie dla nich problemem skontaktowanie się z WK, żeby podali im na jakiej podstawie posiadasz świadectwo kwalifikacji.
Cytuj:
2. Zatrudnia Cie poniewaz masz wszystkie dokumenty (ja sie nawet tym nie przejmuje poniewaz mam kilka znajomych firm a do 21 lat nie brakuje mi duzo)
Zatrudnia Cię, ale masz uprawnienia na 7,5/12t, a on Cię puszcza na 40t. Też będzie miał problem przy kontroli.
Cytuj:
3. W razie wypadku patrz pkt 1
Oj nie. Mając przyśpieszoną i dopuszczenie do 7,5/12t nie masz prawa jechać zarobkowo 40t. W razie wypadku masz problem z ustawy o transporcie i pewnie z kodeksu pracy (nie masz uprawnień na dane stanowisko), a to już się chyba liczy w tysiącach.
Cytuj:
4. Jesli wolisz wylozyc 5000 zamiast 2500 to powodzenia
Czy wolę, czy nie, to inna sprawa. Przepisy są ustalone i jak ich nie przestrzegasz, to odpowiadasz Ty, a nie ja za Ciebie.
Cytuj:
5. Polska ma tak chory system prawny ze przejdzie to bez zadnego "ale ..."
No i...? Masz 20 lat i jeszcze Cię to dziwi? Trzeba się przyzwyczaić.
Cytuj:
6. Jesli nie widziales nigdy kontroli kierowcy zawodowego to nie siej paniki
To również jest inna sprawa, czy widziałem, czy nie. Funkcjonariusze Policji, ITD i kilku innych służb mają pełny dostęp do bazy Centralnej Ewidencji Kierowców, więc jak będą chcieli, to Cię zlustrują tak, że wszystko Ci wypomną. Przy tym licząc kolejne sumy do mandatu. Jeden podejdzie do tego bardziej rzetelnie, a inny mniej. Jak to w życiu bywa. Jeden przy rutynowym dmuchaniu nawet nie weźmie od Ciebie dokumentów, a drugi przetrzepie Ci cały samochód i zabierze dowód za przepaloną postojówkę.