Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 maja 2012, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

Witam wszystkich na forum,
potrzebuje znalezc kilka p-odpowiedzi
1 = jak wyglada sprawa wymiany dokumentow z Brytjskich na Polskie
2 = czy ktos wie jak z Karta Kierowcy
2 = czy ktos wie jak z Digi Tachografem
3 = czy sa jakies dodatkowe egzaminy lub testy, badania lekarskie

Post Wysłano: 29 maja 2012, 22:04

Użytkownik

Użytkownik

Ja koledze ie pomogę,ale mam pytanie.Czy na prawku,fotka jest po prawej stronie,jak kierownica ?

Post Wysłano: 29 maja 2012, 22:10

Miałeś wcześniej polskie prawo jazdy? Jeśli tak, to składasz standardowy wniosek w wydziale komunikacji, a przy odbiorze oddajesz brytyjskie prawo jazdy. Jestem właśnie w trakcie załatwiania tego.

Post Wysłano: 30 maja 2012, 0:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Ze sie tak zapytam - po co wymieniacie?

Post Wysłano: 30 maja 2012, 11:30

Cytuj:
Bo oprócz pieniędzy, które tu zarabiam nie chcę mieć nic wspólnego z tym krajem jak wrócę.

Druga sprawa, to chcę zrobić kat. E więc żeby uniknąć problemów wolę mieć polski dokument.

Post Wysłano: 30 maja 2012, 15:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Bo oprócz pieniędzy, które tu zarabiam nie chcę mieć nic wspólnego z tym krajem jak wrócę.
Kazdego szkoda ;)
Cytuj:
Druga sprawa, to chcę zrobić kat. E więc żeby uniknąć problemów wolę mieć polski dokument.
Ok, to rozumiem. "Wystraszyllem sie", ze Cie pracodawca do tego przymusza.
BTW - czemu nie robisz E w UK?

Post Wysłano: 30 maja 2012, 16:24

Cytuj:
BTW - czemu nie robisz E w UK?
Bo za dwa tygodnie wracam do Polski.

Post Wysłano: 30 maja 2012, 18:19

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

zeby mozna bylo prace rozpoczac, no chyba ze nie ma problemu jezdzic u Polskiego pracodawcy na Angielskim prawku i z karta kierowcy tez z Anglii

Post Wysłano: 30 maja 2012, 18:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Miałeś wcześniej polskie prawo jazdy? Jeśli tak, to składasz standardowy wniosek w wydziale komunikacji, a przy odbiorze oddajesz brytyjskie prawo jazdy. Jestem właśnie w trakcie załatwiania tego.

nie mialem wczesniej nawet na osobowe w Polsce, wszystko w Anglii robilem, teraz mam dylemat jak bym chcial sie zawinac do kraju i dolozyc E do uprawnien i ADR, to czy lepiej wszystko w Polsce czy tu w Anglii zrobic.
chodzi mi o to czy wszystkie uprawnienia i okresowe szkolenie ( 35 godz. co 5 lat) tez beda sie liczyc czy musze je tez w Polsce od nowa robic

Post Wysłano: 30 maja 2012, 18:40

Skoro polskie uprawnienia liczą się w Anglii, przy czym wymagają wymiany dokumentów na tutejsze, to angielskie na pewno będą się liczyć w Polsce i jest o tyle lepiej, że nie ma konieczności wymiany angielskich dokumentów na polskie do końca terminu ich ważności.

Zawsze możesz zadzwonić do wydziału komunikacji i dowiedzieć się jak to wygląda.

Post Wysłano: 30 maja 2012, 18:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
zeby mozna bylo prace rozpoczac, no chyba ze nie ma problemu jezdzic u Polskiego pracodawcy na Angielskim prawku i z karta kierowcy tez z Anglii
Za miesiac jade do Polski i juz szukam pracy - na te kilka odpowiedzi, ze mam przyjechac na rozmowe tylko jedna firma napisala, ze musi sie upewnic, ze moge i nich jezdzic na irlandzkim prawku.
Szef firmy, w ktorej jechalem "sie przejechac" z kolega w podwojnej dzwonil do ITD i ci nie widzieli problemu.
Na stronie polskiej ambasady w Dublinie pisze, ze irlandzkie prawo jazdy jest wazne w Polsce do konca jego waznosci.
Dla tego ja nie wymieniam :) Po co zbierac polskie punkty? ;)

Post Wysłano: 30 maja 2012, 19:21

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Za miesiac jade do Polski i juz szukam pracy - na te kilka odpowiedzi, ze mam przyjechac na rozmowe tylko jedna firma napisala, ze musi sie upewnic, ze moge i nich jezdzic na irlandzkim prawku.
Szef firmy, w ktorej jechalem "sie przejechac" z kolega w podwojnej dzwonil do ITD i ci nie widzieli problemu.
Na stronie polskiej ambasady w Dublinie pisze, ze irlandzkie prawo jazdy jest wazne w Polsce do konca jego waznosci.
Dla tego ja nie wymieniam :) Po co zbierac polskie punkty? ;)

tez racja, dzieki za te wiesci,

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]