Cytuj:
Znalazłem jakieś zdjęcia na truckstar.
http://www.truckstar.nl/nieuws/detail/s ... interieur/
Jakoś średnio to widzę.
Madziak a ja wręcz przeciwnie po tych zdjęciach jestem pozytywnie zaskoczony. Wbrew pozorom lista zmian które widać jest bardzo długa. Tak więc po kolei.
Foto 1:
1. Tak jak kiedyś pisałem Volvo zrobiło nowe kieszenie nad głową kierowcy. Widać, że auto w tym miejscu ma grubszą tapicerkę co pozwala wysnuć teorię, że kabina będzie jeszcze lepiej wyciszona. Na nowej szuflado-ściance zamontowano nowe punktowe oświetlenie
2. Prawie poprzeczna szyba to i schowki czołowe są teraz wyraźnie głębsze.
3. Fotel kierowcy posiada przycisk, blokadę do kładzenia oparcia lędźwiowego. Być może by rozłożyć całkowicie górne łóżko trzeba będzie lekko pochylić fotel. Lepsze takie rozwiązanie jak suwanie fotelem.
4. Górne łóżko wyraźnie wyżej niż w obecnym modelu. Przestrzeń pomiędzy wyraki wyraźnie wzrosła także tutaj +. Pozycja łóżka wskazuje, że nie konieczne trzeba będzie regulować fotel kierowcy aż tak mocno jakby mogło się wydawać. Lekkie odchylenie łóżka w pionie wskazywać może tylko na jedno. Nad nim nadal będą schowki na tylnej ścianie.
1. Maskownica lusterek maskownicą, ale zwróćcie uwagę jak są one stelażem ze sobą połączone. Przypomina Wam to coś?. Tak łączenie lusterek na tym chińskim modelu.......
2. Całkowicie nowy panel drzwiowy, przypominający teraz auta osobowe. wielki + za to.
3. Na środkowej konsoli dojdzie półeczka na gadżety typu kubeczki itp. Rozwiązanie to będzie bardzo wygodne dla pasażera.
4. Całkowicie nowy panel sterowania funkcjami multimedialnymi auta. Widać na nim 6 przycisków plus jeden w środku służący pewnie jako klawisz nawigacyjny. Pozwala to wysnuć dwie teorie. Pierwsza to całkowicie nowy system zarządzania autem (z chwilą pojawienia się fotek pierwszego FH gdzieś wyczytałem, że Volvo chce wprowadzić nowy system telekomunikacyjny auta). Druga kto wie czy to nie panel sterowania min. I-shiftem, którego umiejscowienie w starym miejscu morze być tylko zmyłką.
5. Nowe oświetlenie punktowe kabiny.
6. Całkowicie nowe mocowanie lusterka kątowego, które teraz wygląda bardzo nowocześnie.
Foto 3.
1. Tak jak w pierwszym foto tutaj wyraźnie widać, że doszedł nowy schowek w wewnętrznym poszyciu kabiny.
2. Volvo poszło po rozum do głowy i znowu będziemy mieć zamykane 3 szafki z przodu. Dodatkowo widać, że i kieszenie DIN znacząco urosły. Zmiana jak najbardziej na +.
3. Przycisk do zwalniana blokady dzięki której obracać możemy fotel pasażera.
4. Całkowicie nowa dwuramienna kierownica, przypominająca trochę te znane ze Scanii.
5. Nowe oświetlenie punktowe
Foto 4. (najbardziej interesujące wg. mnie)
1. Nowy wielki, gruby materac. Łóżko ponoć ma mieć teraz 80cm szerokości.
2. Identyczne umiejscowienie gniazd używkowych.
3. Dolne łóżko jest wyżej osadzone przez co teraz i tak spore szuflady na podstawowe rzeczy będą jeszcze większe. Prawdopodobnie będziemy mogli teraz do zamontowanej pod łóżkiem lodówki postawić duże butelki z napojami w pionie. Kolejny +.
4. Zdjęcie jest nie za wyraźnie, ale nowe FH będzie mieć albo całkowicie płaską podłogę, ale tunel będzie miał minimalną wysokość. Na zdjęciu dywanik Volvo zlewa się z czarną matą stąd, albo jest tam płasko, albo tunel nie ma więcej jak 10 cm wysokości. W każdym bądź razie widać tutaj znaczącą różnicę w stosunku do obecnego modelu.
5. Nowa szuflada pod konsolą środkowa. Widać, że jest wyraźnie większa za co kolejny +.
Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, Ze zdjęć widać, że kabina zapewni optymalny komfort zarówno podróżowania jak i odpoczynku. Jeśli dostrzegacie jakieś dalsze różnice piszcie. Ogólnie to też macie to wrażenie, że nowa konsola jest wyraźnie wyższa jak obecna?.