Cytuj:
kontówka z rególowanymi obrotamy nie będzie lepsza?? Przynajmniej wszechstronniejsza...
Ta propozycja niestety nie nadaje się do polerki lakieru. Efektywna, rozsądna polerka odbywa się przy obrotach rzędu 800 - 1800, w zależności od granulacji pasty, doboru pada, twardości lakieru na którym się pracuje. Z tego co mi wiadomo, szlifierki kątowe nawet z zakresem regulacji obrotów, nie posiadają niższego pułapu niż 2,5 - 3 tys./min. Dlatego też polerka nawet za 200zł jest lepsza.
Powyższa polerka Einhella wygląda całkiem dobrze, jednak brakuje mi informacji o gwincie mocującym (jednym z popularniejszych, do którego łatwo coś dokupić byłby m14) - może nie doczytałem. Nie ma też nic o łagodnym rozruchu czy utrzymywaniu obrotów mimo różnic obciążenia. Wygląda solidnie za tą cenę, ale zastanawiam się jak wygląda dłuższa praca z polerką ważącą 4,2kg.
Tu graphite:
http://allegro.pl/polerka-samochodowa-s ... 16326.html
...niewiele droższa, a jednak ma te drobne różnice. Do tego waga 2,6kg, warte polecenia moim zdaniem.
Ogółem obie to budżetowe firmy o podobnym poziomie. Wprawdzie z ich polerkami nie miałem styczności, jednak biorąc pod uwagę różne sprzęty nadają się do okazjonalnego amatorskiego użytku.
Swoją drogą polecam zajrzeć na blog detailersów, mają dobre artykuły z poradami o doborze padów / past, a i samym wykonaniu polerki.