Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 cze 2012, 13:52

Użytkownik

Użytkownik

Mam propozycję przewiezienia mebli na odcinku ok. 350km. Posiadam prawo jazdy kat. C, bez kwalifikacji. Facet tłumaczył mi że mogę jechać ponieważ nie pracuje zawodowo w transporcie i będę wykonywał coś w rodzaju umowy o dzieło/zlecenia. Dla niego nie jest to transport zarobkowy, jedynie przewóz na potrzeby własne.
Przejdzie taki numer?

Post Wysłano: 21 cze 2012, 16:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Post Wysłano: 21 cze 2012, 18:52

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Zacznij od tego, że jeżeli będziesz pracował u gościa, który prowadzi transport na potrzeby własne, możesz być zatrudniony tylko i wyłącznie na umowe o pracę. Inne typy zatrudnienia: o dzieło, umowa-zlecenie itp. nie wchodzi w grę.

Tak czy inaczej, na moje nie przejdzie, ponieważ ty pracujesz jako kierowca, jeżeli auto byłoby twoje, wystawiałbyś faktury na siebie wtedy ok, ale w takim przypadku faktury są na niego, a nie na ciebie, więc na moje niedorzeczne. ;)

Post Wysłano: 23 cze 2012, 18:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Peugeot Boxer L3H3/ Audi a4

a co jeśli byłby zatrudniony jako powiedzmy stolarz, a meble ma do zamontowania u klienta?
gdzieś widziałem paragraf na to, że może prowadzić bez KW, jeśli prowadzenie samochodu nie jest jego podstawowym zajęciem a jedynie pomocniczym, tak jak w przypadku własnie tego stolarza, który na plecach nie zawlecze tych mebli.

Post Wysłano: 01 lip 2012, 12:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6, nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
(...)
10) wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy
do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego
podstawowym zajęciem.

Post Wysłano: 08 lip 2012, 17:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5348040

Podłączę się do tematu.
Mam do przywiezienia drewno z lasu. Posiadam prawo jazdy kategorii C, nie mam KW. Jest możliwość pożyczenia do tego celu auta (DAF LF jeśli ma to znaczenie) od szefa taty. Niestety tata ma teraz złamaną rękę więc nie pojedzie. Trasa to jakieś 20km z bazy do lasu, 20km z lasu do wujka na podwórko i potem powrót do bazy. Czy ja w takiej sytuacji mogę prowadzić pojazd? Nie będzie to żaden przewóz w celach zarobkowych, tylko na potrzeby własne.

Post Wysłano: 08 lip 2012, 17:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6609014
Samochód: MAN L2000 MB 410D

Cytuj:
Podłączę się do tematu.
Mam do przywiezienia drewno z lasu. Posiadam prawo jazdy kategorii C, nie mam KW. Jest możliwość pożyczenia do tego celu auta (DAF LF jeśli ma to znaczenie) od szefa taty. Niestety tata ma teraz złamaną rękę więc nie pojedzie. Trasa to jakieś 20km z bazy do lasu, 20km z lasu do wujka na podwórko i potem powrót do bazy. Czy ja w takiej sytuacji mogę prowadzić pojazd? Nie będzie to żaden przewóz w celach zarobkowych, tylko na potrzeby własne.

Może być ciężko ponieważ auto jest z firmy w której nie pracujesz i nie mają prawa cię zatrudnić jako kiero bez KW , jeśli chodzi o potrzeby własne to trzeba mieć na nie licencje z tego co wiem lecz mogę się mylić. Jedynym wyjściem według mnie to jakbyś miał swoje auto to może by coś z tego było ;)

Post Wysłano: 04 gru 2012, 22:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 697300

Witam panowie, mam pytanie o podobnej tematyce, chodzi o to że na dniach przyporawdze autko którym muszę jechać po agregat chłodniczy za Kielce (mieszkam pod Warszawa) nie mam kwalifikacji wstępnej dopiero będę miał egzamin, nie mam tez licencji auto będzie jeździło zarobkowa ale od poły grudnia bądź od stycznia, czy mogę w tym czasie poruszać się tym autem ??Oczywiście viatoll musi być, mam firmę transportową już założona. Jak to rozegrać żeby nie było lipy pierwszego kursu???? Czekam na waszą opinie i pomoc. Z góry dziekuję.

Post Wysłano: 07 gru 2012, 11:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ustawa o Transporcie Drogowym
Rozdzial 7a
Art 39a pkt3
ppkt 6

Raportuj posty jeśli łamia regulamin

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]