Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 lip 2012, 21:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam!

Zacząłem robić prawo jazdy kat. "C+E" z dofinansowaniem UE.
No i w tym dofinansowaniu miałem pokryte też tzw. "psychotesty".
W problem w tym, że nie chcą mi dać oryginału tego dokumentu tylko ksero, a oryginał chce OSK, ponieważ aby zdawać egzamin na prawo jazdy kat. "C" i "C+E" w WORD'zie trzeba zrobić te psychotesty.
I dziwią się też, jakim cudem zrobiłem prawo jazdy kat. "C" bez tego badania. :shock: :shock:
Ja jak to usłyszałem to zrobiłem tylko wielkie oczy i zacząłem się śmiać i tłumaczyć, że to badanie jest potrzebne tylko aby zacząć "jeździć zawodowo" i że nie są potrzebne do nauki jazdy i do zdania egzaminu w WORD'zie, ale tej szanownej Pani nie przegada i ona swoje

Moje pytanie brzmi, czy to prawda, że aby zdać prawo jazdy kat. "C" potrzeba mieć zrobione te tzw. "psychotesty" czy to tylko wymysł OSK?
Drugie pytanie: Jak odzyskać oryginał dokumentu tego badania? Chyba mam prawo starać się o ten oryginał a nie o ksero?

Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 25 lip 2012, 21:26

Cytuj:
Moje pytanie brzmi, czy to prawda, że aby zdać prawo jazdy kat. "C" potrzeba mieć zrobione te tzw. "psychotesty"
Nie trzeba.
Cytuj:
Drugie pytanie: Jak odzyskać oryginał dokumentu tego badania? Chyba mam prawo starać się o ten oryginał a nie o ksero?
Sposobów jest tak wiele, że nie da się wszystkich wymienić. Pierwszy jaki przyszedł mi do głowy, to "nastukać" kobiecie i sobie wziąć ten papierek.... Nikt raczej sposobu na to Ci nie poda.

Post Wysłano: 25 lip 2012, 21:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: skradziony

Jako że, sam właśnie uzyskałem wszystkie papiery i jako że, jestem świeży w temacie
potwierdzam słowa wolfzan'a.

Do prawka C i C+E lekarz wystawiał mi orzeczenie lekarskie. Natomiast psychotesty wymagane były do KW.

Post Wysłano: 25 lip 2012, 22:15

Wałkowaliśmy jednak wiele razy, że dobrze jest sobie zrobić jednak psychotesty przed kursem, ponieważ wtedy może się okazać, że nie jesteśmy zdolni do wykonywania tego zawodu i oszczędzimy stres, czas i pieniądze.

Post Wysłano: 25 lip 2012, 23:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Oczywiście wolfzan ma rację, ale ja dopowiem swoje.
Badania, jak sama nazwa wskazuje, dotyczą Ciebie i Twojego stanu zdrowia. Wynik, jakikolwiek by on nie był, należy do Ciebie i Ty powinieneś otrzymać oryginał orzeczenia lekarskiego. Jeśli urząd go chce, przekazujesz tylko kserokopię. OSK nie ma prawa wymagać od Ciebie psychotestów. Tyle w temacie.

Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 0:01 przez mk61, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 26 lip 2012, 0:00

Na potwierdzenie dodam jeszcze, że robiłem dziś badania do pracy i kopia została w firmie, a oryginał mam ja.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]