wszystko co nie jest jazdą "odwleka" pauzę 45min.
Nie wiem jak to jest na tarczkach czy postój poniżej 15min jest wliczany do czasu jazdy? Pogrubiam wyrazy NIE WIEM bo obiło mi się to o uszy kilka razy, a nigdy nie sprawdzałam wiarygodności. W każdym razie jeśli chcesz być bardzo fair wobec czasu pracy i wszystkich przepisów, to właściwie na każde 6h pracy powinna wypadać pauza 30min. Czyli jak np zacząłeś jazdę o 00:00, jechałeś do 3:00 a na młotkach stałeś (bo Cię ładowali np) do 7 rano, to (??? znaki zapytania odnosnie cytatu ponizej, o ktorej godzinie maks zaczac ta pauze w takim przypadku) powinieneś robić pauzę wg tych cytatów poniżej, pomimo, że jazdy jest tylko 3h
Nie każdy o tym wie i nie każdy tego przestrzega (tak samo jak 10h czasu pracy jeśli zaczynamy zmianę w godzinach nocnych
)
PS Dla mnie takie stawanie 6x10min na kawę albo ciacho
to marnotrawienie czasu - nie chodzi nawet o fakt, że tracimy 60min, ale lecą nam cenne minuty JAZDY bo zanim zaparkujemy, zanim wyjedziemy.... A wiadomo jak to bywa -BARDZO często przydałoby się z 5 dodatkowych minut, ale wyjeździliśmy je już "gdzieś tam na kawę i ciastko"...
Cytuj:
Jeżeli czas pracy nie przekracza 9 godzin to przerwa na odpoczynek przysługuje w wysokości 30 minut po 6 godzinach pracy.
Jeżeli czas pracy przekracza 9 godzin to przerwa nie może być krótsza niż 45 minut po 6 godzinach pracy.
Przerwy w czasie pracy nie muszą być wykorzystywane w całości i mogą być dzielone, jednak na okresy nie krótsze niż 15 minut. Do okresu przerw wlicza się 15 minutową przerwę regulaminową