Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 wrz 2012, 19:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Zapomniałeś dodać kwestii wieku, czy mając 19 lat można zdawać kategorie C, CE. O to spory też są.

Post Wysłano: 10 wrz 2012, 19:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

A dlaczego niby nie można? Nie kręć tak, Grzegor9, bo widać, że już się sam zakręciłeś. Do stycznia można zdawać C/CE mając 18 lat. W styczniu ma się to zmienić, ale czy zmieni...

Post Wysłano: 10 wrz 2012, 19:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 13663938
Samochód: brak

macie żywy przykład na mnie że mam 18 lat a ma A , B ,C , E :mrgreen:

Post Wysłano: 10 wrz 2012, 19:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Widzę, że to Ty się zakręciłeś. Miałem na myśli sytuację po styczniu.

Post Wysłano: 10 wrz 2012, 20:13

Użytkownik

Użytkownik

Pytałeś, czy można. Można.
Czy będzie można? Będzie można, jeśli do ustawy o kierujących pojazdami zatwierdzone zostaną odpowiednie rozporządzenia uwzględniające tą sprawę i jasno określające warunki szkolenia kwalifikacji. Ustawa przewiduje zdawanie w wieku 19 lat pod warunkiem kwalifikacji, ale to rozporządzenia muszą być napisane w taki sposób, aby taki człowieczek nie miał problemów.
Nie ma jeszcze tego rozporządzenia, więc w jasnowidza się bawić nie będę. Możliwe, że i to spartolą i niestety osoby w wieku 18-21 będą w kropce.

Post Wysłano: 11 wrz 2012, 11:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Zapomniałeś dodać kwestii wieku, czy mając 19 lat można zdawać kategorie C, CE. O to spory też są.
Jeżeli cię to interesuje, to zawsze możesz sam się zapytać.

Post Wysłano: 02 paź 2012, 19:11

Użytkownik

Użytkownik

I jak tam? Cokolwiek się odezwali, czy olewka?

Post Wysłano: 02 paź 2012, 19:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dobrze że pytasz, bo w sumie to zapomniałem o temacie, zresztą tak jak oni. Napiszę jakieś ponaglenie ;P

edit: sprawdziłem i mają jeszcze tydzień, więc z ponagleniem trzeba zaczekać.

Post Wysłano: 04 paź 2012, 19:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przepraszam za posta pod postem, ale nie ma opcji edytuj.

Dostałem następującą odpowiedź:
Cytuj:
W odpowiedzi na Pana pytanie, z dnia 10 września 2012 r., Biuro Ministra uprzejmie informuje, że zgodnie z art. 39 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 125, poz. 874, z późn. zm.), do uzyskania kwalifikacji może przystąpić osoba:
1. która na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
a. przebywa co najmniej 185 dni w roku ze względu na więzi osobiste lub
zawodowe, albo
b. studiuje od co najmniej sześciu miesięcy i przedstawi zaświadczenie
potwierdzające ten fakt, lub
2. niebędąca obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, mająca zamiar wykonywać przewozy na rzecz podmiotu mającego siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Mając na uwadze powyższe, należy wskazać, że są to jedyne warunki uzyskania ww. kwalifikacji. Informujemy ponadto, że pośród ww. warunków nie ma wymogu posiadania uprawnienia do kierowania pojazdami. Oznacza to, że dopuszcza się udział w zajęciach praktycznych kursu kwalifikacyjnego osoby bez uprawnień do kierowania pojazdami, bowiem wszystkie zajęcia praktyczne w ruchu drogowym są prowadzone przez instruktora nauki jazdy, wykorzystywany pojazd odpowiada warunkom technicznym określonym dla pojazdów stosowanych do szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców określonych w odpowiednich przepisach, a w przypadku osób bez uprawnień do kierowania pojazdami pojazd powinien być oznaczony tablicą barwy niebieskiej z literą „L”.
Należy wyjaśnić, że kurs kwalifikacyjny umożliwia uzyskanie kwalifikacji do wykonywania zawodu kierowcy. Podczas tego kursu jest rozwijana m.in. umiejętność kierowania pojazdem, a w przypadku osób bez uprawnień do kierowania pojazdem jest prowadzona również nauka jazdy. W opinii Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej kierujący pojazdem podczas kursu kwalifikacyjnego bez uprawnieńdo kierowania pojazdami mieści się w granicach określonych w art. 87 ust. 1 pkt 2 ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr108, poz. 908, z późn. zm.), według którego kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz odbywa, w ramach szkolenia, naukę jazdy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem instruktora. Mając na uwadze powyższe, MTBiGM nie znajduje sprzeczności w obowiązujących przepisach, dotyczących uzyskiwania kwalifikacji wstępnej oraz uprawnienia do kierowania
pojazdami.
Z wyrazami szacunku
Mikołaj Karpiński
Rzecznik Prasowy

Post Wysłano: 04 paź 2012, 21:00

Użytkownik

Użytkownik

Mało mnie to przekonuje.
"W opinii Ministerstwa..." też brzmi super. Bo w mojej opinii jest inaczej i jedynie łączy nas to, że i moja opinia i ministerstwa (budynku ministerstwa, ministra, czy kogo konkretnie?) jest tylko opinią i w przypadku jakiejś konfrontacji sądowej wyrok zostanie wydany na podstawie OPINII sędziego, a nie jasnych przepisów regulujących temat.

Aż mi się zbiera parę słówek na temat geniuszy, którzy to wymyślają.

Post Wysłano: 05 paź 2012, 22:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Czarny

Mnie ta opinia również nie przekonuje :x

Tym bardziej , że u mnie na KWP przewozu osób jazdy w ruchu miejskim były przeprowadzane "cywilnym " autokarem. I co z tego , że był instruktor jak nie miał żadnego pedału ani nie było żadnej "L"- ki.

A nawet jak to wszystko będzie to co taki koleś bez prawka na KW będzie na placu łuk i garaż ćwiczył ?! Bo nie wydaje mi się żeby na miasto od razu pojechał :lol:

D-2010 ( za 1 x ) E-2012 ( za 1 x ),
ADR- 2010, KWP-2011,KWPU-2012

Post Wysłano: 06 paź 2012, 9:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Panowie, myślę że niepotrzebnie szukacie dziury w całym.
Cytuj:
Mało mnie to przekonuje.(...)Bo w mojej opinii jest inaczej
Na szczęście ""twoja opinia" jest tu najmniej ważna. Nikt nie będzie cię przekonywał, że czarne jest czarne, a białe jest białe.
Cytuj:
"W opinii Ministerstwa..." też brzmi super. Bo w mojej opinii jest inaczej i jedynie łączy nas to, że i moja opinia i ministerstwa (budynku ministerstwa, ministra, czy kogo konkretnie?) jest tylko opinią i w przypadku jakiejś konfrontacji sądowej wyrok zostanie wydany na podstawie OPINII sędziego, a nie jasnych przepisów regulujących temat.
Odpisał rzecznik prasowy, czyli osoba odpowiedzialna w ministerstwie za kontakt z prasą i interesantami. Bo chyba nie sądzisz, że wielce wielmożnemu panu odpisał by sam minister, który zakładam, ma inne rzeczy do roboty. Według KPA, email jest równoważny ze zwykłym listem lub podaniem. W razie problemów z prawem chętnie udostępnię oryginał maila.
Cytuj:
Tym bardziej , że u mnie na KWP przewozu osób jazdy w ruchu miejskim były przeprowadzane "cywilnym " autokarem. I co z tego , że był instruktor jak nie miał żadnego pedału ani nie było żadnej "L"- ki
W tym przypadku zostało złamane prawo. U mnie było tak samo.
Cytuj:
A nawet jak to wszystko będzie to co taki koleś bez prawka na KW będzie na placu łuk i garaż ćwiczył ?! Bo nie wydaje mi się żeby na miasto od razu pojechał
Bez garażu się obejdzie, ale łuk raczej będzie musiał poćwiczyć przed wyjazdem na miasto. W tym wypadku wszystko zależy od instruktora. To jego obowiązek znać aktualne przepisy i umiejętności swoich kursantów. Za to mu płacą, nie za bierne siedzenie obok kursanta.

Post Wysłano: 06 paź 2012, 16:06

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Czarny

Cytuj:
W tym przypadku zostało złamane prawo. U mnie było tak samo.
I ot nasza "kochana" ojczyzna . Teoria tak a w praktyce inaczej.
Ale kursant bez prawka w tym przypadku ma przechlapane , znając życie dostał by "propozycję" podpsania jazd bez ich odbycia :x
Cytuj:
Bez garażu się obejdzie, ale łuk raczej będzie musiał poćwiczyć przed wyjazdem na miasto. W tym wypadku wszystko zależy od instruktora. To jego obowiązek znać aktualne przepisy i umiejętności swoich kursantów. Za to mu płacą, nie za bierne siedzenie obok kursanta.
Noo niby tak ale w praktyce to większość z placu by nie wyjechała , szczególnie przy kwalifikacji przyspieszonej ( 8 godzin praktyki ) a kwalifikacja ma na celu doskonalenie techniki jazdy ( płyta poślizgowa ) a nie uczenie kursanta od podstaw.

Moim zdaniem to bezsensu dopuszczać osobę do KW bez prawka danej kategorii. Równie dobrze by można kursanta kat. B najpierw puścić na jazdy a po nich robić teorię.

Ale to tylko moje zdanie :mrgreen:

D-2010 ( za 1 x ) E-2012 ( za 1 x ),
ADR- 2010, KWP-2011,KWPU-2012

Post Wysłano: 06 paź 2012, 18:52

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Na szczęście ""twoja opinia" jest tu najmniej ważna. Nikt nie będzie cię przekonywał, że czarne jest czarne, a białe jest białe.
Bo tutaj nic nie jest czarne i nie jest białe. Czarne i białe byłoby, gdyby przepis jasno dopuszczał odstąpienie od art. 87 PoRD, a tak nie jest.
Cytuj:
Odpisał rzecznik prasowy, czyli osoba odpowiedzialna w ministerstwie za kontakt z prasą i interesantami. Bo chyba nie sądzisz, że wielce wielmożnemu panu odpisał by sam minister, który zakładam, ma inne rzeczy do roboty. Według KPA, email jest równoważny ze zwykłym listem lub podaniem. W razie problemów z prawem chętnie udostępnię oryginał maila.
Rozumiem, że rzecznik bierze odpowiedzialność za naruszenia prawa, jeśli sąd będzie innego zdania i wyda wyrok sprzeczny z tą OPINIĄ jakiegoś kogoś?

Jedynie pocieszam się, że to takie wróżenie z fusów, bo raczej nie sądzę, żeby komuś się takie nieprzyjemności trafiły.

Post Wysłano: 07 paź 2012, 12:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Noo niby tak ale w praktyce to większość z placu by nie wyjechała , szczególnie przy kwalifikacji przyspieszonej ( 8 godzin praktyki ) a kwalifikacja ma na celu doskonalenie techniki jazdy ( płyta poślizgowa ) a nie uczenie kursanta od podstaw.
Zgadza się. Jak robiłem B, to już na pierwszej lekcji wyjechałem na miasto mimo, że pierwszy raz w życiu siedziałem za kierownicą. Jak robiłem C, to mimo tego, że już trochę jeździłem osobówkami i dostawczakami, dopiero po dziesięciu godzinach wyjechałem z placu. Instruktor tłumaczył to tym, że inne są gabaryty, waga, technika jazdy, droga hamowania...

Cytuj:
Moim zdaniem to bezsensu dopuszczać osobę do KW bez prawka danej kategorii. Równie dobrze by można kursanta kat. B najpierw puścić na jazdy a po nich robić teorię.
Może faktycznie było by dobrze, gdyby warunkiem dopuszczenia do KW, było posiadanie PJ danej kategorii. Chociaż z drugiej strony, nie można by było jednocześnie robić obydwu kursów, co znacznie wydłużyło by czas potrzebny do zostania kierowcą zawodowym.

Cytuj:
Bo tutaj nic nie jest czarne i nie jest białe. Czarne i białe byłoby, gdyby przepis jasno dopuszczał odstąpienie od art. 87 PoRD, a tak nie jest.
Masz rację, dopiero odpowiedź Ministerstwa, wyjaśniła że 'kierujący pojazdem podczas kursu kwalifikacyjnego bez uprawnieńdo kierowania pojazdami mieści się w granicach określonych w art. 87 ust. 1 pkt 2 ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym".

Cytuj:
Rozumiem, że rzecznik bierze odpowiedzialność za naruszenia prawa, jeśli sąd będzie innego zdania i wyda wyrok sprzeczny z tą OPINIĄ jakiegoś kogoś?
Przedstawiłem odpowiedź Ministerstwa, które te ustawy napisało i dodatkowo, specjalnie na prośbę interesanta, je zinterpretowało. W związku z tym masz tu same fakty których każdy sąd, włącznie z Trybunałem Konstytucyjnym musi się trzymać.

Post Wysłano: 07 paź 2012, 14:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W związku z tym masz tu same fakty których każdy sąd, włącznie z Trybunałem Konstytucyjnym musi się trzymać.
Mylisz się. To interpretacja Trybunału jest ważniejsza od wszystkich innych. No i przede wszystkim, w Polsce nie ma prawa precedensu, więc jeden sąd może Cię za coś skazać, a drugi, w takiej samej sytuacji, uniewinnić. Ale tak to jest, że nikt nic nie wie, bo jeden robi projekt ustawy, inny zatwierdza projekt, inny ogłasza projekt, kilku innych zatwierdza, poprawia itp. itd. I finalnie nie wiadomo, kto w końcu ustawę napisał, co miał na myśli i jak ją interpretować, bo każdy musiał dołożyć coś swojego, coś zmienić, coś dodać, coś usunąć.

Post Wysłano: 07 paź 2012, 15:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Mylisz się. To interpretacja Trybunału jest ważniejsza od wszystkich innych. No i przede wszystkim, w Polsce nie ma prawa precedensu, więc jeden sąd może Cię za coś skazać, a drugi, w takiej samej sytuacji, uniewinnić. Ale tak to jest, że nikt nic nie wie, bo jeden robi projekt ustawy, inny zatwierdza projekt, inny ogłasza projekt, kilku innych zatwierdza, poprawia itp. itd. I finalnie nie wiadomo, kto w końcu ustawę napisał, co miał na myśli i jak ją interpretować, bo każdy musiał dołożyć coś swojego, coś zmienić, coś dodać, coś usunąć.
Generalnie chodzi mi o to, że jeżeli Ministerstwo napisało rozporządzenie, a następnie wyjaśniło jak należy je rozumieć, to wątpię żeby TK stwierdził, że trzeba mieć PJ celem rozpoczęcia szkolenia KW.
Równie dobrze TK mógłby jutro stwierdzić, że do jazdy autem w ogóle nie potrzeba PJ, bo TK interpretuje PORD po swojemu.

Ja dostałem odpowiedź na moje pytanie i moje wątpliwości zostały rozwiązane. W związku z powyższym, z mojej strony, powyższy temat uważam za zamknięty.

Post Wysłano: 07 paź 2012, 17:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
wątpię żeby TK stwierdził, że trzeba mieć PJ celem rozpoczęcia szkolenia KW.
Równie dobrze TK mógłby jutro stwierdzić, że do jazdy autem w ogóle nie potrzeba PJ, bo TK interpretuje PORD po swojemu.
Bo jak najbardziej może to stwierdzić. Tyle, że wyrok trybunału jest zobowiązujący dla rządu i przepis, który TK zakwestionuje musi być zmieniony w określonym czasie. To nie jest tak, że byle ministerstwo mówi, pisze i tak ma być bez względu na wszystko inne.

Post Wysłano: 08 paź 2012, 17:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pewnie masz rację. Brzmi sensownie a ja się nie znam, więc nie będę się mądrzył.