Cytuj:
A ja polecam rozróżnić spedycję ( z definicji) od typowego pośrednictwa. Różnica zasadnicza, jak widać niedostrzegalna.
Według mnie różnica jest leksykalna
Spedycja to ujęcie nieco szersze niż pośrednictwo. Spedytor zajmuję się organizowaniem - inaczej nadawaniem i odbieraniem przesyłek, magazynowaniem czy też doradztwem, i nie chodzi tutaj tylko o transport drogowy ale o szersze spektrum udziału w rynku transportowym.
Pośrednictwo przy przewozie to dobór odpowiednich przewoźników pod posiadane ładunki (jeśli rozpatrujemy transport drogowy)
Słowo spedycja do nazwania pośrednictwa, jest tak samo na miejscu jak określenie dużej ciężarówki TIR'em.
Co do klasyfikacji samych licencji
Licencja na wykonywanie krajowego transportu drogowego - udzielana przedsiębiorcy posiadającemu własne samochody na podstawie zabezpieczenia finansowego w wysokości 9 tyś eur na pierwsze auto i 5 tyś eur na każde kolejne auto, certyfikatu kompetencji, zaświadczenia o niekaralności.
Licencja spedycyjna - tudzież na pośrednictwo przy przewozie rzeczy. Udzielana przedsiębiorcy nie posiadającemu własnego taboru na podstawie zabezpieczenia finansowego 50 tys EUR, certyfikatu kompetencji zawodowych i zaświadczenia o niekaralności
Licencja na wykonywanie międzynarodowego transportu drogowego .. jak wyżej do karajówki z posiadaniem własnego taboru.
Teraz najważniejsze.
Licencja na wykonywanie krajowego transportu drogowego nie różni sie ani nazwą ani wyglądem od licencji "spedycyjnej" (czyli na pośrednictwo) Różnica polega na wysokości zabezpieczenia finansowego oraz na tym, iż na licencję spedycyjną nie otrzymamy wypisów na samochody.
Co ważne, na licencji spedycyjnej, choć ma w nazwie słówko "KRAJOWA" bez problemu możemy wykonywać pośrednictwo przy przewozach międzynarodowych.
Jeśli ktoś twierdzi, że mając transport, będzie sobie sprzedawał na boku ładunki bez "licencji spedycyjnej" to ma rację - bo nikt tego nie sprawdzi, tak jak napisałem wcześniej problemy zaczną się przy jakimś zdarzeniu, wtedy okaże się że działania były zupełnie nielegalne.