Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 paź 2012, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

Wiadomo, ze w ciezarowkach i autobusach sa ograniczniki predkosci, ktore maja zapobiegac przekraczaniu przez kierowcow. Niemniej mozliwa jest sytuacja w przypadku jazdy z gorki, ze ta predkosc jednak zostanie przekroczona. Mam chyba na jednej tarczce takie przegiecie zarejestrowane, doslownie 103km/h (czyli przekroczenie o 3km/h, jechalem autobusem spelniajacym dodatkowe wymagania techniczne, czyli predkosc dopuszczalna wynosila 100km/h), przy wyprzedzaniu na autostradzie sie zagapilem przez chwile no i wyrysowalo mi to 103km/h.

Teraz pytania:
1. W przepisach jest chyba jakas tolerancja na przekroczenie predkosci, czy mnie to by tutaj nie obowiazywalo? Z drugiej strony taka tarczka moze kontrolujacemu dac do myslenia, czy na pewno wtedy ogranicznik dzialal i czy jest prawidlowo 'skalibrowany'.
2. Zakladajac, ze zatrzymaja mnie gdzies na drodze, wyciagna ta tarczke i przysola mandat - czy pozniej w przypadku kontroli w przedsiebiorstwie tez moze zostac za to nalozona kara?

Post Wysłano: 25 paź 2012, 18:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Ja bym się nie przejmował tak niskim przekroczeniem, przeważnie jest tolerancja o 10 km/h. A faktycznie można zostać ukaranym na podstawie tarczki za wykroczenie rok do tyłu od popełnienia wykroczenia.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]