Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Jak się ma sprawa z prędkością w tych godzinach dla pojazdu ciężarowego? Spotkałem się z wieloma opiniami na ten temat, jak jest na prawdę? Czy zwalnia to zarówno pojazdy osobowe jak i ciężarowe, czy tylko osobowe?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Prędkość dla aut osobowych i ciężarowych jest taka sama. Jeżeli na terenie zabudowanym masz znak 70 czyli podwyższenie prędkości, to obowiązuje tylko do 3,5 T powyżej 3,5T trzeba jechać 50 :wink:

Użytkownik

Użytkownik

Chodzi mi tylko o noc, jeżeli nie ma znaku o podwyższeniu prędkości, jest sam teren zabudowany, czy pojazdy ciężarowe mogą jechać te 10km/h więcej?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Nie. Kiedyś mój tata dostał za takie myślenie mandat :) W zabudowanym ciężarówką zawsze 50 kmh. Tego też mnie uczyli na kursie :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VOLVO

No to mnie się udało. Zostałem zmierzony o 4.55 i miałem 72 km/h. Przy wypisywaniu zapytałem policjanta czy już nie obowiązuje ten przepis. Coś tam po mamrotał pod nosem i wypisał mi 100 i 2 punkty.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to tak Ci się udało jak mi, miałem 91 na 70 km/h

dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 21km/h
a to był teren zabudowany z podniesieniem prędkości do 70.
czyli wiadomo ile można jechać ciężarówką;)
ale zdarzają się niedoinformowani funkcjonariusze-i dobrze w takim przypadku;)

ps.a odnośnie kierowców to też różnie z tym bywa, ost się dowiedziałem ze poza terenem zabudowanym "przecież 90 można jechać" ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

Cytuj:
Znak B-33, określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze
zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej
masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem:
1) pojazdu przewożącego materiały niebezpieczne, o którym mowa w art. 20 ust. 5 ustawy,
2) pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia kierującego, o którym
mowa w art. 20 ust. 6 pkt 2 ustawy,
3) pojazdu holującego pojazd silnikowy, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 1 ustawy,
4) motocykla, którym przewozi się dziecko w wieku do lat 7, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 3
ustawy,
5) samochodu ciężarowego przewożącego osoby poza kabiną kierowcy, o którym mowa w art. 63 ust. 2
pkt 4 ustawy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Cytuj:
Cytuj:
Znak B-33, określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze
zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej
masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem:
1) pojazdu przewożącego materiały niebezpieczne, o którym mowa w art. 20 ust. 5 ustawy,
2) pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia kierującego, o którym
mowa w art. 20 ust. 6 pkt 2 ustawy,
3) pojazdu holującego pojazd silnikowy, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 1 ustawy,
4) motocykla, którym przewozi się dziecko w wieku do lat 7, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 3
ustawy,
5) samochodu ciężarowego przewożącego osoby poza kabiną kierowcy, o którym mowa w art. 63 ust. 2
pkt 4 ustawy.
Czyli ADR-ek nie dotyczy :?:

Użytkownik

Użytkownik

W terenie zabudowanym, od godziny 23 do 5 ,ciężarówka,powyżej 3,5t może jechać 60 km/h . Należy jednak zachować ograniczenia(wyjątki) wynikające z przytoczonych ,powyżej fragmentów KD.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
W terenie zabudowanym, od godziny 23 do 5 ,ciężarówka,powyżej 3,5t może jechać 60 km/h . Należy jednak zachować ograniczenia(wyjątki) wynikające z przytoczonych ,powyżej fragmentów KD.
Oraz stosować się do ustawionych ograniczeń na drodze typu 50 cz 40 km/h nawet jak jest podniesiona ustawowo prędkość do 60 km/h w godzinach 23-5 :wink:

Filmy z tras

Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, 14:53 przez MAN, łącznie zmieniany 1 raz.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Oraz stosować się do ustawionych ograniczeń na drodze typu 50 cz 40 km/h nawet jak jest podniesiona ustawowo prędkość do 60 km/h w godzinach 22-5 :wink:

od 23 do 5 ,było zawarte w pytaniu, co do ustawowego podniesienia prędkości od 23 do 5 ,nie masz racji.
kiedy ostatnio przekraczałeś granicę PL, wracając z zagranicy ? Widziałeś może tablicę informującą o prędkościach w PL ?

http://oskduet.pl/prawo/dopuszczalne-predkosci

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Oraz stosować się do ustawionych ograniczeń na drodze typu 50 cz 40 km/h nawet jak jest podniesiona ustawowo prędkość do 60 km/h w godzinach 22-5 :wink:

od 23 do 5 ,było zawarte w pytaniu, co do ustawowego podniesienia prędkości od 23 do 5 ,nie masz racji.
kiedy ostatnio przekraczałeś granicę PL, wracając z zagranicy ? Widziałeś może tablicę informującą o prędkościach w PL ?

To jeszcze raz obejrzyj ta tablice i co jest napisane małym druczkiem pod 60 w prawym górnym rogu :?:

Poza tym tak szybko przejeżdżam przez granicę ze nie zdąrze przeczytać co jest na tej tablicy napisane :mrgreen:

Filmy z tras

Użytkownik

Użytkownik

http://oskduet.pl/prawo/dopuszczalne-predkosci[/quote]
To jeszcze raz obejrzyj ta tablice i co jest napisane małym druczkiem pod 60 w prawym górnym rogu :?:

Poza tym tak szybko przejeżdżam przez granicę ze nie zdąrze przeczytać co jest na tej tablicy napisane :mrgreen:[/quote]

napisane jest 23:00 do 5:00 :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Oj tam, sorry z rozpędu mi się napisało 22 a 23 więcej się to nie powtórzy :oops:

Filmy z tras

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nie. Kiedyś mój tata dostał za takie myślenie mandat :) W zabudowanym ciężarówką zawsze 50 kmh. Tego też mnie uczyli na kursie :)
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Właśnie dlatego stworzyłem ten temat, nie wiadomo jak już się stosować do tego :lol:
Kłamie tablica, czy wykładowcy na kursach? :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Po 23 ciężarówką także można jechać 60 km/h.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

to tak krótko cytat z Kodeksu drogowego, aby zakończyc jałową dyskuję:

Art. 20.
1. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów na obszarze zabudowanym w godzinach 5.00–23.00 wynosi 50 km/h, z zastrzeżeniem ust. 2.

1a. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów na obszarze zabudowanym w godzinach 23.00–5.00 wynosi 60 km/h, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h.

3. Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:

1.samochodu osobowego, motocykla lub samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t:
a.na autostradzie – 140 km/h,
b.na drodze ekspresowej dwujezdniowej – 120 km/h,
c.na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu – 100 km/h,
d.na pozostałych drogach – 90 km/h;
2.zespołu pojazdów lub pojazdu niewymienionego w pkt 1:
a.na autostradzie, drodze ekspresowej lub drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu – 80 km/h,
b.na pozostałych drogach – 70 km/h.

4. Dopuszczalna prędkość autobusu spełniającego dodatkowe warunki techniczne określone w przepisach, o których mowa w art. 66 ust. 5, na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h.

5. (uchylony).

5a. Rada Ministrów na wniosek ministra właściwego do spraw gospodarki może, w drodze rozporządzenia, w przypadkach, o których mowa w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego oraz zasadach postępowania w sytuacjach zagrożenia bezpieczeństwa paliwowego państwa i zakłóceń na rynku naftowym (Dz. U. Nr 52, poz. 343), wprowadzić ograniczenia w dopuszczalnej prędkości pojazdów samochodowych.

6. Prędkość dopuszczalna niektórych pojazdów, z zastrzeżeniem ust. 2, wynosi:

1.ciągnika rolniczego (również z przyczepą) – 30 km/h;
2.pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia dla kierującego – 30 km/h na obszarze zabudowanym i 60 km/h poza obszarem zabudowanym;
3.[motocykla (również z przyczepą) i motoroweru, którymi przewozi się dziecko w wieku do 7 lat – 40 km/h.]
Nowe brzmienie pkt 3 w ust. 6 w art.20 wchodzi w życie zdn. 19.01.2013 r. (Dz. U. z 2011 r. Nr30, poz. 151 oraz z 2012 r. poz. 113).

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]