Cytuj:
Cytuj:
Napisałem że żaden przepis nie zabrania zrobienia dwa razy z rzędu 2x24h. Nigdzie nie jest napisane że odpoczynek tygodniowy regularny ma być co drugi! Raz na dwa tygodnie musi, bo musi i nie ma innej możliwości. .
Weź te parkingowe bajki zostaw w kabinie, czytaja to różne czeresie i tak będą jeździć.
Jest jasno napisane że w CIĄGU DWÓCH TYGODNI musi być przynajmniej jeden odpoczynek 45h, czyli robimy "widełki" dwótygodniowe i gdzie je nie wsadzimy MUSI być 45h, nie ma czegoś takiego że idzie to po kolei. co to za przypisywanie???
Zostawię w kabinie i będę stosował(choć akurat mnie sytuacja do tego rzadko zmusza), a niech czytają a jak zrozumieją to może się zastanowią po co stoją na darmo 21h???Nikogo nie zmuszam do stosowania takich odpoczynków, ja tylko mówię że tak można robić.
No właśnie, w CIĄGU DWÓCH TYGODNI mam mieć przynajmniej jeden odpoczynek tyg. regularny i skrócony. Pominę fakt że można mięć dwa np.weekendy z odpoczynkiem tyg. skróconym bo setny raz nie będę powtarzał. Ale mam tak:
Sobota niedziela i do poniedziałku 06:00 pauze 45h, potem robię w czwartek 24h, następnie robię w środę(następny tydzień) 24h... Mam dwa odpoczynki tyg. skrócone??? MAM! Jest zgodnie z przepisami i mieści się w dwóch tygodniach??? TAK! Po co tak np. po to że jest w tedy możliwość mieć same odpoczynki dzienne 9h i da się ich mieć w takiej sytuacji nawet 6 w tygodniu(6x9h pauzy w TYGODNIU),Przypomnę przepis: Odpoczynki dzienne skrócone(np.9h) możemy zrobić 3RAZY POMIĘDZY DWOMA ODPOCZYNKAMI TYGODNIOWYMI. Również nie mamy w tedy problemu że nie zmieścimy się z odpoczynkiem tygodniowym w 6 okresach 24godzinnych(max 144h między odpoczynkami tygodniowymi)i parę innych przykładów. NIE MA PRZEPISU KTÓRY ZABRANIA ZROBIENIA SKRÓCONEGO ODPOCZYNKU TYGODNIOWEGO(24h) JEDEN PO DRUGIM!!!.
Co to za przypisywanie??? Również to tłumaczyłem. Punkt 9.art.8 rozp.561.
Tygodniowy okres odpoczynku, który przypada na dwa
TYGODNIE można zaliczyć do dowolnego z nich, ale nie obu.
Cytuj:
Witam wszystkich.
może mi ktoś wyjaśnić jak to jest z dzielonym regularnym odpoczynkiem,
tzn czy pauza 3h zeruje mi czas kierowania i pracy a jeżeli nie to ile moge kierowac po pauzie 3h
np: -jade 2h,
-potem robie przerwe 1h,
-następnie jade 3h,
-następnie mam pauze 4h
i zaliczając tą pauze 4h jako 3h dzielonego odpoczynku, moge jeszcze jechac 2h i zrobić pauze 9h która zeruje mi wszystko, czy może jest inaczej?
Pauza 3+9h(odpoczynek dzienny regularny dzielony) daje Ci to że jeśli wyjdzie gdzieś podczas pracy(dziennego okresu prowadzenia) 3h odpoczynku to potem wystarczy tylko 9h a odpoczynek i tak jest zaliczony jako 11h-regularny. Co daje taka pauza? oczywiście zeruje czas jazdy i na nowo możemy jechać 4.5h(jeśli chodzi Ci o czas pracy z KP to również ta przerwa się do tego zalicza).
Tak spokojnie możesz(jak w twoim przykładzie) jechać bo nie przekraczasz 4.5h jazdy bez przerwy a czas jazdy dziennej to tylko 7h więc jest ok.
Te 3godziny odpoczynku możesz zrobić kiedy chcesz, nie ma przepisu który wyznacza kiedy trzeba je zrobić.
Np.
4.5h jazdy
3hprzerwy(tu oczywiście automatycznie mamy z głowy przerwę 45min)
4.5h jazdy
=9h jazdy
+9h pauzy=11h(3+9) odpoczynku REGULARNEGO dziennego.
Albo /3h jazdy/ 45min pauzy/ 3h jazdy/ 3hpauzy/ 3h jazdy +9h pauzy=11h odpoczynku
Ale możesz zrobić ja nawet po jednej minucie jazdy albo po 8h jazdy(byle nie przekroczyć 4.5h jazdy bez przerwy),i żeby zamknąć się ze wszystkim w 24h.