Cytuj:
Nie wiem czy to jest dobra informacja, najlepiej musiałby to ktoś obeznany potwierdzić ale jak ja chodziłem na KW to nam gość mówił że od nowego roku żeby zrobić C itp w wieku 18lat to najpierw musisz zrobić KW pełną i dopiero zaczynasz kurs na prawo jazdy,.
Dokładnie będzie tak jak napisałeś.
19. stycznia 2013 żeby zrobić kat. C w wieku 18 lat to najpierw musisz zrobić KW pełną.
Cytuj:
To jak to się odnosi do tego cytatu w moim poprzednim poście? Z C robi się C1 a z C1 C?
Nic takiego nie będzie miało miejsca. Egzamin zdajesz na konkretną kat. prawa jazdy. Niezależnie od tego czy zdasz na A1, B1, C1, D1 dzisiaj czy po 19 stycznia 2013, żeby mieć wyższą kat. tzn. np: A, B, C, D będziesz musiał zdać egzamin praktyczny na tę kategorię. Egzamin zdajesz na zupełnie innych pojazdach. Pojazdy egzaminacyjne na konkretne kat. określone są przez Ministra w rozporządzeniu dotyczącym zasad przeprowadzania egzaminów państwowych na prawo jazdy.
Przepisy, które zaczną obowiązywać od 19 stycznia określają jasno wiek i warunki przystąpienia do egzaminu na konkretną kat. Albo je spełniasz w dniu egzaminu i możesz do egzaminu przystąpić, albo ich nie spełniasz i nikt na egzamin cię nie zakwalifikuje.
Odpowiadając na twoje 1 pytanie. "od tego 2013 roku, będzie można zrobić C od 18lat?"
Odpowiedź masz wyżej ale napiszę raz jeszcze. TAK, ale najpierw musisz zrobić KW pełną 280 godz.