Autor
Wiadomość
Tytuł: Re: Badania
Post Wysłano: 30 wrz 2012, 20:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Cytuj:
Więc nie rozumiem już :) Dla mnie orzeczenie lekarskie zawsze było do amatorskiego prawa jazdy, bo Prawo o ruchu drogowym, a zaświadczenie do KW i pracy bo odwołanie do kodeksu i ustawy.
Czytaj tyle razy aż do skutku jak zrozumiesz chyba ze w szkole byłeś uczony tempa czytania a nie czytanie ze zrozumieniem...
Napisałem wyraźnie ze do kw robiłem badania jak do pracy i lekarz medycyny pracy mi wypisal ZAŚWIADCZENIE na 5 lat i psycho tez mam na5lat a drugie badanie do podwyzszenia kategorii na CE wydał mi orzeczenie bezterminowe.:)

Post Wysłano: 30 wrz 2012, 23:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Camulus cię rozumiem. Nie rozumiem poprzednich postów. MK61 pisał, że wszystko ma na orzeczeniach.

Post Wysłano: 01 paź 2012, 0:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No ja tez... Np na kursie kw koleś jeden mi pokazywał orzeczenie niby do kw takie jak ja mam na CE...
Ale to takie zamieszanie jest od paru lat bo lekarze mają i wypisują stare druki a ktos tu pokazywał tylko w innym temacie identyczny druk jak zaświadczenie lekarskie z paragrafami kodeksu pracy i dodatkowo ustawy o transporcie drogowym tylko nazywało sie orzeczenie lekarskie... Ale niestety nie wszyscy lekarze to juz mają...

Post Wysłano: 01 paź 2012, 0:50

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Nie macie innych problemów, tylko o jedno słowo musicie dociekać?

NAJWAŻNIEJSZA JEST PODSTAWA PRAWNA, NA KTÓREJ ZOSTAŁY WYKONANE BADANIA I TO ONA DECYDUJE NA ILE LAT WAŻNE SĄ BADANIA I W JAKIM ZAKRESIE, A NIE SŁOWO "ORZECZENIE", CZY "ZAŚWIADCZENIE".

Post Wysłano: 07 paź 2012, 22:14

Użytkownik

Użytkownik

Cześć!

Jako, iż planuję wybrać się niedługo na kurs muszę zrobić badania przed przystąpienieniem do niego, tzn. okulista, laryngolog i potem lekarz rodzinny, które może mi wystawić niezbędny papierek. Pomyślałem sobie jednak, że warto zrobuć przed kursem psychotesty, gdyż kilka tysięcy może pójść na marne i tutaj mam pytanie, czy mogę je zrobić sobie od tak, zgłaszając się do np. WORDu w Olsztynie? Jeśli tak to czy te badania będą ważne przy KW itp? I jeszcze na marginesie, czy chcąc zrobić uprawnienia na inny sprzęt, np. wózek widłowy będę musiał wykonywać je za każdym razem?

Z góry dziękuję za pomoc.

Post Wysłano: 07 paź 2012, 23:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cześć!

Jako, iż planuję wybrać się niedługo na kurs muszę zrobić badania przed przystąpienieniem do niego, tzn. okulista, laryngolog i potem lekarz rodzinny, które może mi wystawić niezbędny papierek. Pomyślałem sobie jednak, że warto zrobuć przed kursem psychotesty, gdyż kilka tysięcy może pójść na marne i tutaj mam pytanie, czy mogę je zrobić sobie od tak, zgłaszając się do np. WORDu w Olsztynie? Jeśli tak to czy te badania będą ważne przy KW itp? I jeszcze na marginesie, czy chcąc zrobić uprawnienia na inny sprzęt, np. wózek widłowy będę musiał wykonywać je za każdym razem?

Z góry dziękuję za pomoc.
Kolego okulista laryngolog tak zgadzam sie ale potem do lekarza medycyny pracy.
Co do psychotestów to idziesz do obojętne jakiego lekarza uprawnionego od psychotestów robisz je i ci wystawia na 5lat orzeczenie ale na pewno będzie pytał do czego to wiec mówisz czy do pracy na cięzarówki czy do koparki czy do wózka widłowego czy moze na pojazdy uprzywilejowane.
Co do ostatniej częsci pytania to jeżeli juz robisz powiedzmy na ciężarówke ale wiesz ze bedziesz robic kurs na widlaka lub koparke to poproś o nastepny kwit własnie do tego widlaka tez... pewnie za dodatkową opłatą ale idziesz raz i robisz za jednym zamachem.

Post Wysłano: 18 lis 2012, 21:02

Użytkownik

Użytkownik

Podpinam się pod ten temat . Robiłem badania w tym tygodniu i mam wbite brak przeciwwskazań na kategorię C oraz C+E . Czy jak pójdę na kurs C+E jak zdam C to te badania będą dalej obowiązywały czy muszę po kolejne orzeczenie iść?

Post Wysłano: 19 lis 2012, 0:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

Tak, dalej obowiązują i jak pójdziesz do WORD zapisać się na egzamin kat C to zostawiasz papiery w WORD następnie jak zdasz kat C to w WORD prosisz aby nie wysyłali dokumentu do wydziału komunikacji i dalej robisz C/E i wyrabiasz prawko wtedy zaoszczędzisz 85 zł na 1 wymianie PJ.

Post Wysłano: 19 lis 2012, 14:25

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VW

Po pierwsze badanie oddaje przy zapisywaniu w WORD na C, więc musisz mieć kopie badań potwierdzoną z oryginałem, żeby zapisać sie na egzamin CE

Kat. D - 2012